Μία τολμηρή πρόταση ανάπλασης της πρώην Ναυτικής Βάσης στα Βριλήσσια!

Το Πάρκο “Μ. Κάλλας” Βριλησσίων (πρώην Ναυτική Βάση) αποτελεί όχι μόνο έναν πολύτιμο
πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας και για την περιοχή, αλλά και μια ιστορική κατάκτηση της
τοπικής κοινωνίας.

Περικλείεται απο την Λ. Πεντέλης , την Λ. Αναπαύσεως , την οδό Καλλιανίου και την οδό Φιλικής
Εταιρείας και εχει συνολική έκταση 52 στρεμμάτων. Ο χώρος όμως αντί να αναπτυχθεί και να
αναδειχθεί σε πρότυπο πάρκο, υποβαθμίστηκε χάνοντας τη ζωτικότητά του και έχοντας περιέλθει
πλέον σε μαρασμό. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία έφερε την υποβάθμιση, τη ρύπανση και την
ερημοποίηση. Συνέπεια όλων αυτών είναι ο χώρος της πρώην Ναυτικής Βάσης όχι μόνο να μην
αποτελεί έναν όμορφο και ζωντανό χώρο πρασίνου αλλά και να εξελίσσεται σε εστία
παραβατικότητας και ανομίας.
Στο συγκεκριμένο αυτό οικόπεδο εκτός από την έκταση των 17 στρεμμάτων του ήδη υπάρχοντος
πάρκου , βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ένα κτίριο υποσταθμού της ΔΕΗ, ένας μικρός
λαχανόκηπος που συντηρείται από τον Βριλησσό, ένα μικρό ξύλινο σπίτι των προσκόπων και όλο
το υπόλοιπο νότιο-ανατολικό κομμάτι του οικοπέδου, έκτασης 28 στρεμμάτων, χρησιμοποιείται
σήμερα ως χώρος στάθμευσης απορριματοφόρων και άλλων οχημάτων του Δήμου Βριλησσίων,
καθώς και χώρος εναπόθεσης οικοδομικών υλικών, κάδων απορριμμάτων, παροπλισμένων οχημάτων
κλπ.
Το όραμα των αρχιτεκτόνων μηχανικών Άκη Δημαρά και Πάρι Βασιλειάδη όσο και του
συνδυασμού της «Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια» (υπ. δημ. Γ. Πισιμίσης ) έρχεται σε πλήρη
αντίθεση με την σημερινή κατάσταση του πάρκου. Προτεραιότητά τους στον σχεδιασμό είναι η
ριζική και συνολική ανάπλαση του χώρου (52 στρεμμάτων), καθώς και η λειτουργική του σύνδεση
με τον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων, δημιουργώντας στο πάρκο
σύγχρονες υποδομές που θα αναβαθμίσουν συνολικά την πόλη μας.
Η πρόταση της ανάπλασης στο πάρκο της πρώην Ναυτικής Βάσης των Βριλησσίων μελετήθηκε και
σχεδιάστηκε από τους 2 αρχιτέκτονες λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παρακάτω σημεία:
1. Tην ανάγκη δημιουργίας ήπιων υποδομών άθλησης και πολιτισμού που λείπουν από την πόλη μας .
2.Τα προβλήματα και τις παθογένειες της υπάρχουσας κατάστασης του πάρκου.
3. Το κόστος των κατασκευών και γενικότερα τον προϋπολογισμό των επεμβάσεων στο χώρο.
4. Τον σεβασμό αλλά και τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος πρασίνου, των δέντρων, των φυτεύσεων
και γενικότερα της χλωρίδας του πάρκου.
5. Την προσπάθεια για μία άρτια αρχιτεκτονική λύση, ώστε να αναδειχτούν οι δυνατότητες του
πάρκου και πέρα από τη λειτουργικότητα, την εργονομία, την οικολογία και την ασφάλεια, να
επιτευχθεί και μία υψηλής αισθητικής λύση, όπως αξίζει στην πόλη και τους πολίτες των Βριλησσίων,
με δραστηριότητες αθλητισμού, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Η νέα πρόταση ανάπλασης αναπτύσσει το νέο πάρκο σε έκταση 36 στρεμμάτων περιπου,
(υπερδιπλάσια της προηγούμενης) και περιορίζει δραστικά την εκταση του χώρου στάθμευσης των
απορριματοφόρων του Δήμου στα 8,5 στρέμματα περίπου μεχρι να υπαρξει νέα χωροθέτηση και
απομακρυνση της χρησης αυτης .

