Αρχική Media Κορωνοϊός – Καμένη γη αφήνει πίσω της Δέλτα – Σε 100 νεκρούς...

Κορωνοϊός – Καμένη γη αφήνει πίσω της Δέλτα – Σε 100 νεκρούς καθημερινά πατά η Ομικρον

540

Καθώς η χώρα εισέρχεται όλο και βαθύτερα στον χειμώνα, την αγαπημένη εποχή του κοροναϊού και των μεταλλάξεών του, τόσο αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον του κόσμου για εμβολιασμό. Οι σχεδόν 100 άνθρωποι που κατά μέσο όρο πεθαίνουν τη μέρα, θα φτάσουν σε δύο, το πολύ τρία 24ωρα τις 19.000 από την αρχή της πανδημίας.

Ο αριθμός μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να ξεπεράσει τις 21.000, πολλά προγνωστικά μοντέλα αυτό δείχνουν, χωρίς να συνυπολογίζουν την εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον, για την οποία, μέσες άκρες γνωρίζουν ακόμη οι επιστήμονες. Θα ξέρουμε καλύτερα σε δύο εβδομάδες, είπε ο Α. Φάουτσι.

Λίγη υπομονή

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα. Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

Ωστόσο, αναθερμαίνεται η προθυμία για εμβολιασμό, επειδή ο φόβος του θανάτου υπερνικά τον φόβο του εμβολίου.  Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο άκουσμα της ημερήσιας λίστας νεκρών αλλά και στα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, με πρωταγωνιστές ανθρώπους που γλύτωσαν τη ζωή τη δική τους και του παιδιού τους από τον ιό, και περιγράφουν με φωνή νεκρού την εμπειρία τους, ή με συγγενείς ασθενών που έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ και γυρνούν γη και ουρανό να τους εξασφαλίσουν κρεβάτι στην Εντατική.

Σε απόγνωση

«Συγγενείς συζύγων, 58 και 59 ετών, διασωληνωμένων, ψάχνουν ΜΕΘ. Δεν είναι οι μόνοι, αλλά αξίζει να αναφερθεί. Άνδρας 59 ετών και η σύζυγός του 58 ετών είναι διασωληνωμένοι με κοροναϊό σε απλό θάλαμο κλινικής τού Νοσοκομείου Νίκαιας. Είναι από χθες σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Με πήραν οι συγγενείς σε απελπιστική κατάσταση. Είναι ανεμβολίαστοι», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν πληρότητα 100% στις ΜΕΘ και «επιστρατεύονται» κρεβάτια της Αθήνας όπου το ποσοστό είναι στο 90%. Την Τρίτη τα κρούσματα της πανδημίας εκτοξεύτηκαν στις 7.009 και αθροιστικά, από τις απαρχές εμφάνισης του κοροναϊού στην Ελλάδα, νόσησαν 978.402 άνθρωποι.

Οχι, όμως

Μέσα κι έξω από τις ΜΕΘ υπήρχαν την ίδια μέρα διασωληνωμένοι 697 άνθρωποι με τους 560 από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι και κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, τους 137 πλήρως εμβολιασμένους. Διάμεση ηλικία κρουσμάτων τα 38 χρόνια, διάμεση ηλικία νεκρών τα 78 έτη.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr