Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Αλλαγή στάσης από τον Τραμπ που ζήτησε ενότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης

346

94 νεκροί και πάνω από 5.700 κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες – Πρόγραμμα ενίσχυσης για την οικονομία εκπόνησε ο Λευκός Οίκος – Αλλαγή στάσης από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Έπειτα από μια σειρά σκόρπιων μέτρων που έλαβαν κάποιες αμερικανικές πολιτείες και συγκεχυμένες οδηγίες από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες σε ενότητα την πρώτη παγκόσμια δύναμη απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού, με την υπόσχεση να βάλει στην άκρη τις πολιτικές αντιπαλότητες.

Χθες ακόμη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέστηνε στις πολιτείες και στις τοπικές αρχές να περιορίσουν τις συναθροίσεις στα 10 άτομα και να μειώσουν τις καφετέριες και τα εστιατόρια που πωλούν «σε πακέτο», υπογραμμίζοντας ότι αυτά δεν ήταν παρά συστάσεις και ότι οι πολιτείες «δεν ήταν ακόμη υποχρεωμένες» να συμμορφωθούν.

Όμως, χθες, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούσε 5.700 κρούσματα, εκ των οποίων 94 θάνατοι, ο Λευκός Οίκος, ο οποίος παρουσίασε προγράμματα μεγάλης βοήθειας για την οικονομία, άλλαξε ύφος.

«Κάθε δήμαρχος και κάθε κυβερνήτης πρέπει να εφαρμόσει τις συστάσεις του Λευκού Οίκου και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η Ντέμπορα Μπιρξ, η συντονίστρια της αμερικανικής διοίκησης για τον κορωνοιό.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τις πολιτείες» που δεν ακολουθούν τις συστάσεις, πρόσθεσε ο Τραμπ. «Ήμασταν πολύ σκληροί με αυτές τις πολιτείες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, ο οποίος επί μακρόν υποβάθμιζε την επιδημία, υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο: «Θέλουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Όλα τα άλλα γίνονται, η ανθρώπινη ζωή δεν ξαναγίνεται».

Χάος στα μέτρα των αμερικανικών πολιτειών

Αφότου είδαν από μακριά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν πρώτα στην Κίνα και στη συνέχεια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών και εδαφών και αρκετοί δήμαρχοι μεγάλων πόλεων είχαν μέχρι σήμερα ανακοινώσει μέτρα εντελώς διαφορετικά, μερικές φορές ασαφή, ανακόλουθα.

Παράδειγμα: ενώ η Νέα Υόρκη και η Μασαχουσέτη ανακοίνωναν αυτό το Σαββατοκύριακο το κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων, με εξαίρεση αυτά που δίνουν τα είδη τους “σε πακέτο”, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας, στις μεσοδυτικές πολιτείες, Κέβιν Στιτ, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του μαζί με την οικογένειά του σε ένα εστιατόριο γεμάτο από κόσμο, σαν να καλεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Οι πολιτείες είχαν επίσης ορίσει διαφορετικά όρια στις συγκεντρώσεις: η Νέα Υόρκη και η πολιτεία της Ουάσινγκτον απαγόρευαν ακόμη και χθες μόνο τις συναθροίσεις περισσότερων από 50 ατόμων, ενώ η Νεμπράσκα, μια πολύ πιο αγροτική πολιτεία, τις είχε περιορίσει ήδη στα 10 άτομα.

«Υπάρχει πληθώρα μέτρων που έχει ληφθεί σε όλη τη χώρα – είναι χάος», δήλωσε τη Δευτέρα ο Άντριου Κουόμο, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, μιας από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία.

«Λαμβάνουμε μηνύματα ασαφή, που δεν μας καθοδηγούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη στιγμή που χρειαζόμαστε συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες», δήλωσε ο ‘Ιρβιν Ρέντλενερ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου ετοιμότητας στις καταστροφές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η αλλαγή στάσης μετά τα νέα στοιχεία

Σήμερα, ενώπιον αυτής της ιστορικής κρίσης, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι κυβερνήτες έδειχναν αποφασισμένοι να ξεπεράσουν την υπερβολική πόλωση που υπάρχει στη χώρα από το 2016, η οποία εντάθηκε από την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Υπάρχει εξαίρετο πνεύμα, τόσο μεταξύ των Ρεπουμπλικανών όσο και μεταξύ των Δημοκρατικών», δήλωσε ο πρόεδρος. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχω δει εδώ και σχεδόν τρεισήμισι χρόνια».

«Θα εργαστώ μαζί με τον κυβερνήτη Κουόμο και τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ», δύο ισχυρούς Δημοκρατικούς κυβερνήτες, ιδιαίτερα επικριτικούς απέναντι στην κυβέρνησή του, πρόσθεσε.

Ιδια βούληση για συνεργασία εκδήλωσε και ο Κουόμο, ο οποίος είπε ότι σκοπεύσει να επιστρατεύσει συνταξιούχους και σπουδαστές του τομέα της υγείας για να αντιμετωπίσει την επιδημία στην πολιτεία του, η οποία έχει 1.374 κρούσματα και μπορεί να κορυφωθεί σε 45 ημέρες.

«Είπα στον πρόεδρο (Τραμπ), έναν Νεοϋορκέζο, του έτεινα το χέρι ως εταίρο, θέλω να εργαστούμε μαζί στο 100%», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Απέναντι στον κορωνοϊό, «δεν είμαστε ούτε Δημοκράτες ούτε Ρεπουμπλικάνοι, είμαστε Αμερικανοί».

Ο Ρέντλενερ του Πανεπιστημίου Κολούμπια ελπίζει ότι αυτή η αρχή προσέγγισης θα είναι ένα από τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της κρίσης. «Ίσως να μας βοηθήσει να είμαστε πιο ενωμένοι απέναντι στον κοινό μας εχθρό», σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είπε. «Είναι κάτι παρόμοιο με την κλιματική αλλαγή και μπορεί να διευκολύνει και τις συζητήσεις για το θέμα αυτό».