Μέρκελ: Ως εδώ πια με τη στοχοποίηση των Ελλήνων!

merkel-backs-multilateral-approach-trump-presidency-looms-14-jan

«Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε […] οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια»!

Αυτή είναι η χαρακτηριστική δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ίσως στο παρελθόν να έδειξε να υποστηρίζει, ακόμα και να προωθεί κάποια στερεότυπα, όμως στο θέμα των Ελλήνων, δείχνει να αναθεωρεί και να τους υπερασπίζεται, και απορρίπτει το στερεότυπο-καραμέλα, ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, εργάζονται λιγότερο από τους Γερμανούς κλπ. Προφανώς η κ. Μέρκελ διακρίνει τριγμούς στην Ε.Ε. και ρίσκο να χαθεί η συνοχή, οπότε και εξού αυτό το κάλεσμα να πάψουν τα αρνητικά στερεότυπα να καθορίζουν και να κολλούν “ετικέτες” σε ολόκληρους λαούς, όπως τον Ελληνικό.

Έτσι, ξεκινώντας σήμερα από το Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας τον προεκλογικό της αγώνα, όπως μεταδίδει το γερμανικό κανάλι Deutsche Welle (DW), η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΕΕ και την εξάλειψη των στερεοτύπων. Αξιοποίησε μάλιστα η κ. Μέρκελ την ευκαιρία, πέρα από θέματα εσωτερικής πολιτικής, να θίξει και τη σημασία της ΕΕ για τη Γερμανία και την αναγκαιότητα ενίσχυσης αυτής ώστε να ενισχυθεί και η Γερμανία. Ένα καθόλα ενωτικό κάλεσμα, δεν αμφιβάλλει κανείς.

«Θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο» επισήμανε, «πως είναι προς το δικό μας συμφέρον, προς το συμφέρον της ειρήνης, της ευημερίας, της επικράτησης των αξιών μας -που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξακολουθούμε να τις μοιραζόμαστε στην Ευρώπη», και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις αξίες της ΕΕ: «ελευθερία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική οικονομία της αγοράς, προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. […] Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς «εκείνοι», […], οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια», είπε η κ. Μέρκελ, και έκλεισε λέγοντας: «Όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία υπάρχουν τόσο τεμπέληδες όσο και εργατικοί».

Angela Merkel vision_Picnik

Η Γερμανίδα καγκελάριος εστίασε στη συνέχεια την προσοχή της στις θέσεις του προεκλογικού της προγράμματος που αφορούν τα κοινωνικά, οικονομικά και ζητήματα νέων τεχνολογιών. Τόνισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας -12 χρόνια- κατάφερε σημαντική μείωση της ανεργίας, χάρη στις προσπάθειες αλλά πάνω απ’ όλα στο νομικό πλαίσιο το οποίο παραδέχτηκε δεν είναι τέλειο. Μάλιστα επισήμανε πως ένα από τα αρνητικά των ως τώρα μεταρρυθμίσεων είναι ότι δεν λειτουργούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Έπειτα στην ομιλία της έθιξε και το πολυσυζητημένο σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ και την παραποίηση των ρύπων. Ζήτησε από την αυτοκινητοβιομηχανία να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες – προπαντός σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών κ. Μέρκελ τράβηξε όμως και μια γραμμή και απέρριψε την καθιέρωση ποσοστώσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν δέκα χρόνια με τους Σοσιαλδημοκράτες και η οποία έχει οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις των εσόδων των συνταξιούχων. Η καλύτερη αντιμετώπιση για την μείωση της φτώχειας στους ηλικιωμένους, υποστήριξε, είναι η μείωση της ανεργίας.

Τέλος, το Σάββατο δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar Emnid που αφορά τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών με την απόδοση των μελών της γερμανικής κυβέρνησης. Με 62% προηγείται ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με 60% ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται με 54% ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Την προτελευταία θέση καταλαμβάνει η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (36%) και την τελευταία θέση ο ο Βαυαρός χριστιανοκοινωστής υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ (23%), ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το σκάνδαλο ντίζελ.Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.