Κορωνοϊός: Οι μάσκες πέφτουν αλλά οι ειδικοί τρομάζουν – Δεύτερες σκέψεις και πιθανές ανατροπές

453

Κοροναϊός: Οι μάσκες πέφτουν αλλά οι ειδικοί τρομάζουν - Δεύτερες σκέψεις  και πιθανές ανατροπές | in.gr

Μπορεί η περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων, και ειδικά η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, να αποτελεί ελπιδοφόρο γεγονός -αν λάβει κανείς υπόψιν τη μακρά χρονική διάρκεια ισχύος του μέτρου- ωστόσο δημιουργείται εύλογη ανησυχία εξαιτίας ορισμένων κινδύνων που ελλοχεύουν στην περίπτωση που οι επίμαχες αποφάσεις παρερμηνευτούν. Προβληματισμός, δε, ο οποίος εντείνεται από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στη Γηραιά Ήπειρο.

Αναμφίβολα, η σταδιακή ύφεση που καταγράφεται σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους από την πανδημία του κοροναϊού είναι κάτι που προφανώς συνυπολόγισαν επιστήμονες και αρμόδιες αρχές, ανάβοντας το πράσινο φως για άρση των τελευταίων απαγορεύσεων.

Κατά την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η επιτροπή εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, αλλά την κατάργησή της στους εξωτερικούς χώρους -με εξαίρεση όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

«Η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας έναντι του κοροναϊού» τόνισε, εξηγώντας ότι σε «καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες» καθώς «όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η επιδημία δεν έχει τελειώσει, δεν μπορούμε να ξενοιάσουμε».

Κρίνοντας από τις εικόνες των τελευταίων ημερών σε δρόμους, καφετέριες, εστιατόρια και παραλίες, η λανθασμένη αίσθηση που τείνει να επικρατήσει, ότι δηλαδή έχουμε ξεμπερδέψει με τον κοροναϊό, εγείρει φόβους στους επιστήμονες οι οποίοι δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο τοπικών «αναφλέξεων» της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

Δεδομένου μάλιστα του βαθμού εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» -σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αναμένεται να κυριαρχήσει κατά 70% στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου και κατά 90% μέχρι το τέλος του μήνα- οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν την επιβολή μέτρων κατά της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο σε περίπτωση που αυτά κριθούν αναγκαία, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για αυστηρή χρήση της μάσκας.

Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαία η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για χρήση μάσκας και τήρηση των κανόνων ασφαλείας -όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών- και στους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο ιδιαίτερα μολυσματικό στέλεχος του ιού διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ μάλιστα, η πρόσφατη αναζωπύρωση κρουσμάτων οδήγησε τις Αρχές να επιβάλουν εκ νέου την υποχρέωση να φοριέται μάσκα προστασίας στη διάρκεια επαφών σε εσωτερικούς χώρους, ενώ δεν αποκλείεται και η πλήρης επαναφορά της.

Τούντας: Δεν αποκλείεται αναθεώρηση των συστάσεων
Την έντονη ανησυχία του για την μετάλλαξη «Δέλτα» εξέφρασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιαστρικής ΕΚΑΠ, Γιάννης Τούντας.

«Είναι πολύ πιθανόν μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει επικρατήσει και στη χώρα μας» είπε, επισημαίνοντας πως υπάρχει υστέρηση στα ποσοστά των εμβολιασμών.

Ο ίδιος δήλωσε ανήσυχος για την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών που θα αφορούν αυτό ακριβώς το ποσοστό των ανεμβολίαστων. «Αυτούς θα δούμε να νοσούν βαριά στα νοσοκομεία, όπως και τώρα, που είτε δεν ήθελαν, είτε δεν πρόλαβαν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μάχη με τον κοροναϊό θα συνεχιστεί και το 2022 γιατί πρέπει να την κερδίσει όλη ανθρωπότητα μέσω των εμβολιασμών και των απαραίτητων μέτρων. «Η μάσκα δεν πρέπει να φύγει από τη ζωή μας. Πρέπει να την κρατήσουμε μέχρι την τελική μάχη» είπε και εκτίμησε ότι κατά περιοχές μπορεί να δούμε τη χρήση της μάσκας να επιστρέφει με αυστηρότερους όρους.

«Πιθανόν να δούμε τοπικές αναφλέξεις της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι, ίσως χρειαστεί ένα κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα βήματα που κάνουμε γιατί λόγω του τουρισμού έχουμε πιεστεί να κάνουμε γρήγορες κινήσεις σε σχέση με άλλες χώρες» σημείωσε.

Παγώνη: Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα
Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία έκρουσε καμπανάκι για τη μετάλλαξη «Δέλτα».

«Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στη ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας. Η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80%, δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω» εξήγησε στο MEGA.

Η ίδια εκτίμησε ότι «από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα», ενώ για τις μάσκες ξεκαθάρισε το εξής:

«Όταν η επιτροπή εισηγήθηκε να βγάλουμε τις μάσκες, διευκρίνισαν ότι πρέπει αυτό να γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες, γιατί δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου. Τη μάσκα θα την έχουμε στην τσέπη μας, στην τσάντα μας. Μπορεί να ξεχνάμε το πορτοφόλι μας αλλά όχι τη μάσκα μας. Όταν φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμών, τότε θα μπορούμε να πετάξουμε τη μάσκα».

«Είναι απόλυτη ανάγκη να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός όμως δεν είναι «άδεια για ξεσάλωμα», για να κάνουμε ό,τι θέλουμε αυτό το καλοκαίρι. Κακώς βγάλαμε τις μάσκες και κυρίως γιατί αυτό δίνει το σήμα ότι «τελειώσαμε» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Αυτό είναι το τελείως λάθος μήνυμα. Θέλουμε πάνω από 80% εμβολιασμένους και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα δούμε μεγάλη διαφορά. Αυτός ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα και δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί με αυτά που ξέραμε το περασμένο καλοκαίρι. Έχουμε μια καινούρια κατάσταση. Κανείς δεν θέλει να το ακούσει γιατί όλοι θέλουμε να πάμε διακοπές…».

Πηγή: in.gr