Lockdown: Ημέρα κρίσης για το λιανεμπόριο – Σήμερα η εισήγηση των ειδικών

212

Lockdown : Λιανεμπόριο ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Την Παρασκευή οι  αποφάσεις - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

«Βήμα βήμα» οι αποφάσεις της κυβέρνησης – Ποια καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν με click away και ποια με click in shop – Τι ανοίγει από Δευτέρα – Με «κόφτες» στο προτεινόμενο σχέδιο η σταδιακή επαναφορά του λιανεμπορίου

Με όπλο τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες -σε σύγκριση με τα στοιχεία της 14ης Δεκεμβρίου– προσβλέπει η κυβέρνηση σε πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να αποφασίσει για την επάνοδο του λιανεμπορίου ή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μολονότι για την κυβέρνηση το δίλημμα «οικονομία ή παιδεία» είναι πλαστό, όπως εκτίμησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο ίδιος ανέφερε ως ιδεατό σενάριο «να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα και ιδανικά όλα», παρότι ερωτηθείς σχετικά με το λιανεμπόριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε το ότι «οι ειδικοί θα μπορούσαν σίγουρα να εξετάσουν το click away». Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί, άλλωστε, στενά τα στοιχεία και «προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων»

εξήγησε χθες ο κ. Ταραντίλης, περιγράφοντας την αλυσίδα λήψης των αποφάσεων. «Θα τα δώσουμε (σ.σ. τα στοιχεία) στην Επιτροπή, θα τα αναλύσει και θα εισηγηθεί» υπενθύμισε ο κ. Ταραντίλης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως «μην έχουμε αυταπάτες. Δεν θα ζήσουμε μηδενικά κρούσματα όπως στο παρελθόν. Θέλουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση να μην ξεφύγει και με ασφάλεια να ανοίγουμε οικονομία και παιδεία».

Ξορκίζοντας τις αυταπάτες και επενδύοντας στη δύναμη των αριθμών (των κρουσμάτων), τα μέλη της Επιτροπής παρέλαβαν χθες και την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, η οποία προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο της «παραλαβής εκτός» click away, ενώ παράλληλα με την μέθοδο του click in shop («παραλαβή εντός») θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις:

· ένδυσης

· υπόδησης

· αργυροχρυσοχοΐας,

όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα με αυστηρά μέτρα προστασίας και κατόπιν ραντεβού (διάρκειας 20 με 30 λεπτά), για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος. Κανονικά, δηλαδή όπως λειτούργησαν στη διάρκεια των γιορτών και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα:

· κομμωτήρια

· κέντρα περιποίησης νυχιών.

Με «κόφτες» στο προτεινόμενο σχέδιο η σταδιακή επαναφορά του λιανεμπορίου

Το πολυπόθητο «ναι» της πλειοψηφίας των λοιμωξιολόγων φαίνεται να το έχει κερδίσει επί της «Αρχής» η κυβέρνηση προκειμένου να ανάψει πράσινο φως στην σταδιακή επαναφορά του λιανεμπορίου απ’ την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής με τους αρμόδιους φορείς του υπ. Ανάπτυξης αναμένεται να ξεδιπλωθεί μία μεγάλη διαπραγμάτευση προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία γύρω απ’ τους όρους που θα γίνει αυτή σταδιακή επαναφορά και κυρίως μέχρι ποιο σημείο θα φθάνει το πρώτο στάδιο.

Και τούτο διότι φαίνεται πως υπάρχουν αντιστάσεις σε ο,τι αφορά το σχέδιο με το οποίο θα ήθελε το υπ. Ανάπτυξης να ανοίξει με πιο γρήγορο τρόπο η αγορά και μαζί με την επαναφορά του click away εφαρμοστεί η λειτουργία του click inside, των προκαθορισμένων ραντεβού για αγορές εντός των καταστημάτων, για ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία και παράλληλα επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών.

