Μαρτυρία πρόσφυγα μέσα από τη Ριτσώνα: Κάποιοι πληρώνουν μόνοι τους τα φάρμακα

611

Η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ μας καλεί συνέχεια να μείνουμε στα σπίτια μας, να κρατάμε απόσταση μεταξύ μας και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Όμως για κάποιους αυτά αποτελούν πολυτέλεια…

Μαζί με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης οι οποίες καθίσταται επικίνδυνες για τη σωματική αλλά και ψυχική υγεία τους, οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας καλούνται να αντιμετωπίσουν και την πανδημία του κοροναϊού ολομόναχοι, με μόνο τους όπλο την αλληλεγγύη.

Στη Ριτσώνα έχει σημάνει συναγερμός, καθώς συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί 23 κρούσματα, οδηγώντας το καμπ, το οποίο φιλοξενεί 2.000 πρόσφυγες, σε καραντίνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, «στους κλειστούς πληθυσμούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης ενός τέτοιου ιού που μεταδίδεται τόσο εύκολα. Η μεταδοτικότητα και αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες »attack rate»».

Η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ μας καλεί συνέχεια να μείνουμε στα σπίτια μας, να κρατάμε απόσταση μεταξύ μας και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Όμως για κάποιους αυτά αποτελούν πολυτέλεια…

Η Parwana, προσφύγισσα από το Αφγανιστάν και κάτοικος της δομής της Ριτσώνας, μίλησε στην πρωτοβουλία Κανένας/ Καμία μόνη, δίνοντας μια εικόνα από «τα μέσα» για την καθημερινότητα των προσφύγων.

Στη μαρτυρία της καταγράφονται οι καθημερινές δυσκολίες των προσφύγων ήδη πριν το ξέσπασμα του κοροναϊού, σχετικά με την πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα και τις ρατσιστικές συμπεριφορές στα νοσοκομεία.

Δε δόθηκαν ποτέ προληπτικά μέτρα προστασίας
Στους κατοίκους της δομής ποτέ δεν δόθηκαν προληπτικά μέσα προστασίας, ενώ η πληροφόρηση σχετικά με τον ιό ήταν εξαρχής ελλιπής.

Η κατάσταση υπό καθεστώς καραντίνας είναι ασφυκτική για τους πρόσφυγες, καθώς το επίδομα της Ύπατης Αρμοστείας θα καθυστερήσει να καταβληθεί για 20 μέρες ενώ άλλωστε δεν υπάρχουν ATMs για ανάληψη χρημάτων. Τα καλάθια φαγητού που διανέμει ο ΔΟΜ δίνονται βάσει κριτηρίων, δεν είναι αρκετά και σίγουρα δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού.

Υπάρχει επίσης έλλειψη σε φάρμακα, καθώς στο καμπ διαμένουν ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα, τα οποία ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές. Η αφήγηση της κυβέρνησης ότι οι πρόσφυγες αποτελούν «υγειονομική βόμβα» καταρρέει καθώς η έγκυος προσβλήθηκε από τον ιό στο νοσοκομείο που γέννησε, όχι το αντίστροφο.

Αυτό που ζητούν οι ίδιοι είναι η αποσυμφόρηση των καμπ και η μεταφορά τους σε συνθήκες όπου δεν θα είναι αναγκασμένοι να συνωστίζονται.

Απαιτούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και να σταματήσει η ανισότητα εις βάρος τους. Ζητούν να διαδοθεί η πραγματικότητα για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν και η αλληλεγγύη μας τούς γεμίζει αισιοδοξία.

Έλλειψη ιατρικής περίθαλψης
Σύμφωνα με την Parwana, το κύριο πρόβλημα των κατοίκων του καμπ, είναι το ζήτημα της ιατρικής περίθαλψης, η οποία είναι ελλιπής.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια, τα ιατρικά ραντεβού που δίνουν στους κατοίκους στην κοντινότερη πόλη είναι η Χαλκίδα. Επίσης, οι άνθρωποι φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες λόγω της έλλειψης διερμηνείας.

Τονίζει επίσης πως οι γυναίκες είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες διερμηνείς.

«Είναι πολύ δύσκολο για τους κατοίκους να εξηγήσουν τα προβλήματά τους» εξηγεί.

«Και τώρα υποθέτω ότι πολλές από τις υπηρεσίες έχουν σταματήσει να παρέχονται μετά την εξάπλωση του κοροναϊού» προσθέτει.

Πολλοί από τους κατοίκους δεν μπορούσαν καν να εγγραφούν και να έχουν πρόσβαση στα μαθήματα γιατί δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις.

Σχετικά με τα ιατρικά θέματα, το ιατρικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης έρχεται 5 ημέρες αλλά έχει αναστείλει τη δράση του.

