Μάτι: Κάτοικοι ξεσπούν για μετά την εκκένωση 19.000 στη Ρόδο: Για εμάς δεν έγινε καμία επιχείρηση διάσωσης

232

mati-fotia

«Καλύτερα να σιωπούν από ντροπή όσοι εύκολα απαξιώνουν την τακτική των εκκενώσεων» το μήνυμά τους με αφορμή την εκκένωση των 19.000 ανθρώπων στη Ρόδο

Μνήμες από την τραγική φωτιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και την επιχείρηση διάσωσης που ποτέ δεν έγινε ξύπνησαν οι εικόνες από τη Ρόδο και την επιτυχή απομάκρυνση 19.000 ανθρώπων από ξηρά και θάλασσα το Σάββατο λόγω της μεγάλης φωτιάς στο νησί.

Άνθρωποι που επέζησαν της τραγωδίας του 2018 ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας αφενός λέγοντας ότι «για εμάς δεν έγινε καμία επιχείρηση διάσωσης» και αφετέρου στέλνοντας το μήνυμα «καλύτερα να σιωπούν από ντροπή όσοι εύκολα απαξιώνουν την τακτική των εκκενώσεων».

«Βλέπουμε 19.000 εκκενώθηκαν στη Ρόδο, οι 16.000 με αυτοκίνητα και 3.000 από τη θάλασσα. Εμάς εδώ μας άφησαν στο έλεος, δεν ήρθε κανένα Λιμενικό, δεν ήρθε καμία αστυνομία, δεν βοήθησε δεν έγινε καμία διάσωση. Διάσωση την οποία όφειλε να κάνει η πυροσβεστική και η αστυνομία, πόρτα-πόρτα» είπε χαρακτηριστικα στο MEGA το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων Ματιού, Πέτρος Δεμέναγας.

Με αφορμή, δε, την εν εξελίξει δίκη για τη φωτιά στο Μάτι πρόσθεσε ότι «αυτό που ζητάμε όλοι εμείς που επιζήσαμε και πρωτίστως οι συγγενείς των θυμάτων και οι εγκαυματίες, είναι η δικαίωση στη δίκη που τρέχει. Για να προχωρήσουμε σαν κοινωνία πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν έστω και λίγο φυλακή. Κάποια στιγμή επιτέλους οι υπεύθυνοι για 104 θανάτους να μπουν σε ένα κελί. Δεν γίνεται να είναι πλημμέλημα αυτό και να κυκλοφορούν αύριο μεθαύριο αναμεσά μας. η ηθική δικαίωση όλων είναι να τους δούμε όλους τους υπεύθυνους στη φυλακή».

Στο πλαίσιο αυτό μετέφερε το αίτημα της επιτροπής των κατοίκων από το Μάτι «να αναβαθμιστεί σε κακούργημα αυτό. Έκθεση σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο. Δεν υπήρχε έκθεση σε κίνδυνο σε όλους αυτούς που ήταν στη θάλασσα και δεν ήρθε κάνεις να τους βοηθήσει; Σε όλους εμάς που ήμασταν στα σπίτια μας και δεν ξέραμε τι συμβαίνει, δεν ήρθε κάνεις να μας πει τι να κάνουμε, τι συμβαίνει , δεν ακούστηκε ούτε μία σειρήνα. Δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα τέτοια εγκλήματα».

Από την πλευρά τους τα μέλη της Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας σε αναρτήσεις τους στο Twitter αναφέρουν: «Οι 104 νεκροί της πυρκαγιάς στο Κόκκινο Λιμανάκι & στο Μάτι,καθώς & οι συγγενείς τους,πολύ θα ήθελαν να υπήρχε το 112 & μια έγκαιρη εκκένωση..Δεν τους έδωσε, όμως, κανείς αυτήν την ευκαιρία,την ευκαιρία να επιβιώσουν».

«Επομένως,καλύτερα να σιωπούν από ντροπή όσοι εύκολα απαξιώνουν την τακτική των εκκενώσεων» καταλήγει το μήνυμα των μελών της επιτροπής.