Κρίση κορυφής στην ΠΝΟ

534

Καζάνι που βράζει είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), καθώς σοβαρές αναταράξεις σημειώνονται στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών, 100 χρόνια μετά την ίδρυσή του.

 

Η ΠΝΟ συγκροτείται από 14 ναυτεργατικές οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμή της, ωστόσο διατηρούν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία τους.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2019, εννέα από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία με ανακοίνωσή τους έκαναν γνωστό ότι ζήτησαν από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά να συγκαλέσει άμεσα την Εκτελεστική Επιτροπή με θέμα τη σύγκληση Πανναυτικού Συνεδρίου για τη διενέργεια εκλογών.

Την πρωτοβουλία αυτή έλαβαν, όπως υποστηρίζουν, προκειμένου να βγάλουν την Ομοσπονδία από το τέλμα, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του κλάδου.

Ταυτόχρονα εξηγούν ότι δεν ανέχονται πλέον την πολιτική ακινησίας και αδιαφορίας που εφαρμόζει συστηματικά τους τελευταίους μήνες ο γενικός γραμματέας, με αποτέλεσμα την πλήρη τελμάτωση των θεμάτων και προβλημάτων των συναδέλφων τους ναυτεργατών και των συνταξιούχων.

Καταγγέλλουν, όμως, ότι αντί ο γ.γ. να συμμορφωθεί με τις εκ του νόμου και του καταστατικού υποχρεώσεις του, ώστε να γίνει απρόσκοπτα η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, προτίμησε την τακτική των ανίερων συμμαχιών από το να ανταποκριθεί στο δίκαιο και πάνδημο αίτημα του κλάδου για αλλαγή.

Προειδοποιούν, τέλος, ότι δεν θα ανεχθούν τη μεθοδευμένη υποβάθμιση της ΠΝΟ από ανίερες συμμαχίες, που έχουν στόχο την απαξίωσή της και τη διάλυσή της.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί παρέμβαση και συνέντευξη Τύπου των τριών ναυτεργατικών σωματείων του ΠΑΜΕ (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ), οι διοικήσεις των οποίων ζητούν την αλλαγή του καταστατικού της ΠΝΟ και καταγγέλλουν ότι υπάρχει «βρόμικο σχέδιο με πρόσχημα την αλλαγή του γενικού γραμματέα», το οποίο αποσκοπεί να υλοποιηθούν «οι εντολές των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, για τη συντριβή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αρχής γενομένης στα ποντοπόρα καράβια και στη συνέχεια στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων».

Υποστηρίζουν ότι τα 9 σωματεία είναι αυτά που εξέλεξαν τον γενικό γραμματέα, τα οποία συμφωνούν στη διατήρηση του αντιδραστικού καταστατικού της Ομοσπονδίας, πρωτοστατούν στο όργιο νοθείας στις αρχαιρεσίες των σωματείων τους, υπονομεύουν τους απεργιακούς αγώνες, συνδιαλέγονται με τους εφοπλιστές αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, για να μην εφαρμόζονται οι κλαδικές ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες.

Τη δική του παρέμβαση έκανε και το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ που εκπροσωπεί τους ναύτες, το οποίο κατηγορεί τον Γιάννη Χαλά ότι επί 30 χρόνια «υπηρέτησε πιστά την πολιτική του εφοπλισμού» και με εργαλείο τα οικονομικά της ΠΝΟ διαμόρφωσε ένα «αδιάφανο, αντιδημοκρατικό καθεστώς με προκλητικές οικονομικές ενισχύσεις, ρουσφετολογικές τοποθετήσεις και άλλες σκανδαλώδεις διευθετήσεις, που είναι έτοιμο να παραδώσει τα σκήπτρα σε μια νέα ομάδα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού η οποία με τη σειρά της αναλαμβάνει εξίσου ισχυρές δεσμεύσεις απέναντι στα μεγάλα αφεντικά του εφοπλιστικού κεφαλαίου για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής».

Χαρακτηρίζει το καταστατικό της Ομοσπονδίας «αναχρονιστικό και αντιδραστικό» που αποτελεί πρόκληση για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, χωρίς την απλή αναλογική στη διαδικασία των αρχαιρεσιών των σωματείων, με περιορισμό στην εκπροσώπηση (1/10) που οδηγεί στην αλλοίωση της εκλογικής βούλησης των ναυτεργατών.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Χαλάς παραμένει γενικός γραμματέας της ΠΝΟ για 27 ολόκληρα χρόνια, καθώς για πρώτη φορά εξελέγη τον Ιανουάριο του 1993, τελευταία εκλογή του ήταν το 2017 και η θητεία του κανονικά λήγει στις 23/11/2022.