Κορωνοϊός: Πρόστιμα και αυστηροποίηση ελέγχων μετά τη χαλάρωση των μέτρων

544

Σε μία προσπάθεια να προλάβουμε τα χειρότερα και να μην οδηγηθούμε άμεσα σε δεύτερο κύμα του ιού, όπως προβλέπουν αρκετοί επιστήμονες, η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε αυστηρές συστάσεις σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

Η χαλάρωση των μέτρων τα τελευταία 24ωρα σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων που οφείλεται και στους ξένους τουρίστες, έχει θορυβήσει τους λοιμωξιολόγους αλλά και την κυβέρνηση η οποία αποφάσισε χθες, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, την αυστηροποίηση των μέτρων αλλά και την επιβολή προστίμων για όσους δεν τα τηρούν.

Σε μία προσπάθεια να προλάβουμε τα χειρότερα και να μην οδηγηθούμε άμεσα σε δεύτερο κύμα του ιού, όπως προβλέπουν αρκετοί επιστήμονες, η κυβέρνηση αφού εισηγήθηκε την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλη Ιουλίου και αφού προχώρησε σε εντατικοποίηση των ελέγχων στα αεροδρόμια και στα χερσαία σύνορα, προχώρησε χθες σε αυστηρές συστάσεις σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ενώ ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».

Επεσήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Σε επιφυλακή για τα εισαγόμενα κρούσματα
Τις τελευταίες ημέρες τα εισαγόμενα κρούσματα εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας. Από χθες, εξάλλου, επιτρέπονται και οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές ενώ από τις 22 του μήνα, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες και από τη Σουηδία.

«Καμπανάκι» από λοιμωξιολόγους – Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό

Από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι έκαναν χτες σαφές πως δεν είναι στιγμή για εφησυχασμό.

Η πρόταση της επιτροπή λοιμωξιολόγων για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους έσκασε για πολλούς σαν κεραυνός εν αιθρία, όχι όμως για τους ειδικούς που βλέπουν τους Έλληνες να είναι πιο χαλαροί από ποτέ.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο σταθμός Alpha σε συνεργασία με την εταιρεία Marc και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουλίου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.003 νοικοκυριά το διάστημα από τις 10 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους προστατεύουν από τον κοροναϊό μετά την άρση της καραντίνας.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως ένας στους δυο έχει χαλαρώσει την αντιμετώπιση του.

Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συνιστούν οι επιστήμονες
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε η Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος, εντατικολόγος και πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας», αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδηλωθεί το δεύτερο κύμα κοροναϊού στη χώρα. Απλώς έχουμε μία αύξηση στα κρούσματα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη γενική χαλάρωση που έχουμε λόγω του καλοκαιριού. Έχουμε για την ώρα μία μίνι έξαρση», ανέφερε η κ. Κοτανίδου.

«Όλη η επιτροπή από την αρχή ήταν εναντίον στο να βάζουμε πρόστιμα για κάτι που δεν τηρείται. Γιατί θεωρούσαμε ότι η αυστηρή σύσταση είναι κάτι που ο κόσμος θα το ακούσει και θα το τηρήσει. Από ό,τι φαίνεται η σύσταση δεν επαρκεί και μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσει και η επιτροπή ότι πρέπει να μπουν κάποια πρόστιμα για να μπορέσουν να συμμορφωθούν όλοι αυτοί που συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκες», συνέχισε η ίδια.

«Η εισήγηση της επιτροπής θα είναι για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, στα εμπορικά κέντρα, στα σούπερ μάρκετ, παντού, τώρα γίνεται συζήτηση για το αν θα γίνει υποχρεωτική ή για το αν θα παραμείνουμε στην αυστηρή σύσταση. Έχουμε πει από την αρχή της επιδημίας ότι κάθε μέρα επανεξετάζονται τα θέματα και αναλόγως από την επίπτωση που έχουμε σε κρούσματα, μπορεί να χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

Πηγή: in.gr