Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών : Παρακινδυνευμένο το άνοιγμα του τουρισμού

104

tourismos_ar

Θα κάνουμε καλύτερο καλοκαίρι με τους εμβολιασμούς, τόνισε ο Εμμανουήλ Σμυρνάκης

Παρακινδυνευμένη κίνηση είναι το άνοιγμα του τουρισμού σε νησιά που τώρα ξεκινούν τον εμβολιασμό τους σύμφωνα με τον Γενικό Ιατρό, Επίκουρο Καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Ιατρικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Εμμανουήλ Σμυρνάκη. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 σημείωσε παράλληλα πως με τον εμβολιασμό μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι, ενώ εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει καλύτερη ροή των εμβολιασμών στη χώρα μας. Είπε, ωστόσο, ότι τον προηγούμενο καιρό «οι εμβολιασμοί δεν προχώρησαν όσο γρήγορα θα θέλαμε».

Όπως είπε, βασικό ζητούμενο είναι οι νεότερες ηλικίες να αγκαλιάσουν τον εμβολιασμό, καθώς όπως εξήγησε πλέον οι περισσότερες νοσηλείες αφορούν νέους ανθρώπους. Σημείωσε πώς ο κόσμος έχει επηρεαστεί από ένα κλίμα φόβου, όμως πρέπει να γίνουν ώστε να βγούμε από αυτή την κατάσταση.

Μιλώντας για το εμβόλιο Johnson & Johnson, τόνισε ότι παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ κάποια περιστατικά θρόμβωσης. Σύμφωνα με τον κ. Σμυρνάκη αυτό επηρεάζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είχαν στηριχθεί αρκετές ελπίδες στο εν λόγω εμβόλιο, καθώς ήταν πιο εύκολο στη χορήγηση, ήταν μονοδοσικο και οι συνθήκες φυλαξης ήταν πιο απλές. Ωστόσο υπογράμμισε ότι τα περιστατικά είναι ελάχιστα και σπάνια. Παράλληλα, τόνισε πως δεν πρέπει να προδικάζεται μια αρνητική εξέλιξη.

Για το εμβόλιο της Pfizer και το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποιος και τρίτη δόση, ο καθηγητής, εκτίμησε ότι δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια ανοσίας ενώ επιπλέον, αρκετές χώρες δεν έχουν αρχίσει ακόμα τους εμβολιασμούς. Μιλώντας για τις μεταλλάξεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν την προστασία από το εμβόλιο, είπε ότι ελπίζει να μην εξελιχθεί έτσι η κατάσταση.

Πηγή: protothema.gr