Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει τη βασίλισσα Ελισάβετ και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις

της Μαντώς Μπερδέ

156

Τις συνέπειες των νέων κυβερνητικών αποφάσεων για τον κορωνοϊό εξετάζει το παλάτι του Μπάκιγχαμ και πώς αυτές θα επηρεάσουν τη βασιλική οικογένεια τους επόμενους μήνες.

Κανένας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, με αρκετά από τα προγραμματισμένα γεγονότα να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται προσωρινά, ως μέτρο πρόληψης.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε τον κόσμο τη Δευτέρα το απόγευμα να αποφεύγει όλες τις μη ουσιαστικές επαφές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων συγκεντρώσεων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι άνω των 70 ετών.


Έτσι, άμεσο αντίκτυπο θα έχει στη βασιλική οικογένεια, καθώς μια σειρά από εκδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα. Τα επερχόμενα βασιλικά γεγονότα που ενδέχεται να αναβληθούν ή να ακυρωθούν περιλαμβάνουν την ημέρα «Trooping the Color» τον Ιούνιο, στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας για να γιορτάσουν τα επίσημα γενέθλια της Βασίλισσας. Υπάρχουν επίσης εκδηλώσεις όπως η έκθεση λουλουδιών «Chelsea» και το «Wimbledon», τα οποία είναι αρκετά δημοφιλή με τη βασιλική οικογένεια να παίρνει μέρος.


Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, μετακόμισε στο κάστρο Γουίνδσορ, εγκαταλείποντας έτσι το παλάτι του Μπάκιγχαμ, εξαιτίας του φόβου για τον κορωνοϊό. Η  αρχική πληροφορία ανέφερε ότι η 93χρονη είχε ήδη μετακομίσει στο Γουίνδσορ, και σε περίπτωση που η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινωνόταν, θα έμπαινε σε απομόνωση με τον σύζυγό της.


Η βασιλική πηγή είχε δηλώσει στην The Sun: «Είναι καλά στην υγεία της, αλλά θεωρήθηκε καλύτερο να φύγει από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Πολλά μέλη του προσωπικού της είναι σε
πανικό λόγω του κορωνοϊού. Η βασίλισσα Ελισάβετ συναντήθηκε με αρκετό κόσμο εκεί μέχρι πρόσφατα. Αλλά σε λίγο κλείνει τα 94 και οι σύμβουλοί της πιστεύουν πως είναι καλύτερο να απομακρυνθεί για λίγο».


Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του, Καμίλα, αναγκάστηκαν να αναβάλλουν κάποιες από τις βασιλικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, ο πρίγκιπας της
Ουαλίας θα ξεκινούσε την εαρινή περιοδεία του στην Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, την Κύπρο και την Ιορδανία στις 17 Μαρτίου. Μάλιστα, θα ήταν η πρώτη φορά που ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας θα επισκεπτόταν την Κύπρο από το 1993 που είχε πάει η βασίλισσα Ελισάβετ.