Μεταναστευτικό: Πώς «δουλεύουν» τα κυκλώματα των δουλεμπόρων

Τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα δουλεμπορικά κυκλώματα που χρησιμοποιούν τις χαρακτηριστικές πλαστικές βάρκες μιας χρήσης «made in Turkey» και τα ψεύτικα σωσίβια ενεργοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με τις Αρχές τις γειτονικής χώρας να κάνουν τα στραβά μάτια και να αρνούνται ακόμη και να συνομιλήσουν με τους Ελληνες αξιωματικούς.

Μόνο σε μία από τις 70 αναφορές που έστειλαν Αστυνομία και Λιμενικό απάντησαν οι Τούρκοι, χωρίς φυσικά να δώσουν πληροφορίες για τα καρτέλ των δουλεμπόρων, ούτε έδειξαν διάθεση να συνδράμουν στην εξάρθρωση των 4 κυκλωμάτων που με έδρα την Κωνσταντινούπολη στέλνουν στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Διπλωματικές πήγες υποστηρίζουν ότι η κατακόρυφη αύξηση των ροών έχει να κάνει με τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ερντογάν σε πολλά μέτωπα και τα παιχνίδια του «Σουλτάνου» με τους Ευρωπαίους για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Τουρκία. Ετσι οι αναλυτές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θεωρούν φυσικό ακόλουθο την αδιαφορία της Στρατοχωροφυλακής αλλά και του Λιμενικού της γειτονικής χώρας να ασχοληθούν με τους δουλεμπόρους. Οπως έχει καταγραφεί σε αναφορές Ελλήνων αξιωματικών, σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής συνοδεύουν τις πλαστικές βάρκες με τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες σε ερημικές παραλίες των ακριτικών νησιών μας. Μάλιστα κάνουν μέχρι και επιχειρήσεις- σκούπα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να αναγκάσουν περίπου 100.000 πρόσφυγες να κινηθούν προς τα παράλια και να περάσουν στην Ελλάδα.

Περισσότερα στο: Πρώτο ΘέμαΔεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.