Την ώρα που οι ισορροπίες στη Λιβύη παραμένουν εύθραυστες, η αποστολή του ΟΗΕ συγκάλεσε μια συνάντηση με την αντιπροσωπεία του LNA στις 3 Ιουνίου και άλλη μια συνάντηση με την αντιπροσωπεία της GNA στις 9 Ιουνίου
Στον τρίτο γύρο των συνομιλιών της κοινής στρατιωτικής επιτροπής 5+5 για τη Λιβύη, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συμμετέχουν η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρρατζ και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Την ώρα που οι ισορροπίες στη Λιβύη παραμένουν εύθραυστες, η αποστολή του ΟΗΕ συγκάλεσε μια συνάντηση με την αντιπροσωπεία του LNA στις 3 Ιουνίου και άλλη μια συνάντηση με την αντιπροσωπεία της GNA στις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση.
«Η αποστολή ανησυχεί ιδιαίτερα για αναφορές κλιμάκωσης και κινητοποίησης εντός και γύρω από την πόλη της Σύρτης» πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Επτά νεκροί και δέκα τραυματίες
Τις τελευταίες ώρες τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα ακόμη τραυματίστηκαν σε έκρηξη ναρκών στα νότια προάστια της Τρίπολης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).
Οι νάρκες «που τοποθέτησαν από πολιτοφύλακες του Χαφτάρ εξερράγησαν στο Αϊν Ζάρα και στο Ουάντι αλ Ραμπί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμίν αλ Χασέμι.
«Οι συνοικίες όπου σημειώθηκαν οι μάχες σπάρθηκαν με νάρκες (σ.σ.κατά προσωπικού), μαζί με μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών που εγκαταλείφθηκαν στο πεδίο της μάχης» πρόσθεσε.
Υπάρχουν όμως και νάρκες «τοποθετημένες μέσα σε σπίτια που απειλούν τη ζωή των αμάχων που επιστρέφουν στα σπίτια τους» επισήμανε ο εκπρόσωπος.
Υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων οι ΗΠΑ
Υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχει ταχθεί και η Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο να δηλώνει ότι «γρήγορες και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις είναι τώρα απαραίτητες για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και την επανέναρξη των ενδο-λιβυκών πολιτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
«Ήρθε η ώρα. Είναι καιρός όλοι οι Λίβυοι, σε κάθε στρατόπεδο, να αναλάβουν δράση, ώστε ούτε η Ρωσία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα να μπορούν να παρεμβαίνουν στην κυριαρχία της Λιβύης για τους τα δικά τους συμφέροντα» τόνισε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία ή ακόμα στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Τουρκία πάντως απέρριψε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό έχει στόχο να σώσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ μετά την αποτυχία της επιχείρησής του για την κατάληψη της Τρίπολης. «Η προσπάθεια εκεχειρίας του Καΐρου ήταν αποτυχημένη εξ αρχής. Αν πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην εφημερίδα Hurriyet.
«Η έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να σωθεί ο Χαφτάρ δεν μας μοιάζει ειλικρινής ή πιστευτή» πρόσθεσε.
Πηγή: in.gr