Λιβύη: Απελευθερώθηκαν 120 αιχμάλωτοι πολέμου, μαχητές του στρατάρχη Χάφταρ

259

Libya

Οι μαχητές του Χάφταρ ανήκαν στην Ταξιαρχία 107 και αιχμαλωτίστηκαν κοντά στη Ζαουίγια, στις αρχές της επιχείρησης εναντίον της Τρίπολης

Εκατόν είκοσι αιχμάλωτοι, μέλη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης, αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας εθνικής συμφιλίωσης στη Λιβύη.

Οι κρατούμενοι αυτοί απελευθερώθηκαν σε μια τελετή που οργάνωσαν οι αρχές της Ζαουίγια, μιας πόλης που απέχει 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Δυνάμεις από τη Ζαουίγια συμμετείχαν στην άμυνα της λιβυκής πρωτεύουσας, από τον Απρίλιο του 2019.

Οι μαχητές του Χάφταρ ανήκαν στην Ταξιαρχία 107 και αιχμαλωτίστηκαν κοντά στη Ζαουίγια, στις αρχές της επιχείρησης εναντίον της Τρίπολης.

Στην τελετή για την απελευθέρωσή τους ο Αμπντάλα Ελάφι, ο αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου, ζήτησε από όλους τους Λίβυους «να προχωρήσουν προς τα εμπρός για την ανοικοδόμηση της χώρας» και εγκωμίασε την «εθνική συμφιλίωση».

Μετά το πέρας της τελετής, οι αιχμάλωτοι επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους που τους περίμεναν εκεί.

Η Λιβύη προσπαθεί να βάλει τέλος σε μια δεκαετία συγκρούσεων και χάους, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, με έδρα την Τρίπολη) και εκείνων του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, σταμάτησαν το καλοκαίρι του 2020. Από τον Οκτώβριο είναι σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και αυτόν τον μήνα συγκροτήθηκε μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία θα διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο οι δύο αντίπαλες πλευρές προχώρησαν σε ανταλλαγή δεκάδων αιχμαλώτων πολέμου, με βάση αυτή τη συμφωνία εκεχειρίας.