Μέρκελ: Επίσκεψη συμβολισμών στην Αθήνα – «Απολογισμός» των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας με το βλέμμα στο αύριο

337

merkel_mitsotakis_xr

Συνάντηση με Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη σήμερα – Το πρόγραμμα της καγκελαρίου, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο – Δείπνο με τον Ελληνα πρωθυπουργό χθες με φόντο την Ακρόπολη

Με τη συγκλονιστική θέα της φωτισμένης Ακρόπολης υποδέχθηκε λίγο πριν τις 9 χθες το βράδυ τη Γερμανίδα, υπηρεσιακή -πλέον- Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στην κατοικία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα δίωρο δείπνο τετ α τετ των δύο ηγετών, με μενού την νέα φάση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Σε μια από τις τελευταίες περιοδείες της με ενεργό το θεσμικό της αξίωμα και λίγο πριν την παράδοση της σκυτάλης στο Σοσιαλδημοκράτη, Όλαφ Σόλτς (ο οποίος θα συνοδεύσει την κ. Μέρκελ τις επόμενες ημέρες στη Σύνοδο των G20 στη Ρώμη), η «Σιδηρά Κυρία» της γερμανικής πολιτικής σκηνής αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σλοβενία, σηματοδοτώντας με την επίσκεψή της στην Ελλάδα το «τέλος εποχής» για μια ολόκληρη ιστορική φάση στην Ευρώπη.

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

Μολονότι, «η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η διήμερη επίσκεψη της κ. Μέρκελ χαρακτηρίζεται ως «επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων», όπως περιέγραψε και ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Για τις ίδιες πηγές, το νόημα της επίσκεψης περιγράφεται ως «ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα», παρότι το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος βρέθηκε λόγω των συγκυριών με πρωταγωνιστικό ρόλο στη δεκαετή ελληνική κρίση, εξάπτει το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα