Μέτρα για τις ανατιμήσεις: Δείτε live τις ανακοινώσεις από Σταϊκούρα, Σκρέκα, Σκυλακάκη

426

staikoyras-arthro

Διπλασιάζεται η επιδότηση σε ρεύμα και θέρμανση

Οριζόντιες μειώσεις τιμολογίων, διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης και διπλασιασμό των επιδομάτων είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το Μαξίμου για να ανακόψει το κύμα ακρίβειας που φέρνει η ενεργειακή κρίση και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα μέτρα θα ανακοινώσουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, καθώς η κυβέρνηση ενεργοποιεί σε προτεραιότητα έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, σε συνέχεια και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη φετινή ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέτρα που θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση για να ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά προβλέπεται η αύξηση των πόρων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από 150 εκατομμύρια στα 300 ή ακόμη και στα 400 εκ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το μηνιαίο όφελος για τους καταναλωτές μπορεί να φτάσει από τα 14 ευρώ έως και τα 18 ευρώ (από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ) και θα αφορά τις 300 πρώτες κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης για την περίοδο από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2021. Τα έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα προέλθουν από τους ρύπους με μείωση κάτω από 60% των εσόδων που τροφοδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και από τον κρατικό προυπολογισμό.

Για το φυσικό αέριο γίνονταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα διαβουλεύσεις ώστε να προσφέρει κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ, έκπτωση και η ΔΕΠΑ προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους και στους λογαριασμούς. Σε αυτή την περίπτωση η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου εξετάζεται να απορροφήσει το 25% των ανατιμήσεων ώστε το αέριο που θα φτάνει στα νοικοκυριά να είναι πιο φθηνό .

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σημειώνουν σήμερα Παρασκευή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας περαιτέρω αύξηση στα 218,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η ανώτατη τιμή της ημέρας ξεπερνά τα 286 ευρώ. Συγκριτικά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για το Μάιο του 2021 κάθε μεγαβατώρα «πράσινης» ενέργειας που παράχθηκε στην Επικράτεια τον Μάιο 2021 είχε μέσο κόστος 132,7 ευρώ. Δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των 132,7 ευρώ επιβαρύνεται από τις ακριβές μονάδες ΑΠΕ που συνδέθηκαν στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα