Μέτρα στήριξης της οικονομίας σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

575

Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο έχει θορυβήσει και την Αμερική που εξετάζει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί το αντίκτυπο της επιδημίας στις αγορές. Χθες τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης ενώ η κρίση έχει επηρεάσει και τις τιμές του πετρελαίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι θα ληφθούν μέτρα «μεγάλου εύρους» για την ελάφρυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας πως αυτά θα παρουσιαστούν λεπτομερώς σήμερα Τρίτη.

Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε σε μια «πιθανή περικοπή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών», που αναμένει να συζητηθεί με το Κογκρέσο.

«Θα είμαι εδώ αύριο (σ.σ. σήμερα Τρίτη) για να σας ενημερώσω για τα οικονομικά μέτρα που θα λάβουμε, τα οποία θα είναι μείζονα» τόνισε ο Τραμπ προαναγγέλλοντας «ευρείας κλίμακας» παρεμβάσεις στην οικονομία.

Ανάμεσα στα μέτρα, πέραν της μείωσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, ενδέχεται να είναι η χορήγηση βοηθημάτων σε ωρομίσθιους εργαζόμενους, καθώς και δανειακές χορηγήσεις σε μικρές εταιρείες, είπε ο Τραμπ. Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τους αερομεταφορείς, τα ξενοδοχεία και τις εταιρείες που οργανώνουν κρουαζιέρες.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τραμπ, ο Στίβεν Μνούτσιν, θέλησε να φανεί καθησυχαστικός: «οι ΗΠΑ έχουν την πιο εύρωστη οικονομία του κόσμου», διαβεβαίωσε, εξαίροντας τα οικονομικά και εμπορικά μέτρα που έχει ήδη λάβει ο Λευκός Οίκος, διότι κατ’ αυτόν έχουν τοποθετήσει «την αμερικανική οικονομία σε πολύ καλή θέση».

Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν θετική μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για «ευρείας κλίμακας» οικονομικά μέτρα.

Ο πρόεδρος δεν κρίθηκε σκόπιμο να υποβληθεί σε εξατάσεις
Με τον κορονοϊό να έχει χτυπήσεις και τις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε χθες πως πρόεδρος των Τραμπ δεν έχει κριθεί σκόπιμο να υποβληθεί σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν έχει μολυνθεί από τον ιό.

Η ανακοίνωση μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς δύο κοινοβουλευτικοί με τους οποίους συναντήθηκε ο Τραμπ πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι τίθενται με δική τους πρωτοβουλία σε απομόνωση, διότι συμμετείχαν σε εκδήλωση στην οποία παρίστατο πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε κατόπιν πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

«Ο πρόεδρος δεν έχει υποβληθεί σε εξέταση (…) διότι ούτε είχε παρατεταμένη στενή επαφή με οποιοδήποτε πρόσωπο είναι γνωστό πως πάσχει από την ασθένεια COVID-19, ούτε εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Η υγεία του προέδρου Τραμπ παραμένει εξαιρετική και ο γιατρός του θα συνεχίσει να τον παρακολουθεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Στέφανι Γκρίσαμ.