Λευκορωσία: Στη φυλακή ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς που συνελήφθη στην πτήση της Ryanair

241

24218117__1_

Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου και μπλόγκερ – Το Μινσκ υποστηρίζει ότι δεν έχει παραπονεθεί για προβλήματα υγείας

Σε φυλακή της Λευκορωσίας κρατείται ο 26χρονος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, που ανήκει στους εχθρούς της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Προτάσεβιτς συνελήφθη χθες στο Μινσκ, σε μία κινηματογραφική επιχείρηση, όταν το αεροσκάφος της Ryanair που επέβαινε, εκτελώντας την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο Προτασέβιτς δεν έχει παραπονεθεί για προβλήματα υγείας.

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς

Ο δημοσιογράφος ήταν αρχισυντάκτης του λευκορωσικού πολιτικού μέσου Belamova, με 250.000 συνδρομητές, που φιλοξενείται στην εφαρμογή επικοινωνίας για κινητά Telegram.

Τώρα 26 ετών, ο δημοσιογράφος εργαζόταν για την υπηρεσία ειδήσεων NEXTA με έδρα την Πολωνία, η οποία μετέδιδε εικόνες από τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η υπηρεσία επίσης βρίσκεται στην εφαρμογή Telegram και διαθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές.

Ο Προτάσεβις είχε μπει σε λίστα τρομοκρατών της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι θα τον δολοφονήσουν, επειδή έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στον Λουκασένκο.

Στο παρελθόν έχει συλληφθεί πολλές φορές, ενώ έχει διωχθεί από το τμήμα Δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λευκορωσίας.

Τον Νοέμβριο του 2020 ο Προτάσεβιτς δημοσίευσε στο Twitter

ένα αντίγραφο του επίσημου καταλόγου των λευκορωσικών αρχών με τους τρομοκράτες, στον οποίο περιλαμβανόταν και το όνομά του. Στον κατάλογο αυτόν αναφερόταν ότι ο Προτάσεβιτς κατηγορείται για διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων την περίοδο που εργαζόταν στην Nexta.

Ο Προτάσεβιτς κατηγορείται επίσης για διατάραξη της δημόσιας τάξης και υποκίνηση μίσους. Ο ίδιος θεωρεί τις κατηγορίες, οι οποίες μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή για τουλάχιστον 15 χρόνια, αδικαιολόγητη πολιτική καταστολή.

Τον Ιανουάριο του 2020 ζήτησε άσυλο στην Πολωνία έπειτα από πιέσεις που δεχόταν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Όπως έλεγε τότε, «δεν μπορούσαν να τον αγνοήσουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου καθώς μιλούσε ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Θεωρούσε ότι παρακολουθούνταν το κινητό του τηλέφωνο όσο βρισκόταν στη Λευκορωσία, αλλά παρακολουθούνταν και ο ίδιος. «Αντιλήφθηκα ότι το πιθανότερο είναι απλώς τώρα να περιμένουν κάτι και έπειτα υπάρχει κάθε ευκαιρία να φυλακιστώ», έλεγε.

Αφού εγκαταστάθηκε στην Πολωνία το 2019 λόγω της πίεσης που δεχόταν από τις αρχές, έστειλε αργότερα και τους γονείς του εκεί καθώς στη Λευκορωσία παρακολουθούνταν και εκείνοι, όπως είχε γράψει ο ίδιος στο Twitter. Αργότερα όμως εγκαταστάθηκε στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου έχει καταφύγει και η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.