Κορωνοϊός: Συναγερμός με 608 διασωληνωμένους και ρεκόρ θανάτων

374

meth_diaswlinomenoi_xr

Ανησυχία και για τη γρίπη, η οποία επιστρέφει δριμύτερη – Δραματικές εκκλήσεις των ειδικών για εμβολιασμό

Μάχη σε δύο μέτωπα στο πεδίο της δημόσιας υγείας ετοιμάζεται να δώσει η χώρα μας από τον επόμενο μήνα. Το βασικό μέτωπο παραμένει εκείνο του κορωνοϊού, ωστόσο σε αυτό θα προστεθεί και το άλλο της εποχικής γρίπης, η οποία όπως όλα δείχνουν επιστρέφει δριμύτερη έπειτα από το «διάλειμμα» της περυσινής περιόδου, και μάλιστα με τα στελέχη που κινούνται πιο επιθετικά προς τους ηλικιωμένους και ευάλωτους, δηλαδή το Α(Η3Ν2) και το Β.

Η επιδημία κορωνοϊού κυριαρχεί στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας, με τουλάχιστον 13 περιφερειακές ενότητες να καταγράφουν τριφήφιο και υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνουν το 39% των χθεσινών νέων μολύνσεων (2.960 από τις 7.287) και στα νοσοκομεία τους το 50% του συνόλου των νοσηλευομένων

Ειδικοί και κυβέρνηση παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας και αναμένουν την έκβαση βάσει των προγνωστικών μοντέλων. Σύμφωνα με το ένα σενάριο, η κορύφωση του κύματος αναμένεται στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ με το άλλο, σαφώς πιο αρνητικό, σενάριο προβλέπεται ότι η επιδημία θα ανεβαίνει όλο τον Δεκέμβριο και η κορύφωση θα καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα του μήνα, και πρώτη της εορταστικής περιόδου. Όπως κι αν εξελιχθεί βεβαίως το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα, θα είναι πολύ δύσκολο με δεδομένο ότι παράλληλα αναμένεται να ενταθεί και η κυκλοφορία των στελεχών της εποχικής γρίπης. Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης που ανέφερε κατά τη χθεσινή, εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό από το υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, καταγράφεται στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου συγκέντρωση 965 στελεχών ιών της γρίπης. «Τα στελέχη είναι υπερδεκαπλάσια του αριθμού που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της περσινής περιόδου. Οι επικρατούντες τύποι είναι οι Α, με Η3Ν2 το 97% και Η1Ν1 το 3%, ενώ σε ποσοστό 14% είναι ο τύπος Β. Τα στελέχη είναι κοντά σε αυτά των προ Covid ετών. Τα μελετούν γενετικά. Πάντως είναι μια πληροφορία ότι φέτος η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική ως προς τη γρίπη» επισήμανε η καθηγήτρια.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων λόγω covid έφτασε χθες στους 608 κι ενώ όλοι οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα ήταν 600 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η επιδημία. Ουδείς θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρειάζονται εισαγωγή το επόμενο διάστημα σε ΜΕΘ και ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, με την υπερπληρότητα που ήδη υπάρχει στις ΜΕΘ.

Παράλληλα σε υψηλό επίπεδο κυμαίνονται τις τελευταίες ημέρες και οι θάνατοι, με τη χειρότερη καταγραφή χθες, με τους 105 νέους νεκρούς λόγω κορωνοϊού. Αυτοί οι δύο «σκληροί» δείκτες σε συνδυασμό με μία τάση σταθεροποίησης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, εκτιμώνται ως σημαντικές ενδείξεις για την τάση κορύφωσης του κύματος ενδεχομένως στην αρχή του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, επειδή το κύριο χαρακτηριστικό του κορωνοϊού είναι να αιφνιδιάζει οι αρμόδιοι κρατούν στάση αναμονής ώστε να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα τις επόμενες δύο εβδομάδες και να εκτιμήσουν την πορεία της επιδημίας με χρονικό ορίζοντα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Το εμβόλιο παραμένει το μοναδικό όπλο στη μάχη με τον ιό, ώστε να μην αναβιώσουν οι θλιβερές εικόνες του περσινού χειμώνα. Σύμφωνα με στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ανέφερε στη χθεσινή, εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό από το υπουργείο Υγείας η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό και διπλάσιο για νοσηλεία, ενώ οι πιθανότητες να καταλήξουν είναι επτά φορές περισσότερες.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τα «μελανά» στοιχεία από τη χώρα μας για τον μήνα που διανύουμε, στη διάρκεια του οποίου έχουν καταλήξει 1.487 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης covid και των επιπλοκών της, γίνεται απολύτως κατανοητή η δραματική έκκληση της καθηγήτριας για εμβολιασμό στοχευμένα και κατά του κορωνοϊού και κατά της γρίπης. «Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες να θωρακιστούν με το εμβόλιο του κορωνοϊού αλλά και με εκείνο της γρίπης.

Σε ό,τι αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια φαίνεται όμως πως το τείχος ανοσίας χτίζεται με αργό ρυθμό, σε σύγκριση με ό,τι είχε επιτευχθεί το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πέρυσι είχαν συνταγογραφηθεί και χορηγηθεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι τον Δεκέμβριο. Εφέτος όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, έχουν χορηγηθεί 2,3 εκατομμύρια εμβόλια και έχουν συνταγογραφηθεί άλλα 300.000 τα οποία δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί. «Τα εμβόλια προστατεύουν όταν γίνεται ο εμβολιασμός και όχι όταν περιμένουν στα φαρμακεία. Εμβολιασμός λοιπόν για τον Covid, εμβολιασμός και για τη γρίπη» τόνισε η καθηγήτρια.

Τα ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού για τον κορωνοϊό διατηρούνται υψηλά και την τελευταία εβδομάδα, καθώς όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αρμόδιος για τον εμβολιασμό, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, προγραμματίστηκαν περί τα 150.0000 την τελευταία εβδομάδα. Κατά μέσο όρο κλείνονται 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα ενώ προγραμματίζονταν 5.000 – 7.000 πριν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 2.827.574 πολίτες, που αντιστοιχούν στο 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Ήδη 922.000 έχουν εμβολιαστεί (32,6% των δικαιούχων) και το 24,4% των δικαιούχων έχουν προγραμματίσει ραντεβού.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα