Κορωνοϊός – Lockdown: Οι παράγοντες που θα κρίνουν την άρση του απαγορευτικού

392

Ελλάδα: Γενικό lockdown τριών εβδομάδων από σήμερα - Τι ισχύει και ποια  είναι τα μέτρα | Euronews

Οι αντοχές του συστήματος υγείας είναι καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν – Ποιες είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς – Εξετάζεται μικρό διάλειμμα τα Χριστούγεννα για να ανοίξει η αγορά

Πυρετώδεις είναι προετοιμασίες από πλευράς κυβέρνησης για τον οδικό χάρτη σταδιακής άρσης του lockdown, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται την προσεχή εβδομάδα. Γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν έντονη αγωνία για την άρση των μέτρων, καθώς ήδη, οι ΜΕΘ και οι κλινικές για ασθενείς με κορωνοϊό έχουν γεμίσει.

Κι ενώ η ημερομηνία για τη σταδιακή επανέναρξη της αγοράς για τις 7 Δεκεμβρίου μάλλον είναι ανέφικτη και μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου ή τις 21 Δεκεμβρίου, όπως πρότεινε χθες ο καθηγητής λοιμωξολογίας Νίκος Σύψας, με στόχο να ξεκινήσει ένα μικρό διάλειμμα και να κινηθεί η αγορά την περίοδο των εορτών, σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις θα διαδραματίσει η κατάσταση που θα επικρατεί στο σύστημα υγείας. Κι αυτό επειδή όπως έχουν παραδεχθεί και δημόσια οι ειδικοί, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι πιο αργός από τον αναμενόμενο, ενώ οι φόβοι για τρίτο κύμα παραμένουν.

Ποιες είναι οι παράμετροι που εξετάζει η κυβέρνηση

Πλέον, η κυβέρνηση στρέφεται σε συγκεκριμένους δείκτες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις. «Θα εξετάσουμε τα στοιχεία εκτός κ πέρα από τα κρούσματα μας ενδιαφέρουν κ άλλες παράμετροι, ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού και στη Θεσσαλονίκη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρησης της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ κ αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στους εξής δείκτες: τα ημερήσια κρούσματα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων και κυρίως των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων. Επίσης, κοιτά με προσοχή τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών δειγμάτων, που μπορεί μεν να υποχώρησε χθες στο 8,3%, ωστόσο το όριο είναι το 4%. Σημαντικός θεωρείται και ο δείκτης RT, δηλαδή πόσα άτομα μολύνει κάθε κρούσμα.

Τι θα συμβεί με την εστίαση, σχολεία και λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα, το σενάριο για άνοιγμα της εστίασης την περίοδο των Χριστουγέννων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, κάτι που κερδίζει έδαφος και στους καταστηματάρχες, που ολοένα και περισσότεροι ζητούν να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά τους, όντας απρόθυμοι να ανοίξουν για λίγες ημέρες και να ξανακλείσουν. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έχουν «παγώσει» και οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, που θα εξαρτηθεί από τον χρόνο άρσης του απαγορευτικού. Το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει στις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων τα επόμενα 24ωρα, ενώ εάν τελικώς το lockdown αρθεί στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των δημοτικών θεωρείται ότι θα μετατεθεί για μετά τις γιορτές.

Ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται και για το λιανεμπόριο, και κυρίως τα μικρά μαγαζιά, που θα ανοίξουν πρώτα, που αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν την επαναλειτουργία τους είτε στις 14 Δεκεμβρίου – αν τότε ξεκινήσει η άρση των μέτρων- είτε μεταγενέστερα.