Κορωνοϊός: Η παγκόσμια απειλή δεν είναι μόνο υγειονομικού ενδιαφέροντος 

της Ελένης Σπηλιωτακοπούλου

675

Οι εξελίξεις στην πανδημία του κορωνοϊού – η νόσος Covid-19 που προκαλεί ο νέος ιός SARS-CoV-2 – φαίνεται να μην αφορούν μόνο τη δημόσια υγεία αλλά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Δεν είναι πρώτη φορά άλλωστε που διαφορετικοί τομείς εμπλέκονται με την πολιτική και την οικονομία μιας χώρας, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τόσο σοβαρά ζητήματα.

Εδώ και δύο μήνες, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια απειλή και σε ένα δράμα που κανείς μας δε γνωρίζει που θα μπει μια τελεία, πότε θα έρθει το τέλος και πόσοι άνθρωποι θα έχουν χαθεί λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Όλα ξεκίνησαν, όταν το πρώτο κρούσμα που εκδηλώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στη Κίνα, με τη χώρα να ανακοινώνει το περιστατικό ένα μήνα αργότερα, αποκρύπτοντας φυσικά και τα υπόλοιπα αρχικά κρούσματα που υπήρχαν. Γιατί άραγε άργησε τόσο να τα ανακοινώσει; Πιθανότατα, η κυβέρνηση της Κίνας εκτιμούσε ότι θα μπορέσει να ελέγξει τη κατάσταση εσωτερικά και πως το θέμα, δε θα έπαιρνε τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Στον αντίποδα, βλέπουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να παίρνει ξεκάθαρη θέση κατευθείαν και επισημαίνει πως για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα στην υπόθεση, είναι απαραίτητο να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών και δειγμάτων, μεταξύ όλων των χωρών. Όπως είναι λογικό, τέτοιες δύσκολες και σοβαρές καταστάσεις για την παγκόσμια υγεία, μόνο με συνεργασία και απόλυτη διαφάνεια, μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί, πως τη Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε πως «η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αυτήν τη χρονιά αλλά είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να ακολουθήσει ταχεία ανάκαμψη». Ως τώρα, οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι μεταφορές και ο τουρισμός, όχι μόνο της Κίνας, αλλά και των υπόλοιπων χωρών.

Στην Ευρώπη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, με τους δύο πρώτους θανάτους στην Ιταλία με διαφορά λίγων μόνο ωρών, στις 21 και στις 22 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί, πως πρόκειται για Ευρωπαίους πολίτες και πως η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 10.000, ενώ μετρά πάνω από 600 νεκρούς. Όσο για την Ελλάδα, που ήρθε αντιμέτωπη με τον ιό εδώ και δύο εβδομάδες, έφτασε κιόλας τα 99 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εκφράζει την ανησυχία του για την έκβαση και την έξαρση που θα υπάρξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει το κλείσιμο των σχολείων όλης της χώρας καθώς και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα μέτρα, προφανώς θα αυξηθούν στη περίπτωση που συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα, ενώ ήδη ανακοίνωσαν και οικονομικά μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις από τον ιό αλλά και γενικότερα, για την οικονομία της χώρας όπου ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως «τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Εν κατακλείδι, την ώρα που στη πόλη Γιουχάν της Κίνας, όπου ξεκίνησε ο φονικός αυτός ιός οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώνονται, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Κίνας λογικά, έχει πάρει ένα σοβαρό μάθημα. Δεν γίνεται να είσαι άπ΄τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και να κρατάς μυστικά σε τόσο σοβαρά θέματα υγείας. Η δημόσια υγεία είναι το βέλτιστο κοινωνικό αγαθό γιατί στο κόσμο μας δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα. Πρέπει πάνω από κάθε οικονομικό και πολιτικό συμφέρον, να υπάρχει το εμείς. Να υπάρχει η ζωή. Η ζωή τόσων συνανθρώπων μας που πήγε “χαμένη” . Χαμένη, για άλλη μια φορά, στο βωμό των συμφερόντων.