Κορωνοϊός: Καλοκαίρι με τείχος ανοσίας στην Ελλάδα – Τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλες τις ηλικίες

414

vaccines

Το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 βρίσκεται ήδη στον έκτο μήνα εξέλιξής του, η πανδημία έχει αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα και οι πρώτες αισιόδοξες σκέψεις για ένα σχετικά κανονικό καλοκαίρι κάνουν ήδη την εμφάνισή τους. Κι όμως, ενώ τα γεγονότα επισφραγίζουν τα οφέλη από τον εμβολιασμό, η δυσπιστία κάποιων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθυστερεί την κούρσα που οδηγεί στην «Ελευθερία».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος η Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας, «περισσότερο από το 90% των περιστατικών που εισάγονται με COVID-19 στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, παρόλα αυτά υπάρχει κάποια απροθυμία των ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν». Η ίδια τόνισε πως όλα τα εμβόλια προστατεύουν κάποιον από το να μην νοσηλευτεί με βαριά νόσο ή να καταλήξει σε ΜΕΘ, πράγμα που, όμως, έχει παραγκωνιστεί από επιφυλάξεις και φόβους.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την μετάθεση της προφύλαξης στους άλλους» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης να πείσουμε κάποιον που δεν δέχεται να εμβολιαστεί».

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 25-29 από 10 Ιουνίου – «Ο στόχος του τείχους ανοσίας θα επιτευχθεί»

Στην πολύ μεγάλη πίεση που παρατηρείται στην πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εξηγώντας ότι η πίεση για τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson σε πολλές περιοχές όπως η Αττική είναι τέτοια που καταγράφεται 100% πληρότητα. Έτσι, για τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τα τρία παραπάνω σκευάσματα, ώστε να κλείσουν περισσότεροι πολίτες.

Η σημαντικότερη ανακοίνωση που έκανε ο κ. Θεμιστοκλέους σήμερα, όμως, αφορά στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, για την οποία από την Πέμπτη 10 Ιουνίου ανοίγουν τα ραντεβού και για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, εκτός από εκείνα της Johnson & Johnson που είναι ήδη διαθέσιμα. Στο πλαίσιο αυτό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Πρώτου ΘΕΜΑτος και protothema.gr για τα εμπόδια που θέτουν οι καθυστερήσεις στις παραλαβές των εμβολίων για την επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν σαφής:

«Ο στόχος καθορίζεται πάντα με βάση τις παραδόσεις. Εμείς υπολογίσαμε τον στόχο που έχουμε με πολύ χαμηλές παραδόσεις από την Johnson & Johnson, άρα με ό,τι παραπάνω έρθει θα αυξήσουμε αυτό τον στόχο. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του τείχους ανοσίας εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, πάντως, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί, με 4 εκ. συμπολιτών μας να έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση και 2.350.000 να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, μάλιστα, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 71% και φτάνει στο 74,3% με τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Πιο αναλυτικά:

-Οι 85 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί κατά 67,5% (70% με ραντεβού)

-Οι 80-84 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 68% (70% με ραντεβού)

-Οι 75-79 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 79% (82% με ραντεβού)

-Οι 70-74 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 73% (76% με ραντεβού)

-Οι 65-69 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 72% (76,5% με ραντεβού)

-Οι 60-64 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 66% (71% με ραντεβού)

-Οι 55-59 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 58% (66,5% με ραντεβού)

-Οι 50-54 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 53% (62% με ραντεβού)

-Οι 45-49 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 39% (58% με ραντεβού)

-Οι 40-44 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 33% (49% με ραντεβού)

-Οι 35-39 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 25% (38,6% με ραντεβού)

-Οι 30-34 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 21% (33% με ραντεβού)

Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Στο ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά στον ενδεχόμενο εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και στην Ελλάδα, όπως γίνεται ήδη σε Αμερική, Καναδά και ορισμένες χώρες της Ευρώπης αναφέρθηκε εκ νέου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, υπάρχουν αποφάσεις και εγκρίσεις από διεθνείς οργανισμούς (EMA, FDA), αλλά η Επιτροπή θα μελετήσει και θα συνεκτιμήσει παράγοντες όπως ο ρόλος των παιδιών στην διασπορά του ιού στην κοινότητα,η νοσηρότητα, η θνητότητα και η ασφάλεια, και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η απόφασή της.

