Μαρία Τσάλλα: Η φωτογραφία της Ρωσίδας κατασκόπου στην ελληνική της ταυτότητα

183

rwsida_kataskopos_mk

Η διαδρομή που ακολούθησε η «Μαρία Τσάλλα» αφού το «έσκασε» από την Ελλάδα

Το δίκτυο των ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τη Ρωσίδα κατάσκοπο, Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, η οποία κυκλοφορούσε στην Ελλάδα με το όνομα «Μαρία Τσάλλα», αναζητούν οι ελληνικές Aρχές.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος φρόντιζε να κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου της αλλά ο Alpha έφερρε στο φως τη φωτογραφία από την ελληνική ταυτότητα που είχε βγάλει, το έγγραφο της οποίας όμως- σύμφωνα με πληροφορίες- ακυρώθηκε σήμερα το πρωί. Στη φωτογραφία από την ελληνική της ταυτότητα διακρίνονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου της.

Η κατάσκοπος από τη Ρωσία με τη βοήθεια ενός δικτύου κατάφερε να «εξαφανίσει» τον θάνατο ενός βρέφους από τα επίσημα αρχεία, παίρνοντας τη θέση του ως «Μαρία Τσάλλα», όπως έγραψε το protothema.gr. Και πήρε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης από το Μαρούσι. «Την τριετία 2015-18 γίνονταν η ψηφιοποίηση των αρχείων. Αυτό το διάστημα φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι. Οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση ζήτησαν την πλήρη συνεργασία των υπαλλήλων του ληξιαρχείου», σύμφωνα με πηγές από τον Δήμο Αμαρουσίου.

Το 2017 ταξίδεψε από τη Ρωσία στο Μεξικό, σύμφωνα με τον Alpha, και στη συνέχεια, το 2018 και αφού είχε πάρει το διαβατήριό της, ήρθε στην Ελλάδα όπου έμεινε για πέντε χρόνια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα έκανε δυο ταξίδια εντός της χώρας, σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα.

Ωστόσο, στις αρχές του 2023εγκατέλειψε την Αθήνα με προορισμό την Ινδία και από εκεί, σύμφωνα με τις Αρχές, εκτιμούν πως πήγε στην Ταϋλάνδη, για να πάει στη συνέχεια στη Μόσχα.

Εκεί η ίδια, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπάλληλό της, φέρεται να είπε: «Θα φύγω από την Ελλάδα γιατί σκοπεύω να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι στην Άπω Ανατολή. Θα πάω Ταϋλάνδη και Ινδία, δεν με ενδιαφέρει τίποτα πλέον στην Ελλάδα, ούτε το μαγζί με ενδιαφέρει. Κράτα τα όλα εσύ».

Τι λέει ο δικηγόρος που βοήθησε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο Αλιβερίου

Η Εύβοια πάντως, είναι μια από τις περιοχές στις οποίες στρέφεται το ενδιαφέρον των αρχών για την «Μαρία Τσάλλα» τη ρωσίδα κατάσκοπο που αποκάλυψε η ΕΥΠ καθώς εμφανίζεται να είχε εγγραφεί στα δημοτολόγια του Αλιβερίου το 2018.

Την Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, όπως είναι το πραγματικό όνομα της ρωσίδας κατασκόπου, εμφανίζεται να είχε βοηθήσει, το 2018 στο Αλιβέρι, ο δικηγόρος Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος, πάντως, σε σημερινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι δεν θυμάται την υπόθεση.

«Δεν θυμόμουν τίποτα για αυτή την υπόθεση, η γυναίκα δεν ήταν πελάτισσά μου. Είχε χαρτιά απλά ήθελε να αλλάξει τόπο κατοικίας στο ληξιαρχείο στο Αλιβέρι και να γραφτεί στο δημοτολόγιο. Η ληξίαρχος ζητούσε αποδείξεις ότι η γυναίκα είναι κάτοικος του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, πχ ένα μισθωτήριο σπιτιού ή κάποιος λογαριασμός που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας» είπε ο κ. Λυμπερόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο ο δικηγόρος Αλιβερίου δεν έδωσε απαντήσεις στο πώς ακριβώς γνώρισε την «Μαρία Τσάλλα», πώς την βοήθησε να βγάλει χαρτιά ή εάν τη φιλοξένησε ποτέ στο σπίτι του.

«Προσπαθώ να θυμηθώ, ίσως με πήρε τηλέφωνο κάποιος δικηγόρος από Αθήνα να εξυπηρετήσω πελάτη του, όπως γίνεται συνήθως εδώ στην επαρχία… δεν θυμάμαι να την φιλοξένησα ούτε να την δήλωσα ως φιλοξενούμενή μου…» είπε ο δικηγόρος, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής ούτε έχει επικοινωνήσει κάποιος για την υπόθεση ούτε τον έχουν καλέσει από τις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος Νίκος Λυμπερόπουλος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜεΡΑ25 όπως φαίνεται από τα βιογραφικά που είναι ανηρτημένα την ιστοσελίδα του κόμματος.