Περιλαμβάνει επτά νέες επεμβάσεις και πέντε επεμβάσεις στις υπάρχουσες υποδομές:

1 Νέο Κλειστό Γήπεδο-Προπονητήριο (τύπου μπαλόνι)

2 Νέο Ανοιχτό Κολυμβητήριο
3 Νέο Θερινό Κινηματογράφο-Αμφιθέατρο
4 Αναψυκτήριο
5 Νέο πεζόδρομο και ποδηλατοδρόμους
6 Νέα μικρή υπαίθρια αγορά για τη διάθεση των οπωρολαχανικών του λαχανόκηπου.
7 Νέο παιδότοπο-παιδική χαρά.


Στη Βόρεια είσοδο (Λ. Αναπαύσεως ) της Ναυτικής Βάσης σχεδιάζονται δύο νέες σημαντικές
επεμβάσεις. Πρόκειται για ένα κλειστό γήπεδο-προπονητήριο πολλαπλών χρήσεων (basket,
volleyball, handball ) τύπου μπαλόνι και λίγο πιο κάτω ένα ανοιχτό κολυμβητήριο με κολυμβητική
θερμαινόμενη δεξαμενή μήκους 25μ. , μικρή εξέδρα θεατών, αποδυτήρια και χώρους γραφείων. Ανάμεσα στο γήπεδο και το κολυμβητήριο μεταφέρεται και εμπλουτίζεται το υπαίθριο γυμναστήριο που τώρα βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά.

Η Δυτική είσοδος (Λ. Πεντέλης) θεωρείται η πιο κεντρική στο πάρκο, μας εισάγει σε μία ζώνη κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων, στην υπάρχουσα αλλά αναβαθμισμένη λίμνη, σε παρτέρια με χαμηλή φύτευση αλλά και μέσω των πεζοδρόμων και ποδηλατόδρομων μας οδηγεί σε όλες τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Η πρόταση διατηρεί αλλάμ και αναβαθμίζει το χώρο της λίμνης, τον αστικό λαχανόκηπο, το υπαίθριο γυμναστήριο και τα υπάρχοντα κτίρια (της αποθήκης, του παρατηρητηρίου, του σπιτιού των Προσκόπων), καθώς και το φυλάκιο στη νότια είσοδο.

 

Στη Νότια είσοδο χωροθετείται ο χώρος του νέου Δημοτικού θερινού κινηματογράφου-αμφιθεάτρου και το αναψυκτήριο του.

Στην πρόταση ανάπλασης όλοι οι παραπάνω χώροι και εγκαταστάσεις επικοινωνούν με μία πολύ
σημαντική διαδρομή πεζοδρόμου-ποδηλατόδρομου πλάτους 6 μέτρων που διατρέχει και ενοποιεί
όλο το πάρκο συνολικά, επιτρέποντας στους χρήστες – δημότες να διανύσουν περίπου 1 χιλιόμετρο
όταν κάνουν όλο τον κύκλο της διαδρομής  που έχει σχεδιαστεί.

Επίσης στο πάρκο υπολογίζεται ότι θα γίνουν περίπου 2.000 νέες φυτεύσεις δέντρων και
καλλωπιστικών φυτών που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον χαρακτήρα του και θα το
καταστήσουν ένα σημαντικό χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας για όλη την ευρύτερη περιοχή.

Το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Μια χρηματοδότηση που είναι
απολύτως ρεαλιστική και προκύπτει από ίδιους πόρους του Δήμου μας και συγχρηματοδότηση μέσω
Ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

ΑΚΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ :
Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.
Μεταπτυχιακός τίτλος στον σχεδιασμό δημόσιων κτιρίων .
Συντονιστής τεχνικού προγράμματος του συνδυασμού “Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια”
ΠΑΡΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ :
Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.



Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.