Κρίσιμη αύξηση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω πυρκαγιών στην Αυστραλία

459

Πολύ σοβαρές είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεγάλων πυρκαγιών στην Αυστραλία, όπου εκτός από την οικολογική καταστροφή στη χώρα, αναμένεται να προκαλέσουν «έκρηξη» της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα οδηγώντας τον πλανήτη λίγο πιο κοντά στην κλιματική καταστροφή.

 

Αυτό είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι οποίοι εκτιμούν ότι έως τον Μάιο, εποχή που παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα, εξαιτίας της φωτιάς και της απώλειας κρίσιμης ποσότητας χλωρίδας το διοξείδιο του άνθρακα θα αγγίζει ποσοστό μεγαλύτερο των 417 ppm και ο ετήσιος μέσος όρος θα φτάσει τα 414 ppm. Η αύξηση αυτή θεωρείται ρεκόρ από το 1958 που άρχισαν οι μετρήσεις.

Επίσης θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έως και 1,5 βαθμού Κελσίου.

Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία τονίζει ότι η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τη χλωρίδα, δέντρα και φυτά, είναι κρίσιμος παράγοντας από τον οποίο ρυθμίζεται η θερμοκρασία των ωκεανών. Η απουσία επαρκούς βλάστησης καθιστά τις περιοχές στον τροπικό Ειρηνικό θερμότερες και ξηρότερες, περιορίζοντας την ικανότητα των φυτών να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν το επικίνδυνο αέριο, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος για νέες μεγάλες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μπετς, «ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του διοξειδίου δεν αντισταθμίζεται από τη φύση, καθώς μειώνεται η βλάστηση, ειδικά τα τροπικά δάση», ενώ η αύξηση των ρύπων εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας «είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας».

Η ετήσια αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φέρνει τον πλανήτη πιο κοντά στο κατώφλι των 450ppm, που οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι το όριο ασφαλείας. Ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Πηγή: The Guardian