Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Λέσβο και Χίο

54

Μαζικές και καθ’ όλα ειρηνικές ήταν οι σημερινές νησιωτικές κινητοποιήσεις για το προσφυγικό σε Λέσβο και Χίο με τους κατοίκους να απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει άμεσες απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα που δημιουργούν οι άθλιες συνθήκες πολύμηνου εγκλωβισμού και κράτησης χιλιάδων ανθρώπων σε δομές που έχουν σχεδιαστεί για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.

 

Σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 7000 κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Μυτιλήνης βάζοντας λουκέτο σε κάθε οικονομική δραστηριότητα του νησιού. Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου -διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς- ήταν το: «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας». Το συγκεντρωμένο πλήθος απαίτησε «άμεση αποσυμφόρηση» και «καμία νέα υπερδομή» στα νησιά.

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω» είπε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης. Από την ομιλία του δεν έλειψαν οι πατριωτικές κορώνες αλλά και αμφισβήτηση το ρόλου των ΜΚΟ.

«’Αμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το “θα” σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βέρρος.

Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Πλημμύρισε από κόσμο η Χίος
Ανάλογες εικόνες και από τη Χίο με τον κόσμο που συγκεντρώθηκε να φτάνει περίπου τις 4000.

«Η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει, εδώ και χθες», ανέφερε από το βήμα ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνώντες πρέπει να τηρήσουν τα υπεσχεμένα προεκλογικά για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

«Δεν θα δεχτούμε ανάπτυξη καμίας νέας δομής, εκτος από μια μικρή για ταυτοποίηση όσων βγαίνουν στις ακτές μας, ενώ το μαρτύριο της ΒΙΑΛ έπρεπε από χθες να σταματήσει», σημείωσε με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης (Νικολάου Πλαστήρα).

Στο Μαξίμου την Πέμπτη
Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη στην Αθήνα, όπου οι αιρετοί του Βορείου Αιγαίου καλούνται από τον Κώστα Μουτζούρη να βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου στις δέκα το πρωί, για να επιδώσουν σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως θα απουσιάζει.

Το ίδιο ψήφισμα θα επιδοθεί και στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, προγραμματίζεται και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, έπειτα από ένα μικρό χρονικό διάστημα που θα δοθεί ως πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση.