Κορωνοϊός – «Κοκκινίζει» η Θεσσαλονίκη: Έξι στους δέκα στη βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι

570

thessaloniki-maskes-main

Η δεύτερη μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας «κοντράρει» πλέον ολόκληρη την Αττική – Στο σύνολο των 17 περιφερειακών ενοτήτων που απαρτίζουν τη Μακεδονία και τη Θράκη, μόλις τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% – Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, οι 51 από τους 53 ασθενείς στις ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι
Η αναζωπύρωση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα που σήμανε συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας αποτυπώνεται με ευκρίνεια και στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το ιικό φορτίο καταγράφεται επιβαρυμένο στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης, με της Θεσσαλονίκης να ψηλαφεί τις «μαύρες» ημέρες του περσινού φθινοπώρου μέσα από τα τωρινά επιδημιολογικά της δεδομένα. Τι έχει αλλάξει από τότε;

Έναν χρόνο σχεδόν μετά, και ενώ διατίθενται πλέον ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19, οι έξι σχεδόν στους δέκα μόνιμους κατοίκους στα βόρεια της χώρας αρνούνται τον εμβολιασμό, με θλιβερές συνέπειες για μερίδα εξ αυτών· οι 54 ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι.

Ο μη εμβολιασμός μακραίνει τη λίστα των θανάτων, στους οποίους ο Σεπτέμβριος δεν κάνει οικονομία. Παρά τα σημάδια μείωσης που παρουσιάζει η πανδημία σε δείκτες όπως οι διασωληνωμένοι στους 333 από 342 ή η διασπορά -3.040 νέα κρούσματα κατόπιν 396.945 τεστ με θετικότητα 0,76%- ο τρέχων μήνας έφτασε τις 836 απώλειες μετά τις 42 σημερινές, έχοντας υπερβεί σημαντικά τις 726 που σημειώθηκαν τον Αύγουστο.

Βόρεια Ελλάδα: 6 στους 10 ανεμβολίαστοι – «Βράζει» η Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί έχουν κατά καιρούς υπογραμμίσει ότι η δυναμική επάνοδος του κορωνοϊού με την έλευση του ψυχρότερου κλίματος θα έχει αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα. Οι εξελίξεις δείχνουν να έχουν δρομολογηθεί.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα εντοπίζονται 449 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ΠΕ της χώρας να «κοντράρει» πλέον ολόκληρη την Αττική των 544 νέων λοιμώξεων. Ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών στα 274,29 δεν ξενίζει. Μία εβδομάδα πριν, στις 14 Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο στα 240,29.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις ΠΕ Ημαθίας (114), Δράμας (61 κρούσματα), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68)και Χαλκιδικής (54).

Είναι ανησυχητικό πως, στο σύνολο των 17 περιφερειακών ενοτήτων που απαρτίζουν τη Μακεδονία και Θράκη, μόλις τρεις έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% και συγκεκριμένα οι ΠΕ Θάσου (56,19%), Κοζάνης (50,12%) και Καστοριάς (52,83%), με τις υπόλοιπες σε ποσοστά 43% κατά μέσο όρο. Οι ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας – Θράκης, 51 στους 53 ασθενείς στις ΜΕΘ για κορωνοϊό (96,2%) είναι ανεμβολίαστοι και αντίστοιχα 202 στους 258 (81,5%). Στην 2η ΥΠΕ, το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 275 ασθενείς σε απλές κλίνες και 45 σε Μονάδες.

Άρνηση διδαχής από το παρελθόν ή σύγχυση αναφορικά με τα επιστημονικά στοιχεία. Αν μερίδα απ’ όσους νόσησαν πέρυσι τον Νοέμβριο με COVID-19 στη Βόρεια Ελλάδα πιστεύουν πως έχουν θωρακιστεί έναντι του ιού με φυσική ανοσία, θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους. Η προστασία τους έναντι του ιού, δεδομένων της παρέλευσης του 6μήνου και της μετάλλαξης Δέλτα, έχει πλέον εξασθενήσει.

Μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα

Η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, για την εβδομάδα 13 – 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Τα στοιχεία δείχνουν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα σε 9 από 12 περιοχές που ελέγχει το Δίκτυο. Συγκεκριμένα, καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Ιωάννινα (-38%), Λάρισα (-48%), Χανιά (-52%), Ρέθυμνο (-48%), Άγιο Νικόλαο (-44%), Πάτρα (-41%) και Ηράκλειο (67%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις σε Αλεξανδρούπολη (-23%) και Βόλο (-24%).

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη.

Πηγή: protothema.gr