Κρίσιμα 24ωρα για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα

78

Εκτός από τα εισαγόμενα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, αύξηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στα εγχώρια.

Κρίσιμες θεωρούνται αυτές οι ημέρες που διανύουμε όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα της ασθένειας αυξάνονται συνεχώς.

Από τον αριθμό αυτό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον τα μισά προέρχονται από το εξωτερικό. Εκτός από τα εισαγόμενα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, αύξηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στα εγχώρια.

Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα αρνητικά πρωτεία στα θετικά κρούσματα του ιού. Συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται και στην Καστοριά και στη Λάρισα.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η αιφνίδια και «δυναμική» είσοδος στον χάρτη της επιδημίας των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο τριήμερο καταγράφεται μια ξαφνική αύξηση στα περιστατικά που διαπιστώνονται στις δύο περιοχές.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η όποια διασπορά παρατηρείται συσχετίζεται άμεσα με τη χαλαρότητα στη συμπεριφορά των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής για τον κορωνοϊό.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα τοπικά πανηγύρια. Μάλιστα ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», κατέστησε υπεύθυνους τους δημάρχους. Στην Τήνο θα πραγματοποιηθούν μόνο οι θρησκευτικές τελετουργίες, ενώ τα τοπικά πανηγύρια σε Αμοργό και Κεφαλλονιά δεν θα πραγματοποιηθούν.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων, επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια, ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί, αρκεί κάθε πολίτης και επισκέπτης να συνειδητοποιήσει ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και να τηρεί τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του.

Πηγή: in.gr