Μετακινήσεις εκτός νομού: Πάνω από 900 οχήματα εξαναγκάστηκαν σε επιστροφή το Σαββατοκύριακο στα διόδια

146

diodia-elegxoi-6748

Οι δικαιολογίες και οι αυστηροί έλεγχοι της Τροχαίας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Οι ευφάνταστες δικαιολογίες και η προσπάθεια ορισμένων να παρακάμψουν τρόπον τινά τους ελέγχους της Αστυνομίας στα διόδια ήταν ένα από τα φαινόμενα των ημερών από την στιγμή που οι έλεγχοι ήταν εξονυχιστικοί στις εξόδους των πόλεων προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος των πολιτών ενόψει Πάσχα.

Οι δικαιολογίες που άκουσαν οι αστυνομικοί από ορισμένους επιβάτες, προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν από τα μπλόκα της Τροχαίας, αξίζουν μέχρι και… βραβείο Όσκαρ, ωστόσο οι εντολές που έχουν οι αρχές είναι συγκεκριμένες: δεν περνά κανείς χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά με τους λόγους για τους οποίους επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, να είναι ακόμα πιο περιορισμένοι από ό,τι ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό όπως δείχνουν τα στοιχεία, το Σαββατοκύριακο ουκ ολίγοι επιχείρησαν να φύγουν από το κλεινόν άστυ χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, από το πρωί της Παρασκευής 23 Απριλίου έως και σήμερα στις 06:00 από τα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου εξήλθαν 36.119 οχήματα. Ανάμεσα στα οχήματα που ελέγχθησαν τα 755 από αυτά εξαναγκάστηκαν σε επιστροφή αφού δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αντίστοιχα στα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας εξήλθαν 45.961 οχήματα με τα οχήματα που να υποχρεώνονται σε επιστροφή να ανέρχονται συνολικά σε 168. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων το Σαββατοκύριακο ανέρχεται σε 923.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής. Επίσης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες τα απαραίτητα έγγραφα. Διευκρινίστηκε ακόμη, ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ, ενόψει του Πάσχασυνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αλλά και στους παραδρόμους τους.

Διευθυντής Τροχαίας: «Ελέγχονται όλα τα αυτοκίνητα με σχολαστικό τρόπο»

Στον ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε την Κυριακή και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Σπύρος Λάσκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα η κίνηση είναι υποτονική και δεν έχει καμία σχέση με τη χθεσινή μέρα» και πρόσθεσε ότι «ελέγχονται όλα τα αυτοκίνητα με σχολαστικό τρόπο κυρίως στο εθνικό δίκτυο».

«Ελέγχθηκαν όλα τα αυτοκίνητα τόσο από την Ελευσίνα όσο και από τις Αφίδνες», υπογράμμισε ο κ. Λάσκος και συμπλήρωσε ότι «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας».

«Παρακαλώ τους συμπολίτες μας που δεν πληρούν τους όρους που προβλέπει η ΚΥΑ να μην ξεκινήσουν, γιατί δεν θέλουμε να τους ταλαιπωρήσουμε και να γίνουμε δυσάρεστοι», ανέφερε επίσης ο κ. Λάσκος, λέγοντας μάλιστα ότι «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ενώ ήξερε ότι δεν μπορούσε να περάσει, το προσπάθησε».

Τέλος, ο Διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, σημείωσε ότι «γίνονται έλεγχοι στα ΚΤΕΛ του Κηφισού και της Λιοσίων. Οι περισσότεροι θέλουν να πάνε στα πάτρια εδάφη, θέλουν να πάνε στους γονείς τους. Αναγκαστήκαμε να κατέβει κόσμος από τα λεωφορεία».

Όλα όσα ισχύουν για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Τέλος σε ισχύ βρίσκεται έως τις 10 Μαΐου η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.


Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση, πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει – πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5 – τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Οι κυρώσεις

1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.