Κορωνοϊός – Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Τα νέα μέτρα που εξετάστηκαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου

395

Κοροναϊός – Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Τα νέα μέτρα που εξετάστηκαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Μέτρα αποκλειστικά για ανεμβολίαστους επεξεργάζεται η κυβέρνηση, την ώρα που όπως αποκάλυψε και ο υπουργός Υγείας, στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και το lockdown για όσους δεν έχουν «τσιμπηθεί» σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως η κυβέρνηση προτιμά να εξετάζει τους επιδημιολογικούς δείκτες και τα νέα μέτρα κάθε εβδομάδα καθώς πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Η Δευτέρα πάντως ξεκίνησε με την καθιερωμένη σύσκεψη για τον κοροναϊό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η στρατηγική της κυβέρνησης είναι σταθερή, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα μέτρα υπό συζήτηση από την κυβέρνηση, πέραν του κυλιόμενου ωραρίου και της υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης  σε πολίτες άνω των 65 ετών.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συσκεφτεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο (και όχι την Τετάρτη λόγω της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου).

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη – Πήγαν Γερμανία με rapid test και γύρισαν «εμβολιασμένες» με πλαστά πιστοποιητικά
Μάσκα παντού, ζητούν οι ειδικοί
Κατά την σύσκεψη θα αξιολογηθεί ξανά η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα ή παρεμβάσεις και από τις δύο πλευρές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι ειδικοί από την πλευρά τους έχουν εστιάσει περισσότερο στο… «μάσκα παντού», δηλαδή στην πιο αυστηρή χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αυτό πάντως συζητιέται και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μερίδα ειδικών τονίζει πως η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι απαραίτητη.

Στο τραπέζι κυλιόμενο ωράριο και περισσότερα τεστ στους ανεμβολίαστους
Ακόμη ένα μέτρο που βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα (και δίπλα από αυτό του κυλιόμενου ωραρίου) είναι η αύξηση της τηλεργασίας.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι να δοκιμαστεί πρώτα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους.

Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε αναμένεται να αποσυμφορηθούν, κάπως, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες αιχμής.

Την ίδια ώρα αρμόδιοι της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως υπάρχουν κι άλλα μέτρα στο τραπέζι.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε ότι είναι πιθανό να απαιτούνται περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους για να κινηθούν.

Δεν αποκλείουμε το lockdown μόνο για ανεμβολίαστους
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν απέκλεισε ένα lockdown μόνο για ανεμβολίαστους.

«Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως στο τραπέζι είναι ακόμη και το lockdown για όσους δεν έχουν σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς, τονίζοντας πως «σήμερα, αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής και στη συνέχεια θα πάμε με την επίταξη υπηρεσιών».

O υπουργός τόνισε πως δίνονται ακόμη ονόματα ιδιωτών γιατρών που εθελοντικά έρχονται στη μάχη του ΕΣΥ.

«Μέσα στην εβδομάδα αν δεν καλυφτούν τα κενά, θα γίνει επίταξη των υπηρεσιών, ωστόσο οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και καθημερινά έχουμε ονόματα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά στο σύστημα».

Διαβάστε επίσης: Λαμία – Αντιεμβολιαστές έστησαν γλέντι με χορό στην πλατεία Ελευθερίας
Χαράλαμπος Γώγος – Aκόμη και αυστηρά μέτρα σαν της Ολλανδίας εάν χρειαστεί
Από την πλευρά του, δεν θα ήταν αρνητικός στην λήψη μέτρων ακόμη και τύπου Ολλανδίας -η οποία τέθηκε σε καθεστώς μερικού lockdown-, εφόσον κριθεί απαραίτητο για τον περιορισμός της πανδημίας κοροναϊού, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε.

«Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά»
«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κοροναϊού» ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δηλώνοντας πάντως πως δεν πιστεύει πως η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής σημειώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος το δέλτα στέλεχος «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα».

«Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας.

«Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν» σχολίασε.

Θωμαΐδης: Mείωση των κρουσμάτων έως και 25% αν λειτουργήσουν τα μέτρα και αυξηθούν οι εμβολιασμοί
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτή τη φάση φαίνεται να λειτουργούν, ενώ έχουν ενεργοποιήσει ένα μέρος του πληθυσμού να κάνει το εμβόλιο.

«Αν λειτουργήσουν τα μέτρα, πράγμα το οποίο θα φανεί αυτή την εβδομάδα και αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα αν επιταχυνθεί η τρίτη δόση, σε μια δύο εβδομάδες θα δούμε μια μείωση των κρουσμάτων της τάξεως του 20-25%. Αυτό είναι σημαντικό να επιτευχθεί ώστε να υπάρχει ένα τείχος ανάσχεσης στην πίεση στο σύστημα υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

245.000 νέα ραντεβού
Στο μεταξύ, παρότι η ενίσχυση της εμβολιαστικής ροής τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επιτρέψει μερικώς στα κυβερνητικά στελέχη να αναθαρρήσουν -μετά τα 245.000 νέα ραντεβού μέσα σε 11 ημέρες για εμβολιασμό- υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί για την αισθητή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και σίγουρα αυτή δεν αναμένεται εντός Νοεμβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, ως εξαιρετικά πιθανό φαντάζει τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, στα πρότυπα των μέτρων που έλαβε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Γαλλία.

«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», εξήγησε ο κ. Κοντογεώργης, εκτιμώντας παράλληλα πως «σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή».

Παράθυρο για την εξασφάλιση της εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο μετά την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65 ετών άνοιξε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. «Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, υπολογίζοντας ότι «στην Ελλάδα έως σήμερα έχει επιλέξει να εμβολιαστεί το 75% των ενηλίκων και το 35% των ανηλίκων 12 έως 17 ετών».

Πηγή: in.gr