Κορωνοϊός: Πονοκέφαλος για τους λοιμωξιολόγους το κέντρο της Αθήνας – Αυξάνονται τα τοπικά lockdown

427

Κορωνοϊός: Στο μάτι του κυκλώνα η Αττική – Τα σενάρια για νέα μέτρα | ΣΚΑΪΠοιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές – Προβληματισμός από τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νέων κρουσμάτων – Η πληρότητα στις ΜΕΘ πρέπει να πέσει κάτω από το 50% σε κάθε νοσοκομείο, εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι

Αποτυπώνεται σταδιακά η εικόνα των εορτών, με την ανησυχία για τα Χριστούγεννα να υποχωρεί έπειτα από τα σημερινά 671 νέα κρούσματα επί 36.000 ελέγχων, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Τα στοιχεία της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δείχνουν 657 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο για την τελευταία εβδομάδα.

Ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 2,49, ενώ ο δείκτης μετάδοσης σε ένα υψηλό 0,77, κάτω όμως από τη μονάδα που θα σήμαινε αναζωπύρωση της πανδημίας.

Οι αριθμοί, ωστόσο, καταγράφουν αχνά μόνο την επιδημιολογική κατάσταση. Αν και στον ευρωπαϊκό χάρτη η κατάταξη της χώρας αναφορικά με τον ημερήσιο αριθμό τεστ κορωνοϊού είναι καλή σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά, τα πολλαπλάσια rapid tests (23.116) έναντι μοριακών ελέγχων (11.864) δεν παρουσιάζουν το πραγματικό μέγεθος της διασποράς του ιού.

Θολό αποτύπωμα αφήνουν και οι σκληροί δείκτες διασωληνωμένων και νεκρών (340 και 25 αντίστοιχα σήμερα), παρά την αργή, όπως επεσήμαναν οι κκ. Κικίλιας και Τσολιά, βελτίωσή τους. Η πληρότητα του συνόλου Μονάδων Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται ακόμη στο 60%, ανέφερε ο υπουργός, ωστόσο η πανελλαδική κάλυψη δεν μπορεί να δώσει την ακριβή εικόνα, με τους εντατικολόγους να επισημαίνουν πως η πληρότητα θα πρέπει να είναι κάτω από 50% για κάθε νοσοκομείο.

Τον έντονο προβληματισμό προκαλεί η μείωση της μέσης ηλικίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 46 έτη, με σημαντική αύξηση στην ομάδα 35-54 ετών τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ στις διασωληνώσεις οι 65 και άνω σημειώνουν καθημερινά ανοδική πορεία. Τα δεδομένα εφιστούν την προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας, τόνισε ο υπουργός.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Επιβαρυμένη και ανησυχητική παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική με 271 νέες διαγνώσεις και αυξημένο ιικό φορτίο στη Δυτική Αττική, με 18,64 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Βοιωτία (16,11), Λέσβος (13,88), Κάλυμνος (23,77), Ροδόπη (7,14), Αργολίδα (3,09) και Χαλκιδική (2,83) συμπληρώνουν τη λίστα με τις επτά κατακόκκινες περιφερειακές ενότητες που κατονόμασε ο κ. Κικίλιας, σε σύνολο 45 ενοτήτων που συντηρούν τον κορωνοϊό.

Στον χορό των αυστηρών lockdown εισέρχονται από τα ξημερώματα Πέμπτης και έως τις 18 Ιανουαρίου Αργολίδα και Σπάρτη μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων. Η αύξηση της διασποράς στην Πελοπόννησο παρατηρήθηκε πρώτη φορά πριν μία εβδομάδα. Σημειώνεται ότι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη Λέσβος, Βοιωτία, Κάλυμνος, καθώς και τοπικές περιοχές των ενοτήτων Δυτικής Αττικής, Κοζάνης και Ροδόπης και Λασιθίου.

Ο άνεμος αισιοδοξίας πνέει από το βόρειο τμήμα της χώρα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη, με 69 νέα κρούσματα και καθοδική επιδημιολογική τάση. Μάλιστα, οι τελευταίες μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης έδειξαν «πράσινο» επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της από κοινού έρευνας των ΑΠΘ και ΕΥΑΘ.

Εμβόλιο κορωνοϊού: Ασφαλές και ισχυρό όπλο για την επιστροφή στην κανονικότητα

Τον δισταγμό και την αμφιβολία που εκφράζει μερίδα των πολιτών σχετικά με το εμβολιασμό κατά της COVID-19 θέλησε να αποδομήσει η κ. Τσολιά, παραθέτοντας επιστημονικά στοιχείαπου επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της επιχείρησης Ελευθερίας, η οποία συνεχίζεται κανονικά στην Ελλάδα έχοντας καλύψει εμβολιαστικά το 0,59% του πληθυσμού.

«Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο που θα μας ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη κατάσταση», επεσήμανε η καθηγήτρια για το «τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας του εμβολίου», το οποίο αναπτύχθηκε τάχιστα χάρη στη νέα τεχνολογία και την προϋπάρχουσα τεχνογνωσία και εμπειρία mRNA εμβολίων, επεξήγησε.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα, δεν έχουν αναφερθεί απειλητικές σοβαρές παρενέργειες από τον εμβολιασμό παρά «21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα», ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες κάθε εμβολίου εμφανίζονται άμεσα ή σε διάστημα λίγων μηνών, διευκρίνισε η κ. Τσολιά. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, το Κέντρο Ελέγχου των Νόσων των ΗΠΑ έχει δώσει στοιχεία για ελάχιστες αναφυλακτικές αντιδράσεις, σε ποσοστό 1 περίπτωσης ανά 90.000 εμβολιασμών. Μοναδική αντένδειξη αποτελεί το ιστορικό αναφυλαξίας στην πολυ-αιθυλενογλυκόλη (PEG) καθώς και σε προηγούμενη δόση του εμβολίου.

Ασφαλές, τέλος, κρίνεται το εμβόλιο τόσο για όσους έχουν ήδη νοσήσει με COVID-19 –στους οποίους ωστόσο συστήνεται η τρίμηνη αναβολή του εμβολιασμού λόγω υπάρχουσας ανοσίας– όσο και για τις εγκύους, οι οποίες κατά τα διαθέσιμα στοιχεία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο βαριάς νόσησης και πρόωρου τοκετού σε περίπτωση λοίμωξης από SARS-CoV-2, ανέφερε η καθηγήτρια.

Πηγή: Πρώτο Θέμα