Αρχική Media Κουδούνι τη Δευτέρα στα σχολεία – «Καμπανάκι» από ειδικούς – Οι εκτιμήσεις...

Κουδούνι τη Δευτέρα στα σχολεία – «Καμπανάκι» από ειδικούς – Οι εκτιμήσεις και οι προτάσεις

114

Τη Δευτέρα «χτυπάει» το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως θα κάνει τα πάντα για να μην επαναληφθεί η περσινή χρονιά της τηλεκπαίδευσης.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα κοροναϊού στις σχολικές τάξεις, οι γονείς παραμένουν ανήσυχοι, καθώς πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που συνιστούν να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου.

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να αποκαλείται από τους ειδικούς ως «νέα πανδημία», εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά «αμφιλεγόμενων» – κατά πολλούς ειδικούς, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης – αποφάσεων, όπως το κλείσιμο ενός τμήματος, εφόσον παρουσιαστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος, τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να αναγκαστεί να πάρει πίσω, αναλόγως της εξέλιξης.

Έτσι, όμως, δημιουργείται περαιτέρω ανασφάλεια και φόβος, ενώ δίδεται η εικόνα πως, ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση εφάρμοζε κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών, πλέον, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους πολιτικούς ιθύνοντες, με κριτήρια οικονομικά και άλλα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα «καμπανάκια» και οι ανησυχίες των γιατρών.

Παράλληλα, κυβέρνηση και ειδικοί κάνουν έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών, ενώ αρκετοί φοβούνται ότι μόλις θα αρχίσουν να υπάρχουν κρούσματα στις σχολικές αίθουσες, θα υπάρχουν γονείς που θα θέλουν να κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι, προκειμένου να μην κολλήσουν.

Μία από τις βασικές ανησυχίες που υπάρχει είναι ότι τα παιδιά που θα νοσήσουν, θα μπορούν να κολλήσουν άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.

«Να μην αρχίσουν τα μαθήματα ή να γίνονται έξω»

Ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης είναι από εκείνος που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να πάμε άμεσα σε άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα, πρότεινε να εξεταστεί ακόμα και η λύση του lockdown, για να πέσουν τα κρούσματα. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ σημείωσε, ακόμα, την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμα και για τα παιδιά.

Όπως είπε, τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούργια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, της επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000 ημερησίως.

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επεσήμανε ότι θα πρέπει, κάποια στιγμή, ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.

Ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα. Αρχίζει και εφαρμόζεται στην Αμερική. Συνεργεία στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Κάποια στιγμή θα γίνει και υποχρεωτικός.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr