Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δυναμικός πάροχος ασφάλειας στην περιοχή – Αφήνουμε πίσω το δόγμα της αμυντικής αποδυνάμωσης

473

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας – «Θα αλλάξουμε τη συμφωνία» είπε ο Τσίπρας αλλά δεν αναφέρθηκε στο επίμαχο γι΄αυτόν άρθρο 2 – Υπερψηφίζουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση


Το «γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να την αλλάξει, σε περίπτωση που έρθει στην διακυβέρνηση. «Πρέπει να το γνωρίζουν οι Γάλλοι, να το γνωρίζουν οι Τούρκοι, αλλά και οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2023 τι προτίθεστε να κάνετε κι αν θα καταργήσετε τη Συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο, αφού τη θεωρείτε κακή» απηύθυνε την πρόκληση ο πρωθυπουργός, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά ότι θα αλλάξει το άρθρο που αφορά στην συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Νωρίτερα πάντως ο κ. Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στις επιχειρήσεις που κάνουν οι Γάλλοι (σε συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες) στην υποσαχάρια Αφρική, απαντώντας έτσι και στην επίκληση από τον κ. Τσίπρα παλαιότερης απάντησης των αρμόδιων υπουργών για αποστολή ελληνικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα περί φέρετρων που είπατε είναι ό,τι πιο άθλιο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα», είπε σε οργίλο ύφος ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας μία σχετική αποστροφή του κ. Τσίπρα, περί του κινδύνου να χαθούν Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε πάντως να δηλώσει ότι θα επιχειρήσει αλλαγή και του άρθρου 2, που αφορά στην γαλλική συνδρομή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη Συμφωνία διαφωνώντας και με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, θεωρώντας ότι δεν προστατεύεται η ελληνική ΑΟΖ. Σημειωτέον ότι τα περί συμμετοχής ελλήνων στρατιωτών σε γαλλικές επιχειρήσεις αναφέρονται στο άρθρο 18 και η Κουμουνδούρου είχε ζητήσει την αλλαγή και των δύο αυτών άρθρων για να υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική», διεξήχθη σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και εξελίχθηκε σε σφοδρή μετωπική σύγκρουση, με οξύτατες κατηγορίες και αιχμές για όλα, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα