Κορωνοϊός: Σύσκεψη Γεραπετρίτη-Σκέρτσου με περιφερειάρχες για την έξαρση του ιού στη Βόρεια Ελλάδα

344

thess_covid_new_xr

Η αναζωπύρωση του κύματος της πανδημίας και τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα στο επίκεντρο σύσκεψης που ξεκινά στις 11:30 – Θα συζητηθεί η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού


Σήμερα, 1η Νοεμβρίου οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid σε όλο τον πλανήτη ξεπέρασαν τα 5.000.000.

Μετά την ανησυχητική διαπίστωση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα και στη χώρα μας παρουσιάζουν σοβαρή επιδείνωση, η κυβέρνηση συγκαλεί σύσκεψη με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη  και Άκη Σκέρτσο οι οποίοι θα συζητήσουν με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση και θα περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Για συγκεκριμένα μέτρα και αποστολή SMS προς τους ανεμβολίαστους δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση επί του παρόντος» έλεγε στο protothema.gr κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν είναι καθόλου καλά.

Χωρίς κενή ΜΕΘ η Θεσσαλονίκη μέχρι μέσα Νοεμβρίου

Στο μεταξύ, ειδικοί και λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για «ρεκόρ πανδημίας».

Ειδικότερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι «μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ.

«Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Την ίδια στίγμη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξέφρασε και αυτή την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Η κυρία Παγώνη τόνισε ότι τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%. Είπε επίσης ότι έγιναν 5 μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ. Οι 2 ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι 2 από τη Λάρισα και 1 από τη Χαλκίδα.

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αναχαιτιστεί η πανδημία, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθούν οι αυστηροί έλεγχοι αλλά και ο αριθμός των τεστ, ενώ χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου. Ήταν κατηγορηματική πως δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown με 60% εμβολιασμένους που φτάνει στο 70% μαζί με όσους έχουν νοσήσει.

Στο τραπέζι και πάλι τα μέτρα

Υπό τα «βαριά» αυτά επιδημιολογικά δεδομένα, η συζήτηση για την επαναφορά μέτρων που θα αναχαιτίσουν την επιδημία, τουλάχιστον στις «κόκκινες» περιοχές γίνεται και σε επιστημονικό και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη συζήτηση και επακόλουθη απόφαση καθώς και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τους πολύμηνους περιορισμούς ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται πάντα οι εμβολιασμένοι, για τους οποίους συμφωνούν ότι δεν πρέπει να ισχύσουν περιορισμοί.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν πως το αυξημένο testing και η «επιδημία» ελέγχων όπου ορίζει η νομοθεσία είναι επιτακτική, ενώ δεν αποκλείουν νέο πλέγμα μέτρων για να ανακοπεί η επιδημία. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μιλούν για σημαντική αυξητική τάση του επιδημικού κύματος. Τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάζονται κάθε 20 ημέρες. Το αντίστοιχο περυσινό -δραματικό- διάστημα τα κρούσματα διπλασιάζονταν κάθε 8 με 10 ημέρες, οδηγώντας στον μαύρο Νοέμβριο που ολοκληρώθηκε με 64.500 κρούσματα και 1.780 θανάτους. Στο άκρως δυσοίωνο σενάριο της εκθετικής αύξησης με τον ρυθμό του περασμένου Νοεμβρίου εκτιμάται ότι τα κρούσματα μέσα στις επόμενες τέσσερις με πέντε εβδομάδες θα μπορούσαν να ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τα 10.000 και οι θάνατοι τους 100.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής μεθαύριο, Τετάρτη, με το πρώτο που συζητείται να αφορά τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα. Μάλιστα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξη στον Σκάι προχθές ανέφερε ότι αν το σύστημα υγείας φτάσει σε ακραία στάδια πίεσης ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε «κόκκινες» περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης δεν αποκλείεται επίσης η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι επίσης θέμα που απασχολεί τους ειδικούς, αλλά χωρίς να υπάρχει κοινό πεδίο με την κυβέρνηση.

Το αυξημένο testing, με επέκταση των rapid test από δύο που είναι σήμερα σε τρία σε εβδομαδιαία βάση, για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως του αντικειμένου εργασίας τους, εξετάζεται επίσης από τους ειδικούς. Τέλος, σημαντικό θεωρούν αλλά δυστυχώς με μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή τούτο θέμα των ελέγχων των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των θαμώνων σε όλους τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η νέα επιχείρηση πειθούς των πολιτών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπάρχον τείχος ανοσίας συγκρατεί την επιδημία συρρικνώνοντας τις νέες μολύνσεις και τις εισαγωγές ασθενών έως και 50%, ωστόσο είναι ανάγκη να συνεχιστεί με άλλο ρυθμό η οικοδόμησή του ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη σφοδρό κύμα -υπενθυμίζεται ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως το 60,5% του γενικού πληθυσμού, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων στον πληθυσμό πρέπει να αγγίζει το 90%, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, ιδίως στους ηλικιωμένους, να εμβολιαστούν για τον… διπλό εχθρό του εφετινού χειμώνα, τον κορωνοϊό και τη γρίπη, που όπως όλα δείχνουν θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα, δοκιμάζοντας την άμυνα του πληθυσμού και την αντοχή των νοσοκομείων.

Από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα δέχονται καθημερινά μηνύματα στο κινητό τους (όπως αυτό έχει δηλωθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ) τα οποία θα τους υπενθυμίζουν την αξία του εμβολιασμού αλλά την κακή εξέλιξη της νόσου Covid εφόσον μολυνθούν. Τα μηνύματα θα είναι διαφορετικά για κάθε ημέρα της εβδομάδας και θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό. Παράλληλα, θα αποστέλλονται υπενθυμιστικά μηνύματα και στα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από τότε που έκαναν τη δεύτερη δόση ώστε να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης. Τέλος, τον ίδιο προγραμματισμό θα μπορούν να κάνουν από την προσεχή Παρασκευή όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Πηγή: protothema.gr