Lockdown – Οδηγός: Πώς θα κάνουμε Πάσχα – Τι αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα

519

estiasi343

Όλα τα βήματα μέχρι τις 15 Μαΐου και την επιστροφή στη σχετική κανονικότητα – Ανοίγουν έως το Μ.Σάββατο τα ραντεβού για τον εμβολιασμό για 3 εκατ. πολιτών – Μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία

«Ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι» είναι το σύνθημα που έδωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το κυβερνητικό επιτελείο αλλά και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η δεδομένη κόπωση των πολιτών δεν θα σταθεί τροχοπέδη στην τήρηση των μέτρων που παρατάθηκαν για τις ημέρες του Πάσχα. Εκτιμούν πως οι ανακοινώσεις για την επερχόμενη επανέναρξη των δραστηριοτήτων –μέσω και της επέκτασης της χρήσης του εργαλείου των self test- δείχνουν τον δρόμο για άνοιγμα με περισσότερη ασφάλεια.

Άλλωστε, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αφήνουν ικανοποιητικό χρονικό διάστημα προκειμένου να διαφανεί επιδημιολογικά η επίπτωση του κάθε βήματος, μετά την επαναλειτουργία των Λυκείων και των εμπορικών καταστημάτων αλλά και την άρση των περιορισμών για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα.

Βήμα-βήμα η επαναφορά στην κανονικότητα με φόντο τις 15 Μαΐου

Στραμμένα στα διόδια είναι τα μάτια της Πολιτείας προκειμένου να αναχαιτίσει όσους αποπειραθούν να φύγουν εκτός πόλης χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφού οι μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται μέχρι και τις 15 Μαΐου. Υπενθυμίζεται πως από χθες η κυκλοφορία εντός νομού επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ στο πασχαλινό τραπέζι θα μπορούν να συγκεντρωθούν έως 12 άτομα στους εξωτερικούς χώρους και εννέα άτομα μέσα στο σπίτι.

Επίσης, όσον αφορά στις εκκλησίες, στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία των παρευρισκομένων διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Ακόμη, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων έχει δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων στις τάξεις στις 10 Μαΐου 2021, με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια, αλλά και την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για 3 εκατομμύρια πολίτες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Περίπου 3 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 30 – 49 ετών, αποκτούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα πρόσβαση στα ραντεβού για εμβολιασμό κατά της λοίμωξης COVID-19. Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 χρόνων και από αύριο Μ. Τετάρτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 40-44 χρόνων (Μεγάλη Πέμπτη) και 45-49 χρόνων (Μεγάλο Σάββατο). Σημειώνεται ότι για τους πολίτες 30-39 χρόνων ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με εμβόλια της AstraZeneca, ενώ οι άλλες δύο ομάδες πολιτών θα έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, δηλαδή στα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ήδη χθες το βράδυ κλείστηκαν 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών, καθώς η πλατφόρμα άνοιξε λίγο νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε ορισμένους -έλαβαν ακυρωτικό SMS στο αίτημα που έκαναν, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη από το σύστημα το γενέθλιο έτος τους (1991), αλλά η ημερομηνία κατά την οποία θα συμπληρώσουν το 30ό έτος της ηλικίας τους- αντιμετωπίστηκε στο 100% και τα ραντεβού τους θα επαναπρογραμματιστούν.

Μειωμένοι διασωληνωμένοι και εισαγωγές – Πολλοί και σήμερα οι θάνατοι

Με το ιικό φορτίο να παραμένει υψηλό στα αστικά κέντρα και τον ορατό κίνδυνο περαιτέρω διασποράς στην περιφέρεια όπου οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι αδιαμφισβήτητα πιο περιορισμένες βρίσκει τη χώρα μας η φετινή Μεγάλη Τρίτη σε επίπεδο κορωνοϊού. Οι 76.854 διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο (24.488 μοριακοί και 52.366 rapid) ανέδειξαν 3.313 νέα κρούσματα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταδιακή αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κάνουν λόγο για 813 διασωληνωμένους και 367 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί της προηγούμενης εβδομάδας ήταν αρκετά πιο αυξημένοι (847 και 450 αντίστοιχα). Τη διαφορά στην εικόνα αυτή κάνουν οι αυξημένοι θάνατοι (92 σήμερα – 87 την προηγούμενη Τρίτη) που, δυστυχώς, θεωρούνται αναμενόμενοι από τους ειδικούς.

Δεν μπορεί να παραγνωριστεί, πάντως, η ανυπόφορη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της οποίας νοσηλεύονταν μέχρι χθες 5.486 ασθενείς, με τους 1.280 να βρίσκονται σε Μονάδες. Όπως, μάλιστα, ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική τις τελευταίες μέρες είναι στο 89%, στη Θεσσαλονίκη στο 91%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 87%.

«Οι τελευταίες εφημερίες συγκριτικά με τις προηγούμενες 3-4 βδομάδες δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση και ελάχιστη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία» σημείωσε η κυρία Παγώνη, προσθέτοντας, επίσης, πως πριν από τρεις βδομάδες ήταν σε αναμονή διασωληνωμένων σε νοσοκομεία γύρω στα 15-16 άτομα μέχρι να μπουν σε ΜΕΘ, ενώ το Σαββατοκύριακο μόλις 3-5.

Σταθερή η εικόνα Αττικής και Θεσσαλονίκης – Τα λύματα «δείχνουν» αύξηση σε 3 περιοχές

Εύθραυστη παραμένει η κατάσταση στην Αττική παρά την σταθεροποίηση που παρατηρείται σε επίπεδο διασποράς, όπως αποτυπώνεται και από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων στα αστικά λύματα της πρωτεύουσας. Το ιικό φορτίο είναι μειωμένο κατά 33% για την περίοδο 19-25 Απριλίου, ενώ σήμερα καταγράφηκαν 1.581 νέα κρούσματα, τα 443 εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας που εξακολουθεί να βάλλεται καθημερινά και με ένταση από την COVID-19. Οι δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου παίρνουν για ακόμα μία ημέρα την σκυτάλη στον επιδημιολογικό πίνακα με 335 νέες διαγνώσεις, ενώ ο Πειραιάς κλείνει την τριάδα του συναγερμού με 209 περιστατικά. Οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Αττικής καταγράφουν λιγότερα από 200 κρούσματα.

Κρίσιμη εξακολουθεί να θεωρείται η εικόνα και της Θεσσαλονίκης με 418 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και οριακή μείωση (-21) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υψηλούς αριθμούς νέων διαγνώσεων καταγράφουν σήμερα η Λάρισα (89), η Κοζάνη (77), η Εύβοια (68), η Αχαΐα (65) και η Μαγνησία (64). Τέλος, από την ανάλυση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται μεταξύ άλλων στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο (+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή κυμαίνεται από -4% έως +10%. Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%).

Πηγή: protothema.gr