Επιπλέον, τόνισε ότι ο ενδεχόμενος μελλοντικός εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα ούτε θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα, καθώς «ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων κι εκεί έχουμε ακόμη δουλειά».

Σε σχετική ερώτηση του Πρώτου ΘΕΜΑτος και protothema.gr για το αν αναμένεται άμεσα εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των παιδιών ή εξετάζεται σύσταση για συγκεκριμένες υπο-ομάδες παιδιών ηλικίας 12-15 ετών κατά το πρότυπο των 16-18 που έχουν ήδη εμβολιαστεί, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως «δεν θα πρέπει να μπούμε σε αγωνία για το άμεσα. Θα ζυγιστεί πολύ καλά το θέμα από όλες τις πλευρές, διότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι η προτεραιότητα. Στη διαδικασία πάντα προηγούνται τα πλέον ευάλωτα λόγω υποκείμενων νοσημάτων άτομα, επομένως όταν αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών θα είναι σε προτεραιότητα τα παιδιά με υποκείμενα προβλήματα».

Τέλος, επανέλαβε για ακόμα μία φορά τις συστάσεις για τον εμβολιασμό της ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας των εγκύων, τονίζοντας ότι οι ενδείξεις έχουν καθοριστεί έγκαιρα και στη χώρα μας από την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Σύμφωνα με αυτές, θα πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως οι νοσηλεύτριες, οι έγκυες με συννοσηρότητα (π.χ. διαβήτης, παχυσαρκία) και όλες οι έγκυες αφού ενημερωθούν σωστά και συμβουλευθούν τον γυναικολόγο τους.

Πάνω από 200 οι θάνατοι από COVID-19 την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου

Ο επώδυνος απολογισμός των 206 θανάτων κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έρχεται να μας υπενθυμίσει για ακόμα μία φορά ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και καραδοκεί για να μας πάρει ανθρώπους και ελευθερίες που είχαμε μέχρι πρότινος δεδομένα. Μπορεί οι επιδημιολογικοί δείκτες να βελτιώνονται μέρα με την ημέρα και η εικόνα της διασποράς του ιού και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να προσφέρει ανάσα ανακούφισης για τη συνέχεια του καλοκαιριού, η πραγματικότητα του σήμερα, όμως, χρειάζεται πάντα επαγρύπνηση και προσοχή.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 808 νέα κρούσματα από μόλις 20.703 διαγνωστικούς ελέγχους το τελευταίο 24ωρο, ο μικρός αριθμός των οποίων -όπως έχει πολλάκις τονιστεί- δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα της πανδημίας. Παρόλα αυτά, η σύγκριση των σημερινών αριθμών κρουσμάτων και τεστ με τα 1.381 κατόπιν 21.175 ελέγχων πριν δύο εβδομάδες (24 Μαΐου) αρκεί για να γίνει η αντιληπτή η ύφεση που συντελείται εδώ και περίπου 20 ημέρες σε επίπεδο διασποράς.

Σημαντική, άλλωστε, είναι και η πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι σήμερα έπεσαν για πρώτη φορά έπειτα από τρεις μήνες σε επίπεδα κάτω των 400 (392 το τελευταίο 24ωρο). Οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία ανήλθαν στις 129, ενώ 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όσον αφορά στη διασπορά του ιού στην επικράτεια, η Αττική σπάει πλέον θετικά ρεκόρ, με λιγότερα από 500 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες (396 σήμερα, με διψήφιους αριθμούς σε όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου, εκτός των νησιών που μετρούν μόλις πέντε νέες διαγνώσεις). Η Θεσσαλονίκη περιορίζεται στα 75 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ από τον υπόλοιπο επιδημιολογικό πίνακα μετά βίας ξεχωρίζουν η Λάρισα με 29, η Αχαΐα με 26 και η Εύβοια με 20 νέες λοιμώξεις.

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα