Μαλέλης σε Σβίγκου: Ο Συριζα παίζει το παιχνίδι…Εδώ παπάς,εκεί παπάς, που είναι ο παπάς

400

Στο κρατικό κανάλι της συχνότητας ΕΡΤ1 παρευρέθηκε ο γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Σταμάτης Μαλέλης.

Έδωσε το παρών στην εκπομπή “επόμενη μέρα” , με στόχο την ανταλλαγη αποψεων στα τρεχοντα πολιτικα ζητήματα,  μαζί με την Ράνια Σβίγκου εκπρόσωπο του Συριζα.Ο διάλογος ανάμεσα στα δύο πολιτικα πρόσωπα είχε αρκετές εντάσεις με τον Κ. Σταμάτη Μαλέλη να ζητά, επανειλημμένα,  από την Κ. Ράνια Σβίγκου, άμεση συζήτηση των δυο κομμάτων για το φλέγον ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Προκειται για την απόλυτη κοροϊδία αντι να πηγαινουν απο το δημοσιο τα χρήματα στους ιερείς, θα δίνονται πρωτα στους δεσπότες, και εκείνοι με την σειρά τους στου ιερείς… ειναι μια ακόμη κολοτούμπα. Η βασικη αρχη της αριστερας, ήταν ανέκαθεν ο διαχωρισμος κράτους και θρησκείας” απάντησε ο κ.Μαλέλης στα λεγόμενα της κ.Σβίγκου

Ο διάλογος έφτασε σε οριακό σημείο, εφόσον την ώρα της εκπομπής, οι τόνοι ανέβηκαν , και οι εκπρόσωποι των κομμάτων έριξαν στο τραπέζι τα επιτεύγματα, του κάθε κόμματος και του στόχους τους ξεχωριστα.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής κ.Σεραφείμ Κοτρώτσος, ζήτησε από τον κ. Σταμάτη Μαλέλη να τοποθετηθει σαν γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ στο  ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματος .

“Εγω λεω αυτο το θεμα να τεθει ,να το συζητησουμε απο την αρχη, να πουμε την αληθεια στον κόσμο, ότι επιθυμούμε να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αλλά να μην μιλάμε για ιστορικές συμφωνίες. Το θεμα του ταμείου και της διαχείρισης  της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του “80, και γνωρίζουμε όλοι, ότι το ξεκίνησε ο αήμνηστος Τρίτσης, από τότε ξεκίνησε και προχώρησε πάρα πολύ…”

Περισσότερα στο βίντεο:

Τι αλλάζει σε σχέση με την ισχύουσα διάταξη

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή η αλλαγή που προτείνεται να γίνει στο επίμαχο άρθρο 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας έχουν ως εξής:

Ισχύουσα διάταξη

1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του

Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με
κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού· τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την

Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και
συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του
Πατριαρχικού Τόμου της κθ ́ (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις

διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Προτεινόμενη διάταξη

Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και τηρεί απαρασάλευτα τους Κανόνες των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων και την εκκλησιαστική παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης της, ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 1928. Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν αντίκειται στις παραπάνω διατάξεις.

Ερμηνευτική δήλωση 

Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.