Πληρώνουν τα φάρμακά τους
Όπως αποκαλύπτει η Parwana η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που προσφέρεται στους κατοίκους δεν είναι αρκετή.

Στο camp μένει αρκετός κόσμος που είναι ευάλωτος οπότε χρειάζεται περισσότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από αυτή που παρέχεται, ενώ τις περισσότερες φορές καλούνται να πληρώσουν για την περίθαλψη και τα φάρμακα που λαμβάνουν την επόμενη μέρα από όταν τα χρειάζονται.

«Δεν μεταδώσαμε εμείς τον ιό»
Το νοσοκομείο επιβεβαίωσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε μια κάτοικο του camp από το νοσοκομείο. «Αυτό σημαίνει ότι αυτοί είναι επικίνδυνο για μας, και όχι το αντίθετο» αναφέρει η Parwana.

«Δεν μεταδώσαμε εμείς τον ιό στον τοπικό πληθυσμό, αλλά μεταδόθηκε από το νοσοκομείο σε εμάς και τώρα εξαπλώθηκε μέσα στο καμπ» τονίζει.

«Είναι σαφές όμως ότι μπορούμε να βρούμε λόγους που στα νοσοκομεία εντοπίζουμε μερικές φορές ρατσιστικές ιδέες που έχουν κάποιοι στο μυαλό τους. Και είναι πολύ άσχημο να έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτό» αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Πολλοί πρόσφυγες λένε ότι τώρα είναι καιρός να σωπάσουμε . Αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν είναι ώρα να μείνουμε σιωπηλοί! Είναι ώρα να μοιραστούμε τις απόψεις μας, και αυτή τη φορά να πούμε ότι όταν ζούμε σε τέτοιες κακές συνθήκες» καταλήγει η Parwana.

Καραντίνα Social #2: Ριτσώνα

“Αν δεν μοιραστούμε τα προβλήματα, τίποτα δεν αλλάζει…»Στη δεύτερη εκπομπή #Καραντίνα_Social επιλέγουμε να δώσουμε φωνή σε αυτούς που η φωνή τους σπάνια ακούγεται. Στο μικρόφωνο του skype η Parwana, προσφύγισσα από το Αφγανιστάν και κάτοικος της δομής της Ριτσώνας, μας μιλάει για τις συνθήκες στο καμπ, το οποίο βρίσκεται σε ολική καραντίνα για τις επόμενες μέρες. Στη μαρτυρία της καταγράφονται οι καθημερινές δυσκολίες των προσφύγων ήδη πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, σχετικά με την πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα και τις ρατσιστικές συμπεριφορές στα νοσοκομεία. Στους κατοίκους της δομής ποτέ δεν δόθηκαν προληπτικά μέσα προστασίας, ενώ η πληροφόρηση σχετικά με τον ιό ήταν εξαρχής ελλιπής. Η κατάσταση υπό καθεστώς καραντίνας είναι ασφυκτική για τους πρόσφυγες, καθώς το επίδομα της Ύπατης Αρμοστείας θα καθυστερήσει να καταβληθεί για 20 μέρες ενώ άλλωστε δεν υπάρχουν ATMs για ανάληψη χρημάτων. Τα καλάθια φαγητού που διανέμει ο ΔΟΜ δίνονται βάσει κριτηρίων, δεν είναι αρκετά και σίγουρα δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού. Υπάρχει επίσης έλλειψη σε φάρμακα, καθώς στο καμπ διαμένουν ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα, τα οποία ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές. Η αφήγηση της κυβέρνησης ότι οι πρόσφυγες αποτελούν «υγειονομική βόμβα» καταρρέει καθώς η έγκυος προσβλήθηκε από τον ιό στο νοσοκομείο που γέννησε, όχι το αντίστροφο. Αυτό που ζητούν οι ίδιοι είναι η αποσυμφόρηση των καμπ και η μεταφορά τους σε συνθήκες όπου δεν θα είναι αναγκασμένοι να συνωστίζονται. Απαιτούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και να σταματήσει η ανισότητα εις βάρος τους. Ζητούν να διαδοθεί η πραγματικότητα για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν και η αλληλεγγύη μας τούς γεμίζει αισιοδοξία!Εμείς τους διαβεβαιώνουμε ότι, απέναντι στο φόβο, θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσει για ακόμα μια φορά η αλληλεγγύη! Ζούμε μαζί, δίνουμε μαζί τη μάχη για τη ζωή!#ΚαμίαΜόνη#ΚανέναςΜόνος#AntiviruSolidarityGR#FigthForLifeΚάντε like στη σελιδα μας για να παρακολουθείτε τις επόμενες δράσεις: Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη

Gepostet von Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη am Sonntag, 5. April 2020