Μέτρα – Μερική άρση των περιορισμών μετά τις 17 του μήνα – Όχι στον εφησυχασμό απέναντι στην Όμικρον, λένε ειδικοί

254

Παρά την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού και, ακόμη χειρότερα, την αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει τη χαλάρωση των μέτρων σε κάποιους κλάδους.

Ρόλο θα παίξει βέβαια η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί μία αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί πάντα τις εισηγήσεις της… κατά γράμμα.

Αυτή τη φορά, στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης έχει τεθεί η παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν πριν την Πρωτοχρονιά και έχουν ισχύ έως τις 17 Ιανουαρίου. Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας και, όπως είπε, η κυβέρνηση θα περιμένει την εισήγηση των ειδικών που συνεδριάζουν την Τετάρτη, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της.

«Την Τετάρτη θα γίνει καινούργια συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται. Θα γίνουν οι εισηγήσεις και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει πέσει στο τραπέζι η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση και στα γήπεδα.

Τι εξετάζεται

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, εξετάζονται δύο στάδια χαλάρωσης των περιορισμών:

  • Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες περισσότερα από χίλια άτομα (εμβολιασμένοι/νοσήσαντες).
  • Επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά με όλους τους πελάτες καθιστούς και κλείσιμο των καταστημάτων στις 12.00 το βράδυ.

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται οι ειδικοί να έχουν την πρώτη, άτυπη σύσκεψη για το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη της επιτροπής θα επιθυμούσαν τα μέτρα να παραταθούν για μία ακόμη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 23 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης  λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr