Κορωνοϊός: Οι δύο… Ελλάδες της πανδημίας και της εμβολιαστικής κάλυψης

162

thess_covid_new_xr

Πώς σχετίζεται η διασπορά του ιού με τον εμβολιασμό και πώς αποτυπώνεται στα σχολεία – Ενδοοικογενειακές οι μεταδόσεις

Χωρισμένη στα… δύο είναι εμβολιαστικά και επιδημιολογικά η χώρα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται και πάλι στη «λαίλαπα» του κορωνοϊού, με τον πληθυσμό τους απροστάτευτο και ανεμβολίαστο, και τις κλίνες Εντατικής να είναι κατειλημμένες στο 90%.

Ενώ η νότια χώρα, με τη μεγαλύτερη περιφέρεια, την Αττική με εμβολιασμένο το 61,2% του πληθυσμού αλλά και άλλους ισχυρούς εμβολιαστικούς θύλακες στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, βρίσκεται επιδημιολογικά σε φάση σταθερής συρρίκνωσης των κρουσμάτων για 5η συνεχόμενη εβδομάδα, με μείωση στους θανάτους και στις νέες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

«Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά επιβαρυμένο στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε αυξητικές τάσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε καθημερινά πολλά νέα κρούσματα και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παρέθεσε, μάλιστα, τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει στην Επιτροπή ο καθηγητής Τσιόδρας, από τα οποία φαίνεται η γραμμική συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και του επιδημιολογικού φορτίου. «Στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη βλέπουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων» εξήγησε.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα