Μεγάλη Εικόνα: Εκτιμήσεις για την απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

302

 

Μεγάλη Εικόνα: Εκτιμήσεις για την απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης | MEGA TV

Στο MEGA και την εκπομπή «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» με τη Νίκη Λυμπεράκη, μίλησε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπυρίδων Κίντζιος, δίνοντας τη δική του ανάλυση για το κατά πόσο μπορεί να πυροδοτήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

«Μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες εγχώριας παραγωγής. Πρώτα από όλα στο καλαμπόκι. Παλιά ήμασταν πρώτοι στις αποδόσεις. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, για αυτό οι αγρότες πρέπει να στηριχθούν, γιατί αλλιώς παραγωγή δεν θα έχουμε. Δεν είναι βιώσιμη. Γη επίσης υπάρχει. Έχουμε 2 εκατομμύρια στρέμματα αχρησιμοποίητη για διάφορους λόγους. Καλλιεργήσιμη αλλά αυτήν την στιγμή δεν διατίθεται. Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέους αγρότες, χαμηλότοκα δάνεια. Αν αύριο βάζαμε με κάποιον τρόπο τις εαρινές σπορές και βρίσκαμε τα εφόδια και ξεκινάγαμε, θα καλύπταμε περίπου 700.000 τόνους που είναι περίπου το 40% του ελλείμματος που έχουμε στις ζωοτροφές. Δεν εκπονείται σχέδιο για αυτά. Δεν υπάρχει σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Δεν έχει εκπονηθεί, πιθανότατα ούτε σε άλλες χώρες, που να μας βάζει στην νοοτροπία ότι πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποθέματα μας, ποιοι είναι οι χώροι και δυνατότητες αποθήκευσης, ποιες είναι οι μεταφορικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, ποιες είναι οι ανάγκες διατροφής του πληθυσμού, που ανήκουν ιδιωτικά ή κρατικά».

«Υπάρχει λύση και για αυτό δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Αλλά το ό,τι θα υπάρξει αύξηση τιμών, θα υπάρξει. Ακόμα και αν είχαμε την εγχώρια παραγωγή, επειδή δεν είναι κόστος παραγωγού αυτό που βλέπουμε, ο παραγωγός πάντα δουλεύει με ζημιά, αλλά λόγω των ελλείψεων και της αύξησης του κόστους σε ενέργεια, σε λιπάσματα, γενικά, ένα αυξημένο κόστος πάντα θα υπάρχει. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και θα υπάρχει για αρκετό χρόνο. Φτάνει να μην μπούμε και στην περιοχή της αισχροκέρδειας».

«Αυτό που χρειάζεται αυτήν την στιγμή και δεν το έχουμε και πρέπει να δουλέψουμε για αυτό και πρέπει να είναι κεντρικό το σύστημα που θα δουλευτεί, είναι διαφάνεια και γνώση ακριβώς τι γίνεται. Πού βρισκόμαστε σε θέματα προϊόντων, σε ποιες τιμές κυκλοφορούν».

Στην εκπομπή έδωσε αποκλειστική συνέντευξη, ο Αναπλ.Διευθυντής Αγοράς και Εμπορίου από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Γιόζεφ Σμιντούμπερ, μεταφέροντας τις συστάσεις ψυχραιμίας του προς τις χώρες όλου του κόσμου.

«Κατά την άποψη μου, χρησιμοποιούμε τον όρο “παγκόσμια επισιτιστική κρίση” υπερβολικά εύκολα. Σύμφωνα με το δικό μου σύστημα αναφοράς, έχουμε μια κρίση σιταριού και μια κρίση λιπασμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι σιταριού από τη Ρωσία και 6 εκατομμύρια τόνοι από την Ουκρανία ακόμα βρίσκονται σε αναμονή προς εξαγωγή. Αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά αν το συγκρίνουμε με τη συνολική αγορά εξαγωγών σιταριού που φτάνει τα 190 εκατομμύρια τόνους, τότε δεν φαίνεται τόσο μεγάλο. Ακόμα και σε σουπερμάρκετ των χωρών μας, συσσωρεύουν και κρατάνε αλεύρι και φυτικά λάδια. Αυτό είναι το χειρότερο, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει μια κρίση εκεί που δεν υπάρχει. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: μην βάζετε περιορισμούς στις εξαγωγές, μην παρέχετε επιχορήγηση στις εισαγωγές. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουμε να το δούμε αυτό. Ειδικά σε μια συνθήκη αυξημένων τιμών, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επιβλαβές για την παγκόσμια αγορά».