Μείωση και αποζημίωση ενοικίου – αναδρομικά – και για τις νέες επιχειρήσεις

451

Απόφαση του ΥΠΟΙΚ διευρύνει τους δικαιούχους για τα «κουρέματα» 40% και τις χρηματικές αποζημιώσεις των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Μείωση ενοικίου κατά 40% για τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο δικαιούνται και οι «νέες» επιχειρήσεις δηλαδή όσες άνοιξαν μετά από τις 20 Μαρτίου 2020, που ήταν η κομβική ημερομηνίας για τον καθορισμό των δικαιούχων.

Με δύο σημαντικές αποφάσεις ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος
αποσαφηνίζει ότι όσες επιχειρήσεις δεν είχαν ενεργό ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020 δικαιούνται τελικά μείωση ενοικίου κατά 40% για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, εφόσον είχαν ενεργό ΚΑΔ στις 5 Νοεμβρίου, δηλαδή την ημερομηνία που ξεκίνησε το δεύτερο Lockdown.

Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκαν οι αποφάσεις Α.1251/20.11.2020 και Α.1274/14.12.2020 οι οποίες αφορούν στον προσδιορισμό των πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την καταβολή του 40% των μισθωμάτων για τους μήνες Δεκέμβριο και Νοέμβριο του 2020 αντίστοιχα.

Αναλυτικά, στις αποφάσεις τροποποιήθηκε η παράγραφος 1 και προστέθηκε β’ περίπτωση η οποία αναφέρει τα εξής: «β) Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 20η Μαρτίου 2020, λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ, όπως εμφανίζεται στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ κατά την 5η Νοεμβρίου 2020, εφόσον αυτές είναι ενεργές κατά την ημερομηνία αυτή».

Οι νέες αποφάσεις ήταν αναγκαίες προκειμένου να διευκρινιστεί ότι δικαιούχοι της μείωση ενοικίου δεν ήταν μόνο όσοι είχαν ενεργό ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου αλλά και όσοι τον απέκτησαν από τις 20 Μαρτίου και μετά υπό την προϋπόθεση οτι διατήρησαν ενεργό ΚΑΔ μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, ισούται με το 50% της απώλειας του ενοικίου (δηλαδή 20% επί του αρχικού ενοικίου). Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των Δηλώσεων COVID Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων.

Ακολούθως, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες που τυχόν δεν επικαιροποίησαν τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

Πηγή: protothema.gr