Κώστας Παπαδάκης: ”Να ασκηθεί το δικαίωμα δευτερολογίας της εισαγγελέως”

493

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης, ξεκίνησε σήμερα την αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

 

Ανάμεσα στο κοινό βρίσκεται ομάδα δικηγόρων από την Ιταλία που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος. Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, η υποψήφια βουλεύτρια Βασιλική Κατριβάνου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας και η Μάγδα Φύσσα.

«Κυρία πρόεδρε, κύριοι δικαστές και κύριοι εισαγγελείς, επεκτείνω και σε σας την απεύθυνσή μου, καθώς ο νόμος σάς δίνει το δικαίωμα δευτερολογίας.Και θέλω το δικαίωμα δευτερολογίας να ασκηθεί, στο οποίο εμπεριέχεται και το δικαίωμα ανάκλησης της εισαγγελικής πρότασης», είπε ξεκινώντας ο δικηγόρος και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «το ποινικό δίκαιο είναι δίκαιο πράξεων και όχι προθέσεων, είναι δίκαιο ευθύνης, ατομικής και όχι συλλογικής, είναι δίκαιο ευθύνης πραγματικής και όχι αντικειμενικής, είναι δίκαιο ευθύνης ποινικής και όχι πολιτικής και είναι δίκαιο αποδείξεων και όχι ενδείξεων».

Η Σύμβαση του Παλέρμο

«Η Σύμβαση του Παλέρμο πράγματι έθεσε ως βασικό στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που επιδιώκει οικονομικό όφελος, αλλά όχι ως αποκλειστικό», τόνισε ο Κ. Παπαδάκης και εξήγησε ότι «η θεσπισθείσα διάταξη κατάστρωσε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης με τρία κατ’ αρχήν βασικά στοιχεία τα οποία, παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, παραμένουν και σήμερα τυποποιώντας ένα υπαλλακτικώς μικτό αδίκημα, τελούμενο είτε με την μορφή της συγκρότησης, είτε με τη μορφή της ένταξης ή και των δύο σε οργάνωση», η οποία:

  • αποτελείται από 3 ή περισσότερα πρόσωπα, κριτήριο ποσοτικό
  • είναι δομημένη, κριτήριο ποιοτικό και
  • έχει διαρκή δράση, κριτήριο χρονικό.

«Το γεγονός ότι ο νομοθέτης δεν θέλησε να αποκλείσει το έγκλημα που δεν επιδιώκει οικονομικό όφελος στη διάταξη που κατήρτισε προκύπτει αναμφισβήτητα από την αιτιολογική έκθεση του νόμου 2928/2001 όπου αναφέρεται ότι “οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επεκτάθηκαν σε κάθε είδους οργανωμένη εγκληματικότητα, εγκληματικότητα δηλαδή προερχόμενη από εγκληματικές οργανώσεις με όποιο όνομα και αν είναι αυτές γνωστές και ανεξάρτητα από τους ποικίλους στόχους που μπορεί να προωθούν, κοινωνική απαξία έχουν οι εγκληματικές πράξεις τους, όχι κατ’ ανάγκη οι στόχοι”», συνέχισε.

Ο δικηγόρος έφερε ως παράδειγμα οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας που δεν ανήκει ούτε στον χώρο της τρομοκρατίας ούτε στον χώρο των οικονομικών συμφερόντων το παράδειγμα των σατανιστικών οργανώσεων και γενικά του οργανωμένου διαστροφικού εγκλήματος που δεν έχει επιδίωξη οικονομικού οφέλους.

«H Χρυσή Αυγή αποτελεί την κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση που γνώρισε ποτέ η χώρα αυτή, αλλά έχει το προνόμιο να μην δικάζεται με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα. Και να προβάλλει εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς την κρινόμενη ένσταση», συνέχισε ο Κ. Παπαδάκης.

 

Σχόλιο του ΚΚΕ για τη χθεσινή δολοφονική επίθεση της Χ.Α.

«Αέρα στα πανιά της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής έχει δώσει η απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέως»
«Η δολοφονική επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών στο δημοσιογράφο της Deutsche Welle, Θωμά Ιακόμπι, ο οποίος συνεχίζει να συνεισφέρει στην ανάδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης, δεν είναι μόνο καταδικαστέα, αλλά και απόδειξη ότι σήμερα “αέρα στα πανιά” της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής, έχει δώσει η απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέως, στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, για την απαλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών της από τα βαριά αδικήματα, για τα οποία κατηγορούνται και η οποία ουσιαστικά τους δίνει τη δυνατότητα να επανέρχονται στη δολοφονική τους δράση. Τώρα πρέπει να ενταθεί η επαγρύπνηση και ο αγώνας για να απομονωθούν οι φασίστες, αλλά και για να τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους.»