Κορωνοϊός: Πώς φτάσαμε στα 8.613 νέα κρούσματα

336

Από τις 9 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα σημειώνεται τετραπλάσια αύξηση της διασποράς σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Τεράστια η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο καθημερινά δέχεται πάνω από 400 ασθενείς – «Λυγίζουν» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου  νοσηλεύονται  1.096 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 163 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 809 και 145, αντίστοιχα, είναι ανεμβολίαστοι

Τη δυσάρεστη μα αναμενόμενη πορεία της πανδημίας στη χώρα επισφραγίζει με τα σημερινά του στοιχεία ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσθέτοντας 8.613 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη μεγάλη διασπορά που καταγράφεται ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου. Η κατανομή τους στον χάρτη αποτυπώνεται πλέον με τετραψήφια και τριψήφια νούμερα στις περισσότερες περιοχές.

Παράλληλα με τις νέες λοιμώξεις, το θρίλερ των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών εξακολουθεί να εκτυλίσσεται με ανησυχητικούς ρυθμούς· οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται πλέον σε 486 και 46 ακόμα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, με τους συνολικούς θανάτους του Νεομβρίου να φτάνουν τους 424.

Από την άρση μέτρων στη σημερινή επιδημιολογική εικόνα

Πέρασε ένας μήνας από τις 9 Οκτωβρίου, οπότε το «κόκκινο» χρώμα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές αποσυνδέθηκε από τα περιοριστικά μέτρα των lockdown και απέκτησε συμβολικό μόνο χαρακτήρα, μια υπενθύμιση σε διαμένοντες και επισκέπτες των περιοχών συναγερμού να τηρούν με μεγαλύτερη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Πτώση της θερμοκρασίας αλλά και χαλάρωση στις συμπεριφορές απέναντι στον κορωνοϊό, επιστροφή στη διασκέδαση με ανύπαρκτους ελέγχους για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή κοινωνικές εκδηλώσεις – βόμβες διασποράς όπως ο περιβόητος γάμος στη Νάουσα, είναι μερικά μόνο γεγονότα που συνέβαλαν στο ιλιγγιώδες νούμερο των 125.729 κρουσμάτων σε 32 μόλις ημέρες. Πρόκειται για το 15% των 801.208 συνολικά κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα στους 21 μήνες πανδημίας.

Η σύγκριση της επιδημιολογικής εικόνας της 9ης Οκτωβρίου με τη σημερινή είναι αποκαλυπτική. Η διασπορά του ιού είχε περιοριστεί στα 2.197 ημερήσια κρούσματα, τέσσερις σχεδόν φορές λιγότερα από τα 8.613 σημερινά. Τετραπλάσια αύξηση της διασποράς σημειώνεται και στις συνήθεις «πρωταθλήτριες», την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, από τις 528 ημερήσιες θετικές διαγνώσεις στις 1.999 σήμερα για την πρώτη και από τις 355 στις 1.440 για τη δεύτερη.

Η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης έχει σπάσει τα ρεκόρ, ξεπερνώντας για μία ακόμα φορά το ισάριθμο σχεδόν πληθυσμιακά Κέντρο της Αθήνας, στο οποίο ανιχνεύονται 623 κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη όπως οι ΠΕ Σερρών, Λάρισας, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Καρδίτσας και Καστοριάς ήταν στο κόκκινο χρώμα και, με εξαίρεση τις τρεις τελευταίας, έχουν περάσει πλέον στη νέα βαθύτερη απόχρωση στον χάρτη.

Διπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας παρέχουν την εναργέστερη επιδημιολογική εικόνα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) πιέζεται διαρκώς, ενώ στον Βορρά αλλά και τη Θεσσαλία αρχίζει πλέον να «λυγίζει».

Ενδεικτικές για τη Θεσσαλία ήταν οι σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Λάρισας, κ. Απόστολου Καλογιάννη, για τη μεταφορά ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) άλλων πόλεων αλλά και του διευθυντή της νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Βόλου, κ. Νίκου Χαυτούρα, για ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό και υπέρογκο αριθμό ασθενών. Αναφορικά με τη Βόρεια Ελλάδα, νοσηλεύονται σήμερα 1.096 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 163 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 809 και 145 αντίστοιχα είναι ανεμβολίαστοι.

Οι ασθενείς στην επικράτεια διπλασιάστηκαν σχεδόν κατά το κρίσιμο διάστημα από τις 9 Οκτωβρίου. Σήμερα αριθμούν πάνω από 3.500 ενώ τότε ήταν περίπου 1.800. Με διπλάσιο ρυθμό εισάγονται πλέον και οι ασθενείς στα νοσοκομεία όπως δείχνουν οι 443 εισαγωγές του τελευταίου 24ώρου έναντι των 207 που είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Τέλος, κατά 46% αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς από τους 331 στους 486, με μεγαλύτερη αύξηση στην ομάδα 40-64 ετών που από το 37,5% στις 9 Οκτωβρίου, σήμερα αποτελούν το 43,6%.