Μαρκ Πολυμερόπουλος: Ο Έλληνας της CIA φυγάδευσε τον Ρώσο πράκτορα που έκλεβε τα μυστικά του Πούτιν

234

polymeropoulos34

Σε μυστική τοποθεσία μαζί με την οικογένεια του ζει σήμερα ο Όλεγκ Σμολένκοφ, που στρατολογήθηκε από τους Αμερικανούς τον καιρό που υπηρετούσε στην πρεσβεία της Ουάσινγκτον – Η επιχείρηση διαφυγής και το κατασκοπευτικό θρίλερ που παίχτηκε ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις για τον Ρώσο επιτελικό, που παρακολουθούσε τον Πούτιν μέσα στο Κρεμλίνο

Κάπου στην Αμερική, σε μια πολιτεία που ελάχιστοι γνωρίζουν, ο Όλεγκ Σμολένκοφ ξυπνάει καθημερινά αυτό το φθινόπωρο μαζί με την σύζυγό του Αντονίνα και τα τρία τους παιδιά, σε μια ήσυχη γειτονιά. Μια γειτονιά όπου κανείς δεν τους ξέρει με το πραγματικό τους επίθετο, που παραλίγο να σταθεί μοιραίο πριν από δύο χρόνια, όταν ο Ρώσος πρώην αξιωματούχος αγόρασε ένα σπίτι στο Στάνφορντ της Βιρτζίνια.

Η Μόσχα και η θητεία του στο Κρεμλίνο είναι πλέον κάτι που έχει αφήσει πίσω του, ο άνθρωπος που έκλεβε τα μυστικά του Βλαντίριμ Πούτιν για χάρη των Αμερικανών. Το όνομα του ήταν ήδη γνωστό όταν αγόρασε το σπίτι, χάρη στο κατασκοπευτικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι του 2017, όταν φυγαδεύτηκε σε μια παράτολμη αλλά άψογα εκτελεσμένη επιχείρηση της CIA. Μια επικίνδυνη αποστολή, που όλα δείχνουν ότι συντόνισε ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, επικεφαλής τότε της CIA για όλες τις απόρρητες επιχειρήσεις σε Ευρώπη και Ασία.

Σε μια τηλεφωνική μας συνομιλία λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο τον ρώτησα για την υπόθεση με τον Όλεγκ Σμολένκοφ και την επιχείρηση φυγάδευσης πριν από τέσσερα χρόνια. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα σιωπής ακούω τη φωνή του: «Δεν μπορώ να πω τίποτε γι’ αυτό που με ρωτάς, ούτε να κάνω ένα σχόλιο» είπε αυτός ο ικανότατος επιχειρησιακός πράκτορας.

Ήταν τα αναμενόμενα λόγια από ένα στέλεχος της CIA που κατείχε μια τέτοια θέση και ήταν επιφορτισμένος με το να παρακολουθεί την πορεία όλων των απόρρητων αποστολών σε διάφορες χώρες της Ευρασίας. Μια απο αυτές σύμφωνα με πρώην στελέχη και ανθρώπους από τον χώρο των μυστικών υπηρεσιών ήταν η επιχείρηση για την φυγάδευση του Σμολένκοφ που έγινε αρχικά γνωστή από το CNN και τους New York Times τον Ιούνιο του 2017.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα