Κορονοϊός: Η Κίνα θυσιάζει μια επαρχία για να αντιμετωπίσει τον ιό

618

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία για την επαρχία Χουμπέι της Κίνας είναι αποκαρδιωτικά.

Την ώρα που η ανησυχία για την πανδημία του κορονοϊού κορυφώνεται, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, και συγκεκριμένα στην πόλη Γουχάν, όπου ξέσπασε ο ιός, οι πολίτες βρίσκονται σε απελπισία.

Στη Γουχάν εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, ενώ εκεί έχει καταγραφεί το 97% των θανάτων και, παράλληλα, το 67% των ασθενών βρίσκεται σε καραντίνα. Οπως φαίνεται, λοιπόν, η «χώρα του δράκου» είναι αποφασισμένη να θυσιάσει μια επαρχία προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση του κοροναϊού τόσο στη χώρα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία για την επαρχία Χουμπέι της Κίνας είναι αποκαρδιωτικά. Η Χουμπέι, που είναι γνωστή για τα εργοστάσια αυτοκινήτων και την πολυσύχναστη πρωτεύουσα Γουχάν, πληρώνει το τίμημα για τον κοροναϊό, με το ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς να είναι 3,1%, έναντι 0,16% για την υπόλοιπη Κίνα.

Πολλές οι παραλείψεις, αμέτρητα τα λάθη

Οταν ο ιός πρωτοεμφανίστηκε, τα λάθη και οι παραλείψεις ήταν πολλά, με αποτέλεσμα να επιτραπεί στη νόσο να μεταδοθεί γρήγορα στους ανυποψίαστους πολίτες. Παρότι οι γιατροί διέγνωσαν τη νόσο για πρώτη φορά (θεωρείται ότι μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο) στις αρχές Δεκεμβρίου και οι ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο παρουσιάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, οι κινεζικές αρχές δεν έλαβαν αμέσως μέτρα.

Ως αποτέλεσμα, ο κοροναϊός έγινε αισθητός τις ημέρες πριν από την έναρξη των διακοπών της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, στις 24 Ιανουαρίου, οπότε η επικίνδυνη ασθένεια πέρασε τα σύνορα και εμφανίστηκε και σε άλλα μέρη.

Ενδεικτική της κατάστασης και της ολιγωρίας που υπήρξε είναι η δήλωση του καθηγητή στη Σχολή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν, Ζενγκ Γιαν, οποίος είπε ότι «ήταν σαν μια ξαφνική νεροποντή που έπιασε την πόλη στον ύπνο».

Οι 110 κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη Γουχάν που προορίζονταν για ασθενείς από τον ιό είχαν ήδη υπερκαλυφθεί όταν η Κίνα ανακοίνωσε στις 23 Ιανουαρίου ότι θα λάβει την απόφαση να θέσει σε καραντίνα την πόλη, σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψει σε πιθανούς φορείς του ιού να ταξιδέψουν και να μεταφέρουν τον κοροναϊό, αλλά και να αποτρέψει άλλους να ταξιδέψουν στην Γουχάν. Μάλιστα, η εξάπλωση του ιού οδήγησε στην απόφαση η καραντίνα να εφαρμοστεί σχεδόν σε ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι.

Ο πανικός κυριεύει την Κίνα
Μετά την επιβολή της καραντίνας, οι ελλείψεις σε προμήθειες βασικού ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μασκών, των προστατευτικών στολών και των απολυμαντικών στα νοσοκομεία της Γουχάν ήταν πολλές.

«Μας συμβούλευσαν να χρησιμοποιούμε μάσκες, γάντια και προστατευτικά ρούχα με οικονομία και να αποφεύγουμε την κατανάλωση νερού, ώστε να μη χρειαστεί να πάμε στην τουαλέτα, κάτι που θα απαιτούσε την αλλαγή της προστατευτικής ενδυμασίας» δήλωσε μία γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά της. Ο απολογισμός, ο οποίος αυξάνεται καθημερινά, αντικατοπτρίζει ένα τοπικό σύστημα υγείας επιβαρυμένο από τον ταχύτατα κινούμενο ιό, καθιστώντας αδύνατη ακόμη και την πιο βασική περίθαλψη.

Περισσότεροι από 8.000 ιατροί από όλη την Κίνα έχουν μεταβεί στη Χουμπέι, κυρίως στα 27 νοσοκομεία της Ουχάν που έχουν οριστεί για τη θεραπεία ασθενών με κορονωϊό. Οι υπόλοιποι είναι διάσπαρτοι σε μικρότερες κοντινές πόλεις. Παράλληλα, δύο νέα νοσοκομεία, συνολικής δυναμικότητας 2.600 κλινών, κατασκευάστηκαν σε μόλις 10 ημέρες (από περισσότερους από 2.000 εργάτες), ενώ γήπεδα, γραφεία και ξενοδοχεία μετατρέπονται σε μονάδες απομόνωσης.

Η Γουχάν θυσιάζεται
Εάν η επαρχία δεν είχε αποκλειστεί, κάποιοι θα είχαν πάει σε όλη τη χώρα για να προσπαθήσουν να λάβουν ιατρική βοήθεια και θα είχαν μετατρέψει ολόκληρο το κράτος σε περιοχή πληγείσα από την επιδημία» δήλωσε ο Γιανγκ Κονγκουάν, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας. «Η καραντίνα έφερε πολλές δυσκολίες στη Χουμπέι και την Γουχάν, αλλά ήταν το σωστό. Είναι όπως όταν είσαι σε πόλεμο –μερικά πράγματα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να γίνουν».

Και ενώ τα κρούσματα του ιού στην επαρχία Χουμπέι αυξάνονται συνεχώς κατά χιλιάδες κάθε μέρα, στην υπόλοιπη Κίνα τα κρούσματα παρουσιάζουν ύφεση
–ένα πρώιμο σημάδι ότι η επιθετική πολιτική για τον περιορισμό του ιού μπορεί να έχει πιάσει τόπο, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η καραντίνα ήταν η σωστή απόφαση για το καλό του ευρύτερου πληθυσμού, δήλωσε η γιατρός, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά της. «Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η Χουμπέι θυσιάστηκε, αλλά περιόρισε αποτελεσματικά την εξάπλωση σε άλλα μέρη» πρόσθεσε.

Η καραντίνα στην επαρχία Χουμπέι ξεπερνά κατά πολύ παλαιότερες αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στη Λιβερία το 2014, μια φτωχή συνοικία περίπου 70.000 ανθρώπων απομονώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας του ιού Έμπολα, προκαλώντας βίαιες ταραχές. Καθώς η καραντίνα συνεχίζεται, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το τέλος της, προκύπτουν ηθικά και νομικά ζητήματα.

Στην επαρχία Χουμπέι υπάρχει ένα αίσθημα παραίτησης, ωστόσο η ιδέα να θυσιάσει κανείς τον εαυτό του για έναν μεγαλύτερο, εθνικό στόχο είναι βαθιά ριζωμένη στον κινεζικό πολιτισμό και την επικαλούνται οι ηγέτες της χώρας σε δύσκολες περιόδους, καταλήγει το Bloomberg.

Νέα θεωρία για την προέλευση του ιού
Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφόγος, γνωστός και ως παγκολίνος, ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κοροναϊού 2019-nCoV που ευθύνεται για τον θάνατο άνω των 600 ανθρώπων στην Κίνα.

«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.

Ο παγκολίνος είναι θηλαστικό στη τάξη των φολιδωτών. Η μόνη οικογένεια που σώζεται μέχρι σήμερα, οι Μανίδες, έχει ένα γένος, το Μάνις, το οποίο αποτελείται από οχτώ είδη. Αυτά τα είδη έχουν διαστάσεις από 30 μέχρι 100 εκατοστά μήκος. Είναι γνωστά επίσης και κάποια εξαφανισμένα είδη παγκολίνων. Το όνομα παγκολίνος προέρχεται από τη μαλαισιανή γλώσσα «πενγκουλίν», που σημαίνει «κάτι που κυλάει». Βρίσκεται σε τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.