Κούβα: Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με… μείωσή τους στην Αβάνα λόγω εμβολίων

500

Η Κούβα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τη στιγμή που στην Αβάνα, για μήνες επίκεντρο της πανδημίας, παρατηρείται μείωση χάρη στην εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης με τα δύο εγχώρια εμβόλια Soberana 2 και Abdala.

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 2.698 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός-ρεκόρ, ενώ υπέκυψαν άλλοι 10 ασθενείς με την COVID-19.

Η Ματάνσας το νέο επίκεντρο
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.241 νεκρούς επί συνόλου 182.354 μολύνσεων.

Η επαρχία Ματάνσας (657 κρούσματα σε 24 ώρες) πέρασε στην πρώτη θέση ως προς τον δείκτη επίπτωσης στην Κούβα, με 437,2 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από τις Καμαγουέι (401,3) και Σιέγο δε Αβιλα (339,3).

Η Αβάνα, για μήνες επίκεντρο της πανδημίας, βλέπει τα κρούσματα να μειώνονται χάρη στην εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάιο με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala.

Οι εμβολιασμοί
Οι αρχές επιδιώκουν ο πληθυσμός της πόλης, 2,2 εκατ. άνθρωποι, να έχει ανοσοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Εμβολιασμοί γίνονται επίσης στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο, Ματάνσας, Σαντιάγο ντε Κούμπα και στην Ισλα δε Χουβεντούδ. Εχουν λάβει μία δόση πάνω από 2,63 εκατ. πολίτες. Εχουν χορηγηθεί συνολικά κάπου 5,49 εκατ. δόσεις.

Ο στόχος της κυβέρνησης της Κούβας είναι να έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός ως το τέλος της χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