Δεν αποκλείεται, ως χειρότερο σενάριο, να επιτραπεί μόνο το click away για αρχή, χωρίς μάλιστα πρόβλεψη για δραστηριότητες όπως κομμωτήρια κοκ.
Ως αντιπρόταση εκ μέρους του υπ. Ανάπτυξης και σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις αναμένεται να πέσει η αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας αλλά και της εποπτείας της αγοράς. Και αυτό στην κατεύθυνση της αποτροπής μαζικών μετακινήσεων, που επιμένουν οι επιστήμονες οτι είναι το μεγάλο πρόβλημα. Είτε αυτό αφορά σε χιλιομετρικό «κόφτη» μετακίνησης για να κάνει κάποιος τα ψώνια του (ή σ το Δήμο που κατοικεί), είτε σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο που θα δίνεται». Μέτρα, όπως η ανάρτηση στην είσοδο του καταστήματος που κάνει χρήση του click inside όλων των ραντεβού της ημέρας, ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο του υπ. Ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση αναζητείται σήμερα η «χρυσή τομή» ώστε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τις πόρτες τους τα καταστήματα από την ερχόμενη Δευτέρα, έστω κι αν δεν μπορεί να εισέλθει μέσα ακόμα το καταναλωτικό κοινό.

Υπέρ της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αλλά με αυστηρά μέτρα τάχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη«Αν οι δείκτες που θα έχουμε μέχρι την Κυριακή είναι αυτοί που έχουμε μέχρι σήμερα, συμφωνώ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αυξηθούν και τα τεστ για να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς και τη μετάδοση. Στη συνέχεια πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια και ιδιαίτερα η Γ’ Λυκείου» εξήγησε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Στον αντίποδα, «προτιμότερο είναι να ανοίξουν τα σχολεία πρώτα και όχι η αγορά» εκτίμησε στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Παθολογίας και κλινικής φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας. Ερωτηθείς για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, ο κ. Σπαντιδέας τόνισε πως «είναι το επόμενο βήμα, αλλά δεν συζητάμε μεταξύ των δύο, αν πάρουμε μία απόφαση ποιο θα ανοίξει πρώτο ή ποιο θα κλείσει τελευταίο, τα σχολεία είναι αυτά που πρέπει να προηγούνται».

Κατηγορηματικά αντίθετος, ωστόσο με το άνοιγμα της αγοράς εμφανίστηκε ο Πνευμονολόγος και Διευθυντής Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Ο κ. Καπραβέλος παρομοίασε το άνοιγμα της αγοράς με «σύμμαχο του ιού» και εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Επιπρόσθετα, «εισηγούμαστε οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στον ΑΝΤ1, χωρίς να κάνει γνωστή τη σειρά προτίμησης που ο ίδιος προκρίνει.

Την ίδια ώρα, άνοιγμα και της εστίασης αλλά μόνο για εξωτερικούς χώρους και σε τρεις εβδομάδες πρότεινε ο Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης«Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα;» διερωτήθηκε ο κ. Δερμιτζάκης και πρόσθεσε ότι «εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως».

Παρότι σε αυτή τη φάση οι επιστήμονες φέρονται πιο συγκαταβατικοί, η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, της μεγαλύτερης υγειονομικής περιφέρειας της χώρας, φρενάρει τον όποιο ενθουσιασμό εμφανίζοντας και χθες την μεγαλύτερη συγκέντρωση ιικού φορτίου. Σε συνολικά 599 νέα κρούσματα πανελλαδικά, η κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής:

· 34 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

· 24 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

· 34 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

· 29 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

· 50 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

· 25 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

· 31 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

· 69 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

κρατώντας τους επιστήμονες σε διαρκή επιφυλακή απέναντι στο ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων τοπικών μέτρων στο λεκανοπέδιο. Πάντως, παράταση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με ισχύ από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, για την Κοινότητα της Κέλλης, του Δήμου Αμύνταιου και την Κοινότηταν Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης. Στα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνονται:

· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Κοινοτήτων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός των Κοινοτήτων , εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους

· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κ.λπ.).

H αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης των Κοινοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών, παραπέμπεται στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή 15/1.