Κορωνοϊός : Το εμβόλιο της AstraZeneca τροποποιεί την επιχείρηση «Ελευθερία»

1193

Κοροναϊός : Το εμβόλιο της AstraZeneca τροποποιεί την επιχείρηση «Ελευθερία»

Το παράδειγμα των υπόλοιπων -αρκετών στον αριθμό- ευρωπαϊκών χωρών που έχουν «μπλοκάρει» το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πολίτες άνω των 65 ετών ακολουθεί η Ελλάδα, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών αναδιαμορφώνοντας άμεσα το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Βασιζόμενες στο γεγονός ότι στις έως τώρα κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε επαρκής αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, οι αρμόδιες Αρχές έκριναν -παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σκεύασμα έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία και αποτελεσματικότητας- πως πρέπει να θέσουν ηλικιακό όριο έως ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.

Στην πράξη αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία παράλληλης γραμμής εμβολιασμού για άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών, κι ενώ βρισκόμαστε στη β’ φάση του προγράμματος (ήδη εμβολιάζονται άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω).

Ο αρχικός σχεδιασμός και η ανατροπή

Σύμφωνα με την αρχική διαδικασία υλοποίησης της επιχείρησης «Ελευθερία», στην οποία περιγράφεται αναλυτικά στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του κοροναϊό, ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Στη δεύτερη φάση -η οποία τρέχει αυτή τη στιγμή- περιλαμβάνονται:

  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Σύμφωνα, επομένως, με τις προτεραιότητες της επιχείρησης «Ελευθερία», κατηγορία άνω ή κάτω των 65 δεν υπάρχει.

Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές ρυθμίσεις και προβλέψεις θα αλλάξουν και ενδεχομένως να πάει ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca ακόμα πιο κάτω ηλικιακά. Θα υπάρχει, δηλαδή, παράλληλος εμβολιασμός νεότερων ατόμων, όπερ σημαίνει σημαίνει ότι θα εμβολιάζονται άνθρωποι που κυκλοφορούν περισσότερο σε μια περίοδο που ήδη η χώρα απειλείται από τρίτο κύμα πανδημίας.

Σημειώνεται πως στις 8 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα παραλάβει από τη βρετανο-σουηδική εταιρεία τις 410.000 δόσεις του εμβολίου.

«Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών» εξήγησε, γνωστοποιώντας ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου και η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

«Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία. Επιχειρησιακά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής» υποστήριξε.

Πηγή: in.gr