Αρχική Media Κορωνοϊός – Η Όμικρον απειλεί τα Χριστούγεννα – Προβλέψεις για νέα έκρηξη...

Κορωνοϊός – Η Όμικρον απειλεί τα Χριστούγεννα – Προβλέψεις για νέα έκρηξη κρουσμάτων

250
Κοροναϊός – Η Ομικρον απειλεί τα Χριστούγεννα – Προβλέψεις για νέα έκρηξη κρουσμάτων

Τρίτη δόση

Επισήμαναν δε, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, πως η τρίτη δόση είναι απαραίτητη ενώ άφησαν κάποιο παράθυρο ανοικτό για λήψη αυστηρότερων μέτρων. Είπαν πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρέπει να τηρούνται και ο κόσμος να λαμβάνει ατομικά μέτρα προστασίας.

Ψηλά αλλά σταθερά

Πάντως, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, και ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική καθώς οι ΜΕΘ κορέστηκαν, η πανδημία δείχνει σταθεροποίηση ως προς τον αριθμό κρουσμάτων, σε υψηλά επίπεδα. 

Εφιαλτική όμως παραμένει η θνητότητα από κοροναϊό με 100 και πλέον νεκρούς κάθε μέρα. Η θλιβερή αυτή επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη.

Εφιάλτης στις ΜΕΘ

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 100 διακομιδές Covid στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με τον αριθμό να είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, τις 180 έχουν φτάσει οι αναμονές για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ τον τελευταίο μήνα, με κάποια αιτήματα να εκκρεμούν από τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ.

Οι άνθρωποι αυτοί νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο, περιμένοντας να βρεθεί κάποιο κρεβάτι. Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφεται μικρή κάμψη όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων,  όπως είπε απόψε στην ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού φαίνεται να βοηθούν στον περαιτέρω έλεγχο της πανδημίας.

Αποκλιμάκωση αλλά

Στο ίδιο μήκος κύματος, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε από την πλευρά της ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς καταγράφεται επιπλέον μείωση 14% στα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. 

Ομως τα νέα μασοπρόθεσμα δεν είναι ευχάριστα. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Ομικρον έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr