Make-A-Wish: “Όταν σου εμπιστεύεται ένας γονιός την ψυχή του παιδιού του, οφείλεις να κάνεις τα πάντα…”

της Μαριάννας Μανωλοπούλου

1790

 

“Όσο εγώ έχω το δώρο της υγείας, οφείλω να σκέφτομαι και να κάνω κάτι για τα παιδιά που περνάνε μία περιπέτεια υγείας”

Πόσο κοστίζει ένα όνειρο; Μια ευχή. Γνωρίζατε ότι η εκπλήρωση της ευχής ενός παιδιού που νοσεί από σοβαρή ασθένεια, έχει τη δύναμη να το κάνει να πιστέψει ότι όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και το πιο σπουδαίο, να γίνει καλά;

Το Make-A-Wish εκπληρώνει ευχές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Μια ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία, γι’ αυτό και δεσμεύονται να  εκπληρώνουν την ευχή κάθε παιδιού που πληροί τα κριτήρια. Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά στα οποία έχει εκπληρωθεί η ευχή τους, μπορούν να ανακτήσουν  τη σωματική και συναισθηματική δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, το 1980 και είναι ο κορυφαίος Οργανισμός εκπλήρωσης ευχών στον κόσμο, που απευθύνεται σε παιδιά.

Η αποστολή τους είναι με τους συνανθρώπους που θέλουν  πραγματικά να βοηθήσουν, να δημιουργούν μεταμορφωτικές ευχές για τα παιδιά με σοβαρές ασθένειες.

Με παρουσία  σε περισσότερες από 50 χώρες και περισσότερους από 40.000 εθελοντές, έχουν εκπληρωθεί περισσότερες από 500.000 ευχές παγκοσμίως, ενώ κάθε 16 λεπτά εκπληρώνεται μία ευχή παιδιού, σε κάποιο σημείο του πλανήτη.

Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου είναι απόφοιτη του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών από το London School of Economics (LSE) και διαθέτει Diploma in Communications & PR από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου. Αξιοσημείωτη είναι η εμπειρία της σε θέσεις ευθύνης στον κλάδο της Επικοινωνίας κυρίως σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Μια φορά και έναν καιρό όμως… αποφάσισε πως ήθελε να πραγματοποιήσει το δικό της όνειρο και να αναλάβει την διεύθυνση του Make A Wish, με σκοπό να εκπληρώσει την μυστική υπόσχεση που είχε δώσει στο γιο της όταν ήταν ακόμα μωρό.

Η κα Ζαφειρακοπούλου, CEO/Γενική Διευθύντρια του Make-A-Wish μίλησε στο layout για το Μake a Wish, τα παιδιά, τις ευχές  και τα μελλοντικά σχέδια.

Μέχρι σήμερα πόσες ευχές παιδιών έχουν εκπληρωθεί;

Σ.Ζ: Από το 1996, που ιδρύθηκε το Make-A-Wish στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2600 ευχές παιδιών. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε αρνηθεί ούτε μία ευχή παιδιού που έχει φτάσει στο γραφείο και πληροί τα κριτήρια ήτοι το παιδί να πάσχει από συγκεκριμένη ασθένεια χρόνια ή οξεία, πολύ σοβαρή, και να είναι μεταξύ 3 και 18 ετών.

Ποιοι κρύβονται πίσω από τη δημιουργία αυτής της τόσο δυνατής εμπειρίας σήμερα;

Σ.Ζ: Ουσιαστικά, μία μαμά… Μία μαμά και κάποιοι αστυνομικοί. Πριν από 41 χρόνια, μακρινό τότε Φοίνιξ της Αμερικής, αυτή η μαμά φρόντιζε το μοναχοπαίδι της, τον Κρις. Ο Κρις πάλευε με μία  πολύ δύσκολη λευχαιμία και μια πολύ δύσκολη και σκληρή πρόβλεψη. Ο Κρις το μόνο που ήθελε ήταν να δει το ελικόπτερο της αστυνομίας, που τον εντυπωσίαζε πάντα. Η μαμά άρχισε να το λέει αυτό στους αστυνομικούς και σιγά-σιγά ο ένας αστυνομικός με τον άλλον – μέχρι και οι γυναίκες τους συμμετείχαν – όχι μόνο έκαναν τον Κρις, στις 29 Απριλίου του 1980, να δει το ελικόπτερο της αστυνομίας, αλλά τον έντυσαν αστυνομικό, με όλες τις δόξες και τις τιμές, και, όταν έφτασε η ώρα να δει το ελικόπτερο της αστυνομίας, του είπαν «Έλα μέσα»… Και όχι μόνο «Έλα μέσα», αλλά το ελικόπτερο απογειώθηκε και έκανε εναέρια περιπολία. Ακολούθησε μία μέρα αξέχαστη για τον Κρις, που του έδωσε απίστευτη δύναμη.

Ποιοι στηρίζουν έμπρακτα μέχρι σήμερα το MakeAWish Ελλάδος;

Σ.Ζ: Ιδιώτες και εταιρείες μέσα από διάφορα προγράμματα που οργανώνει ο οργανισμός με τους εθελοντές και τους λίγους εργαζόμενους. Ή από ιδιώτες και εταιρείες που δεν θα ανταποκριθούν σε κάποιο πρόγραμμα του οργανισμού, αλλά θα θελήσουν να κάνουν μία αυθόρμητη δωρεά και είτε να την αφιερώσουν σε συγκεκριμένο παιδί είτε απλώς να τη θέσουν στη διάθεση του οργανισμού για να καλύψει όλα του τα έξοδα.

Ομάδα Ευχής, Ομάδα Αστεριού Ευχής, Δημιουργική Ομάδα, Ομάδα Εκδηλώσεων, Ομάδα Γραφείου, Ομάδα Εξεύρεσης πόρων. Υπάρχουν και άλλες ομάδες και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της κάθε μιας;

Σ.Ζ: Νομίζω τις καλύψατε όλες, ουσιαστικά. Εγώ δεν θα ήθελα εδώ να απαντήσω με το ποιες άλλες ομάδες υπάρχουν, γιατί μπορεί να δημιουργούνται καινούριες ομάδες κάθε χρόνο ανάλογα με τις δράσεις που κάθε χρονιά επιτάσσει. Σήμερα αυτές οι ομάδες καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειών του Make-A-Wish Ελλάδος. Εδώ θα σημειώσω, και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν την ευκαιρία, πως όταν κάποιος θέλει να βοηθήσει είναι πολύ απλό να βρει τον ρόλο του μέσα στην ομάδα. Θέλει να έρθει σε επαφή με τα παιδιά; Δεν θέλει να έρθει σε επαφή με τα παιδιά; Του αρέσει να είναι σε ένα γραφείο; Δεν του αρέσει να είναι σε ένα γραφείο; Του αρέσει περισσότερο να είναι έξω σε ένα μπαζάρ; Του αρέσει περισσότερο να μην έρθει μεν σε επαφή με τα παιδιά, αλλά να πάει να ψωνίσει στα μαγαζιά για τις ευχές των παιδιών; Πιάνουν τα χέρια του και του αρέσει να φτιάχνει μπομπονιέρες, ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να προσελκύει δωρεές; Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Μόνο ένας… Με τη μορφή παράκλησης από εμάς. Να είμαστε όσο γίνεται πιο συνεπείς γίνεται, όταν αναλαμβάνουμε αυτήν την υποχρέωση του εθελοντισμού. Ανεξάρτητα από το πόση ώρα ή το πόσες μέρες θα αφιερώσουμε στο Make-A-Wish.

Πώς αποκτάει κανείς το δικό του αστέρι ευχής, τι περιλαμβάνει και ποια νέα προγράμματα έχει το Κάνε-Μια-Ευχή;

Σ.Ζ: Όταν ξέσπασε η πανδημία, βρεθήκαμε στη δυσχερή θέση του να αναβάλουμε αρκετές εκδηλώσεις. Επομένως, για πρώτη φορά στην 25ετή ιστορία μας στην Ελλάδα λανσάραμε ένα πρόγραμμα μελών. Πώς γίνεται μέλος κάποιος του Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος; Με 100 ευρώ ετήσια δωρεά, η οποία ελπίζουμε να ανανεώνεται αυτομάτως. Ποια είναι τα προνόμια που έχει έναντι άλλων; Θα έλεγα πρόσβαση σε πιο ιδιαίτερη και εμπιστευτική πληροφορία του Make-A-Wish, χωρίς ποτέ να εκθέσουμε παιδί και οικογένεια που δεν το επιθυμεί. Επίσης, μία εταιρεία μπορεί να γίνει μέλος του Make-A-Wish με μία ετήσια συνδρομή των 1000 ευρώ, η οποία θα είναι επίσης σταθερά και αυτομάτως ανανεούμενη. Όσον αφορά στο Αστέρι Της Ευχής, είναι ένα πρόγραμμα σχεδόν συνομήλικο με τον ίδιο τον Οργανισμό και στοχεύει περισσότερο στην ευαισθητοποίηση του κοινού και, ιδίως, των παιδιών. Ένα Αστέρι αντιστοιχεί σε μία δωρεά των €2 μα, κυρίως, στη σκέψη των παιδιών πως «όσο εγώ έχω το δώρο της υγείας, οφείλω να σκέφτομαι και να κάνω κάτι για τα παιδιά που περνάνε μία περιπέτεια υγείας».

Tι κάνουν τώρα στην Τήνο οι “νεράιδες” του Make-A-Wish; Tι ακριβώς θα συμβεί το Σεπτέμβριο;

Σ.Ζ: Σε πρώτη ανάγνωση θα έλεγε κανείς πως έχουν κάποιο τάμα στην Τήνο οι νεράιδες, γιατί αυτό συμβαίνει και τις χαρακτηρίζει πολύ ως άτομα. Όμως, ως νεράιδες του Make-A-Wish, πήγαν στο LaLa Louza, στο καταπληκτικό αυτό all day beach bar. Συνάντησαν έναν καταπληκτικό άνθρωπο, τον ιδιοκτήτη, και μαζί με ενέργειες και πρωτοβουλίες του αγαπητού ιδιοκτήτη θα οργανώσουν δράσεις, ώστε να καλυφθεί μία ευχή παιδιού το 2021. Τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται κάτι, που μάλλον μόνο στο μυαλό του έχει ο ιδιοκτήτης, μια και έχει αποδειχθεί ένας άνθρωπος με απίστευτη φαντασία και μάλλον γι’ αυτό τον κάνουν παρέα και οι νεράιδες του Make-A-Wish. Μόνο ο χρόνος και οι συνθήκες θα καταφέρουν να αποκαλύψουν το μυστικό τους.

Περιγράψτε μας την πιο συγκινητική ευχή, την πιο χαρούμενη και την πιο αστεία από την αρχή σας.

Σ.Ζ: Στοιχεία συγκίνησης, χαράς, αλλά και χιούμορ, υπάρχουν θα έλεγα σε κάθε ευχή, ακόμα και στην πιο δύσκολη. Η πιο συγκινητική ευχή είναι μία ευχή μίας μικρής, η οποία, ενώ αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό πρόβλημα, και μάλιστα, το ενδεχόμενο του ακρωτηριασμού, επέμενε διακαώς να αποκτήσει το ποδηλατάκι των ονείρων της. Δεν ήταν σε θέση καν να περπατήσει… Όταν είδε το ποδήλατο, όχι μόνο σηκώθηκε από τη θέση της, αλλά ανέβηκε στο ποδήλατο και έκανε πεντάλ κανονικά. Αυτή είναι η δύναμη μιας ευχής.

Η πιο χαρούμενη για ‘μένα ήταν η πιο συμμετοχική ευχή. Ήταν 12.000 κόσμος στο γήπεδο της Τούμπας να χειροκροτεί τον Χρυσοβαλάντη, του οποίου η ευχή ήταν να γίνει ένας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του ΠΑΟΚ, που ήταν η αγαπημένη του ομάδα, και της Εθνικής, που είχε κερδίσει το Euro το 2004, και όλα τα έσοδα να τα δωρίσει το Make-A-Wish στο παιδογκολοογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ με τη μορφή εξοπλισμού.

Όσο για την πιο αστεία, δεν θα πω μία, θα πω πολλές. Θα φέρω στο μυαλό μου απίστευτους μπόμπιρες και απίθανα μικρά κορίτσια, που κουτρουβαλάνε σε κρεβάτια με τσουλήθρες, παίζουν σε παιδικές χαρές σαν να είναι πραγματικά η πιο σημαντική και αστεία και χαρούμενη ημέρα της ζωής τους.

Ιστορίες ευχών και μαρτυρίες. Tι σας λέει καθημερινά ο κόσμος που βοηθάει με τον τρόπο του; Βοηθάει ο κόσμος σήμερα, υπήρχε μεγαλύτερη παροχή οικονομικής βοήθειας εν μέσω πανδημίας ή η υποστήριξη του κόσμου μειώθηκε σημαντικά.

Σ.Ζ: Η βοήθεια του κόσμου δεν θα πω ότι μειώθηκε. Αντίθετα, υπήρξε πιο κοντά μας. Ναι, τα οικονομικά μας δεν ήταν τόσο καλά όσο ήταν το 2019 ή το 2018. Ναι, μειώθηκαν τα έσοδα, αλλά όχι η υποστήριξη του κόσμου. Γιατί ξέρετε η υποστήριξη του κόσμου δεν είναι μόνο «κάνω μία δωρεά», αλλά παίρνω τηλέφωνο και απλά ρωτάω «Τι χρειάζεστε;». Κι αν αυτό που χρειάζεστε είναι ένα απλό πατίνι… Κι αν αυτή η μαμά που ρωτάει εάν θέλουμε πατίνι είναι μια μαμά ενός παιδιού που έχει φύγει από τη ζωή, τότε καταλαβαίνετε πως η υποστήριξη του κόσμου υπήρξε ολοένα και μεγαλύτερη. Ο κόσμος έδειξε να μας σκέφτεται και αυτό μας έδωσε δύναμη και τα καταφέραμε και το 2020 και εκπληρώσαμε 202 ευχές παιδιών, που νοσούν από πολύ σοβαρές ασθένειες. Φέτος, το 2021, με αυτήν την υποστήριξη έχουμε ήδη εκπληρώσει περισσότερες από 115.

Μια φράση που σας είπε ένας εθελοντής και ένας άνθρωπος που έκανε δωρεά και έχει χαραχθεί στην ιστορία του MakeAWish;

Σ.Ζ: Αν μπορώ, να πω δύο. Τη φράση του πρώτου παιδιού ευχής στην Ελλάδα, του Αντρέα, που ήθελε να γνωρίσει την αγαπημένη του ομάδα… πως όταν ένα απίστευτο όνειρό σου γίνεται πραγματικότητα, τότε και το όνειρό σου να γίνεις καλά έρχεται πιο κοντά. Και θα πω και του Άγγελου, που έχει στιγματίσει εμένα προσωπικά σαν άνθρωπο. Ο Άγγελος είναι εθελοντής και υπήρξε παιδί ευχής. Πάλεψε έναν πολύ δύσκολο όγκο στο κεφάλι και βγήκε νικητής και έχει πει πως κάποια πράγματα στη ζωή δεν τα ξεπερνάμε, απλώς τα προσπερνάμε. Και καλώς δεν τα προσπερνάμε, γιατί δεν θα ήμασταν εδώ να προσφέρουμε την ίδια βοήθεια που εμείς λάβαμε κάποτε σε άλλα παιδιά, που τώρα μας χρειάζονται.

Εν μέσω πανδημίας πώς ήταν τα πράγματα για τον Οργανισμό; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε; Εκπληρώθηκαν ευχές παιδιών παρά τις συνθήκες αυτές;

Σ.Ζ: Ναι, εκπληρώθηκαν 202 ευχές παιδιών. Θα έλεγα πως τα πράγματα για το Make-A-Wish ακολούθησαν έναν και μοναδικό δρόμο. Άλλαξαν το έργο του οργανισμού. Μεταμόρφωσαν το ίδιο το Κάνε-Μια-Ευχή. Από έναν οργανισμό πραγματοποίησης και εκπλήρωσης παιδικών ονείρων έγινε ένας οργανισμός θεραπείας και συμπόρευσης, παράλληλα με τον δύσκολο και σκληρό δρόμο της θεραπείας του σώματος. Έγινε θεραπεία της ψυχής. Δεν εξαφανίζεται από τα παιδιά. Παραμένει σε συνεχή επαφή μαζί τους έως και την εκπλήρωση της μέρας αυτής. Δράσεις μέσα στα νοσοκομεία με πολύ μεγάλη προσοχή και συνεχή επικοινωνία με όλους όσοι φροντίζουν αυτά τα παιδιά… Κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, τους απίθανους γιατρούς μας. Μεταμόρφωσαν το Make-A-Wish σε ένα μαγικό ραβδί των ίδιων των γιατρών, των ίδιων των γονέων.

Οι εθελοντές πόσοι είναι σήμερα και εν μέσω πανδημίας πως συνέβαλαν στο έργο σας;

Σ.Ζ: Δεν ήταν η πιο εύκολη περίοδος για τους εθελοντές μας ούτε για εμάς, γιατί το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) παραμένει ένας βαθιά εθελοντικός οργανισμός. Αυτό σημαίνει πως ελέγχεται ακόμα και για το κλάσμα μεταξύ εργαζομένων και εθελοντών. Άρα, οι εθελοντές πρέπει να είναι πολλαπλάσιοι από τους εργαζομένους του. Αυτό, επίσης, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι οι απολύτως απαραίτητοι και άρα, λίγοι. Όμως, δεν ήταν δυνατόν με αυτές τις συνθήκες της πανδημίας και των τόσων περιορισμών να εμπλέξουμε εθελοντές στο έργο μας. Δυστυχώς, μείναμε στην εμπλοκή τους και στη συμβολή τους σε ηλεκτρονικές μας συναντήσεις, ηλεκτρονικές συναντήσεις και με τα παιδιά μας, αλλά και με την ομάδα γραφείου και προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως μία μπόρα είναι, θα περάσει. Θα πω, όμως, κάτι… Η ανταπόκρισή τους, η έννοια τους, η αγάπη τους και η φροντίδα τους είναι αυτή που κράτησε εμάς, τους λίγους εργαζόμενους, στα πόδια μας. Γι’ αυτό θα πω ότι αυτή ήταν η πιο σημαντική συμβολή των εθελοντών μας φέτος στο έργο μας… Να κρατήσουνε εμάς, τους πιο σταθερούς ανθρώπους με τη μεγαλύτερη ευθύνη, εάν θέλετε, όρθιους, με ψηλά το κεφάλι. Γιατί οι εθελοντές ξέρουν καλά πως αυτό που λαμβάνουν σαν μάθημα καθημερινά από τα παιδιά μας, αυτήν την περηφάνια, αυτήν  την αξιοπρέπεια, αυτήν τη δύναμη, πρέπει να τη μεταδίδει ο ένας στον άλλον. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, εκφράζοντας όλους στο «Κάνε-Μια-Ευχή».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζεται για την εκπλήρωση μιας ευχής;

Σ.Ζ: Κάθε φορά είναι και διαφορετικό. Ακόμα και η πιο απλή στην ανάγνωση ευχή, σίγουρα θα κρύψει μία δυσκολία. Μπορεί να είναι η οικογενειακή κατάσταση του παιδιού. Μπορεί να είναι ένας προμηθευτής, που έχουμε συμφωνήσει, αλλά τελικά δεν έχει σταθεί δυνατό να μας υποστηρίξει. Μπορεί να είναι ένας επώνυμος, που του είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα ενός παιδιού. Μπορεί να είναι η δυσκολία διαχείρισης τόσων προμηθευτών μίας ευχής. Πολλές φορές έχουμε να μιλήσουμε με περισσότερους από 20 ιδιώτες και εταιρείες για να πραγματοποιήσουμε ΜΙΑ ευχή. Και φανταστείτε ότι κάθε χρόνο μιλάμε για 200, ή και 300 ευχές. Είναι 200 έως 300 μικρές, ή και μεγαλύτερες εκδηλώσεις, που δεν εξαντλούνται σε μία μέρα, αλλά αφορούν και όλες τις ενέργειες και δράσεις έως την ημέρα της εκπλήρωσης.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το χρονικό μιας επιθυμίας;

Σ.Ζ: Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εκφραστεί το αίτημα στο γραφείο. Να διατυπωθεί από τους γονείς: «Θέλει το παιδί μου να κάνει μία ευχή». Πάσχει από: καρκίνο, κυστική ίνωση, νευρομυϊκές παθήσεις, έχει κάνει μεταμόσχευση, περιμένει μόσχευμα και ένα σωρό άλλες ασθένειες πολύ σοβαρές είτε οξείες είτε χρόνιες, που απαιτούν μακροχρόνιες και δύσκολες θεραπείες. Άπαξ και διατυπωθεί το αίτημα, θα έρθουμε σε επικοινωνία με την οικογένεια, μέσω των δύο Υπεύθυνων Οικογενειών που έχουμε, θα εξηγήσουμε στην οικογένεια τη διαδικασία και μετά από λίγες μέρες θα εκμαιεύσουμε από το παιδί την πιο βαθιά του επιθυμία, η οποία μπορεί να είναι πολύ ευανάγνωστη ή μπορεί να είναι πιο καλά κρυμμένη στη ψυχή του παιδιού. Μπορεί να ξεκινήσουμε από ένα λάπτοπ και να καταλάβουμε ότι ο λόγος που θέλει το λάπτοπ είναι ν’ ακούει μουσική, άρα τελικά του αρέσει η ελληνική μουσική και μάλλον αγαπάει πολύ έναν Έλληνα τραγουδιστή. Μήπως θα είχε μεγαλύτερο αποτέλεσμα να καταφέρναμε να βρούμε αυτόν τον τραγουδιστή; Στη συνέχεια, όταν διατυπωθεί το αίτημα, η πιο βαθιά επιθυμία, αλλά και δύο εναλλακτικές, σε περίπτωση που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη και πιο βαθιά ευχή για λόγους υγείας ή επειδή πρέπει να γίνει η ευχή λίγο πιο γρήγορα απ’ όσο υπολογίζει η οικογένεια, ξεκινάει η οργάνωση της ευχής στο εργαστήρι των νεράιδων, πάντα με τη βοήθεια εθελοντών, που, εάν θέλουν, συμβάλλουν με τις ιδέες τους. Στη συνέχεια, μένουμε δίπλα στο παιδί ενισχύοντας το οτιδήποτε του αρέσει ή το οτιδήποτε του έχει λείψει για να φτάσουμε στην κορύφωση, δηλαδή στη μέρα ή τις μέρες πραγματοποίησης της ευχής του παιδιού ή κάποιες φορές ακόμη και του αδελφού, γιατί, ναι, όσο κι αν σας φανεί περίεργο, έχουμε βρεθεί στην πολύ δύσκολη και συνάμα συγκινητική θέση να εκπληρώνουμε ευχές σε αδέλφια… Σε αδέλφια που πάσχουν από την ίδια ασθένεια ή και σε αδέλφια που πάσχουν από διαφορετική ασθένεια, όμως, το ίδιο σοβαρή.

“Αν ένα απίστευτο όνειρό σου έγινε πραγματικότητα, τότε και το όνειρό σου να ξαναγίνεις καλά, έρχεται πιο κοντά”. Tι σημαίνει για εσάς αυτή η φράση;

Σ.Ζ: Είναι ένα μάθημα ζωής. Ερχόμενη εδώ, πριν 7,5 χρόνια, έγινε το όνειρό μου πραγματικότητα και έκτοτε, ειλικρινά πιστεύω ότι όποια ευχή και αν έχω, εάν δουλέψω γι’ αυτήν, θεωρώ ότι θα πραγματοποιηθεί. Επομένως, για μένα αυτή η φράση άλλαξε τη ζωή μου. Μ’ αυτήν «μεγάλωσα» μέσα στο Κάνε-Μια-Ευχή και αυτήν κουβαλάω, αυτήν θα πάρω μαζί μου, εάν ποτέ έρθει η δύσκολη στιγμή να αποχωριστώ τον οργανισμό. 

Τι απαντάτε στους δύσπιστους σχετικά με το ρόλο, την παροχή βοήθειας και την οικονομική ενίσχυση που λαμβάνετε;

Σ.Ζ: Μία πρόσκληση, απαντάμε. Ελάτε να μας γνωρίσετε. Ελάτε να δείτε τους μισθούς των εργαζομένων. Ελάτε να δείτε το ενοίκιο και το πώς το έχουμε διαπραγματευτεί. Ελάτε να δείτε το πώς διαπραγματευόμαστε με τον κάθε προμηθευτή, ώστε να μειώνουμε τα λειτουργικά έξοδά μας. Ελάτε να δείτε την κατανομή των εξόδων, ώστε να δείτε το ποσοστό των εξόδων που αφιερώνουμε στις ευχές μας. Και κάτι άλλο… έχουμε την τιμή να ανήκουμε σε μια μεγάλη οικογένεια. Αυτή η οικογένεια του Make-A-Wish, του παγκόσμιου Make-A-Wish, έχει πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς, όταν είσαι μέλος της. Επομένως, κάθε τρίμηνο ελεγχόμαστε απίστευτα αυστηρά. Πρόκειται για έναν έλεγχο, που μπορεί να δυσκολεύει πάρα πολύ τους συντονιστές αυτού του έργου, αλλά είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις της δυσκολίας, γιατί πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε και ένα έξοδο παραπάνω για να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη, αλλά και της περηφάνιας που νιώθουμε για τον τρόπο με τον οποίο επιτελείται αυτό το έργο.

Για ποιο λόγο είστε πραγματικά περήφανοι για όσα έχετε κατορθώσει μέχρι σήμερα και αν μπορούσατε τι θα αλλάζατε στο MakeAWish;

Σ.Ζ: Θα αρχίσω από το τι θα άλλαζα. Θα άλλαζα τον χρόνο απόκρισης στα αιτήματα. Πολλές φορές για να γίνει μια ευχή μάς παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα θέλαμε. Και είναι αποκλειστικά θέμα ανθρώπινων πόρων. Είμαστε μια περιορισμένη ομάδα, ακριβώς γιατί δεν μπορούμε να έχουμε όσους εργαζόμενους ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε, γιατί δεν θέλουμε να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που μας είναι απολύτως απαραίτητα για να έχουμε μια σταθερή δομή εκπλήρωσης ευχών. Έτσι, επαφιόμαστε πολύ σε εθελοντές, σε προμηθευτές, σε δωρητές, σε χορηγούς. Είναι μία λεπτή γραμμή. Προσπαθούμε να μην την ξεπερνάμε. Αυτό θα άλλαζα στο Make-A-Wish. Αυτό για το οποίο είμαι περήφανη είναι η ομάδα μας. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αντιθέτως, είμαστε πολύ διαφορετικοί. Αλλά ένα πράγμα μπορώ να σας πω και να εξαιρέσω τον εαυτό μου, γιατί ειλικρινά είμαι απλώς μία διευκολυντής νεράιδων… Όταν έρχεται μία οικογένεια εδώ, αυτό που θα νιώσει, το μέγιστο, είναι μια τεράστια αγκαλιά και έναν απίστευτο σεβασμό γι’ αυτό που περνάνε αυτοί οι γονείς. Όχι οίκτο, όχι λύπη… Μόνο σεβασμό και άπειρη αγάπη, η οποία δεν ζητάει τίποτα άλλο από την εμπιστοσύνη τους. Γιατί, όταν σου εμπιστεύεται ένας γονιός την ψυχή του παιδιού του, εσύ οφείλεις να κάνεις τα πάντα για να σταθείς αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης.

Η δική σας μεγάλη ευχή;

Σ.Ζ: Ε, είναι σαφής… Να εξαφανιστούμε κι εμείς και όλοι οι οργανισμοί που φροντίζουν παιδιά που παλεύουν για τη ζωή τους. Είναι αδιανόητο, είναι σκληρό. Και αυτή η σκέψη θα με περάσει στη δεύτερη ευχή: Όταν συμβαίνει, γιατί συμβαίνει, άμα το δούμε δίπλα μας να μην αποστρέψουμε το βλέμμα μας. Αντίθετα, να κοιτάξουμε κατά πάνω και να πούμε ένα «Είμαι εδώ… Είμαι εδώ για να σου μαγειρέψω, είμαι εδώ για να βοηθήσω ένα άρρωστο παιδί να πάει στο νοσοκομείο, είμαι εδώ για να βοηθήσω έναν οργανισμό οικονομικά, είμαι εδώ…». Γιατί η βοήθεια ειλικρινά περισσεύει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά.

Στόχοι και μελλοντικά σχέδια, τι να περιμένουμε σύντομα από το Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος;

Σ.Ζ: Να περιμένετε να γίνει γνωστό ότι το Make-A-Wish είναι εδώ για τα παιδιά που νοσούν από όλες τις μορφές καρκίνου, αλλά όχι μόνο από αυτές τις ασθένειες. Όπως ανέφερα και πρωτύτερα, είναι πάρα πολλές, δυστυχώς, οι ασθένειες που καλύπτει το Make-A-Wish. Ουσιαστικά, οποιαδήποτε νόσος θέτει τη ζωή του παιδιού σε κίνδυνο και απαιτεί μακροχρόνιες και δύσκολες θεραπείες. Αυτό να περιμένετε… Τη φωνή μας να γίνεται πιο δυνατή και να προσκαλούμε όλες τις οικογένειες, που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν μία τέτοια κατάσταση, να έρθουν κοντά μας για να εκπληρώσουμε το πιο μεγάλο τους όνειρο.

Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του layout;

Σ.Ζ: Ένα μεγάλο ευχαριστώ, εάν άντεξαν να διαβάσουν όλη αυτή τη συνέντευξη, και πως ταξιδεύοντας στο www.makeawish.gr , θα μας γνωρίσουν καλύτερα και, εάν θέλουν, να έρθουν να μας γνωρίσουν από κοντά. 2109637660 για το γραφείο της Αθήνας ή 2310523978 για της Θεσσαλονίκης. 20 καθημερινοί άνθρωποι στο γραφείο, 250 ενεργοί εθελοντές εκ των οποίων οι μισοί είναι σε επαφή με τα παιδιά μας. Ελάτε να ακούσετε ιστορίες που ούτε τις φαντάζεστε. Μα, όταν τις ακούσετε και όταν τις πιστέψετε, ειλικρινά θα αλλάξουν τη ζωή σας και η κάθε μέρα δεν θα έχει πια 24 ώρες, αλλά θα έχει πολύ περισσότερες ώρες και πολύ περισσότερη ουσία.

Εχθές βρέθηκα στον Ξενώνα Φλόγα, όπου φιλοξενούνται αρκετά παιδιά μας και ειλικρινά όσο κουρασμένοι και αν νιώθουμε οι άνθρωποι από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, όλα μοιάζουν μακρινά όταν βρίσκεσαι κοντά στα παιδιά αυτά και στις οικογένειές τους…

Να είστε καλά!

“Δεν είναι απλά μια ευχή. Είναι πολλά παραπάνω.
Είναι φως στο σκοτάδι. Είναι δύναμη. Είναι ελπίδα. Είναι ζωή.
Ας δώσουμε όλοι μαζί δύναμη στην ευχή”.