Κορωνοϊός: O «χάρτης» του ιού στην Ελλάδα

154

Συνεχίζεται η αγωνία που έχει προκληθεί εξαιτίας των εισαγόμενων κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων που έγινε την 1η Ιουλίου.

Συνεχίζεται η αγωνία που έχει προκληθεί με τα εισαγόμενα κρούσματα μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων που έγινε την 1η Ιουλίου.

Κι ενώ ανακοινώνεται καθημερινώς διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, το βάρος πέφτει στους χιλιάδες ελέγχους που διενεργούνται καθημερινά σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά σύνορα, ενώ ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια περιοχή ή περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το Σάββατο, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμα 25 κρούσματα της νόσου. Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 11 είναι «εισαγόμενα» δηλαδή αφορούν άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό. Από αυτά τα 8 διαπιστώθηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, 2 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο και 1 ακόμη εισαγόμενο κρούσμα ελέγχθηκε και επέστρεψε στην χώρα προέλευσής του. Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται ως εξής: 5 στην Ξάνθη, 3 στη Λάρισα, 2 στην Καστοριά, 2 στην Αττική και από ένα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Έτσι, πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 3.511, ενώ έως το Σάββατο το απόγευμα δεν είχε καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19. Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (54.5% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 3511 κρουσμάτων, 810 (23.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1933 (55.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Πηγή: in.gr