Λιβύη: Η λεπτομέρεια στην αναφορά του Σαρλ Μισέλ που ευνοεί την Ελλάδα

480

Στην αναλυτική ενημέρωση ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως η ΕΕ δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας.

Μια λεπτομέρεια που κρύβεται στην ανακοίνωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι θετική για την Ελλάδα. Πρόκειται για την αναφορά εκείνη, στην οποία ο Μισέλ επισημαίνει ότι «πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφωνιών». Είναι μια έμμεση, αλλά ξεκάθαρη αναφορά στο Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Προχωρώντας μπροστά, πρέπει επίσης να αποφύγουμε τις μονομερείς ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφωνιών, οι οποίες επιδεινώνουν τη σύγκρουση. Αναφέρομαι στις ενέργειες που είναι ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες δημιουργούν ένα πρόσχημα για εξωτερική παρέμβαση στη λιβυκή σύγκρουση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μια σαφή θέση σχετικά με αυτό, με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2019», αναφέρει αναλυτικά το ανακοινωθέν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Με ανάρτησή της στο Twitter, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τη Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη για την τεράστια προσπάθεια και επεσήμανε ότι «το αποτέλεσμα είναι θετικό για τη Λιβύη».

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και η τήρηση του εμπάργκο όπλων είναι καθοριστικής σημασίας», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στο Twitter, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.

Στην αναλυτική ενημέρωση που ακολούθησε, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πως η ΕΕ δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας.

«Δεσμευόμαστε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στη συνέχεια που θα δοθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Αντιπροσωπεύουμε τον κύριο οικονομικό εταίρο της Λιβύης και κύριο επενδυτή. Οι νέοι της Λιβύης βλέπουν στην Ευρώπη όταν σπουδάζουν στο εξωτερικό. Η μακροπρόθεσμη ευημερία της Λιβύης εξαρτάται από αυτούς τους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ προτίθεται να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου. Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε τα μέσα μας όπου χρειάζονται περισσότερο», τονίζει.

«Βραχυπρόθεσμα, στο πλαίσιο της συμβολής μας στην παρακολούθηση αυτής της διάσκεψης, εξετάζουμε τον καλύτερο τρόπο να συμβάλουμε στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και του σεβασμού του εμπάργκο όπλων. Όσον αφορά το εμπάργκο όπλων, η ΕΕ ήταν ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που την εφάρμοσε μετά το 2016. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους εταίρους μας γύρω από αυτό το τραπέζι, για να καλύψουμε όλους τους διαδρόμους όπου παραβιάζεται το εμπάργκο», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος αναφέρει και μια σειρά μακροπρόθεσμων στόχων για τη Λιβύη. Σε πολιτικό επίπεδο, η ΕΕ επιθυμεί να υποστηρίξει μια μελλοντική εθνική διάσκεψη, τη διοργάνωση των εκλογών και την πιθανή εργασία για το σύνταγμα, στο οικονομικό επίπεδο, δράσεις επικεντρωμένες στην ανάπτυξη ικανοτήτων σε εθνικούς θεσμούς, όπως η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, η Κεντρική Τράπεζα και η Λιβυκή Επενδυτική Αρχή. Επίσης, μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας και τέλος, τα ανθρώπινα δικαιώματα – η ΕΕ επιθυμεί να φέρει την εμπειρογνωμοσύνη της.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια Ανώτατη Συνάντηση Αξιωματούχων της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης που θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης. Και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στις τεχνικές ομάδες εργασίας που δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία», καταλήγει.